loading
close
SON DAKİKALAR

Uludere'de sorumlu bulunamadı!

Uludere'de sorumlu bulunamadı!
Tarih: 07.03.2013 - 11:53
Kategori: Gündem

Uludere raporunda olayın sorumlusu bulunamazken, asker ve siviller arasındaki koordinasyon eksikliğine işaret ediliyor...

Meclis Uludere Komisyonu, raporunu tamamladı. Cevap bekleyen soruların yanıtsız kaldığı raporda, “Kasıt yok koordinasyonsuzluk var” denildi.

Uludere’de 28 Aralık 2011 tarihinde 34 vatandaşın savaş uçaklarınca bombalanarak hayatını kaybetmesinin ardından TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Rapordan “fail”ler çıkmazken, askeri birimler ile valilik arasındaki koordinasyonsuzluğa dikkat çekildi. “Heron görüntülerini kim değerlendirdi, İstihbarat paylaşımı nasıl yapıldı, Hedef tayinini kim yaptı, Vur emrini kim verdi?” gibi kritik soruların yanıtları ise raporda yer almadı.

Muhalefet karşı çıktı

Uludere olayının ardından 15 ay geçtikten sonra hazırlanan raporda, “olayda kasıt olmadığı” belirtildi. Rapor üyelere dağıtılmadan, komisyonda okundu. Raporun tamamlanmasına karşın komisyon üyesi milletvekillerine verilmemesi, Meclis tarihinde bir ilkin yaşanmasına neden oldu. Rapor CHP, MHP ve BDP’li üyelerin karşı oyuna karşın AKP’lilerin oyuyla kabul edildi. Muhalif vekillerin rapora muhafelet şerhi yazmak için komisyonun özel bir odasında tutulan raporu o odada incelemesine izin verildi. Raporda G.Kurmay, Hava Kuvvetleri ve sivil iradeye ilişkin suçlama yer almadı.

Rapor 76 sayfa...

62 sayfası dinlenen ailelerin, Jandarma, Emniyet ve askeri yetkililerin ifadelerinden oluşan 76 sayfalık raporda olayın nasıl yaşandığına ilişkin değerlendirme yapıldıktan sonra gruba yönelik ilk heron tespitinin 15:59’da yapıldığı, ilk bombanın 21:39’da atıldığı hatırlatılarak, “İlk görüntüyle bombalama arasındaki 3.5 saatte daha geniş, derin analiz yapılabilirdi” tespiti yer aldı. Asker ile valiliğin koordinasyonsuzluğuna dikkat çekilen raporda, “34 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayda bir kasıt bulunmamaktadır” denildi. ‘Kasıt yoktur’ ifadesinin toplantıda “Devlet vatandaşını bilerek bombalamaz” görüşü savunulduktan sonra AKP’lilerin oyları ile eklendiği öğrenildi. Raporda “Yerel güvenlik birimleriyle operasyon üzerinde bilgi paylaşımı olmadığı tespit edildi” ifadesine de yer verildi.

Valilere yetki önerisi...


Raporda bazı öneriler de getirildi: “Sınır güvenliği için tüm dağlık bölgeye dikenli tel çekilmesi”, “elektronik kamera ile izleme”, “kaçakçılığın önlenmesi için bölgeye gümrük kapısı kurulması”, “sınıra profesyonel birlik gönderilmesi”, “Valilerin yetkilerinin artırılması, koordinasyon valilerde olması.”

CHP’li Üye Levent Gök, 15 ay süren çalışma sonrası verilen taahhütlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini savundu, “Rapor ayıplı” dedi.

‘OHAL dönemi refleksi


Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener, Meclis kulisinde gazetecilerin sorusu üzerine, operasyonda OHAL döneminin refleksinin yaşanmış olabileceğini belirterek, ancak şimdi normalleşmenin başladığını söyledi. Kamuoyu adına acıların tolere edilmesiyle ilgili süreci başlamak gerektiğini belirten Şener, adli soruşturmanın ilgili makamlarca yapıldığını ancak muhalefetin açıklama ve tutumuyla komisyondan beklentileri yükselttiğini söyledi.

Dakika dakika bombalama

Raporda dakika dakika yaşananlara da yer verildi. Rapora göre dakika dakika gelişmeler şöyle:

15:59: Heronlar Siirt kırsalından sınırda görüntü almaya başlıyor.

17.20: K. Irak’tan Türkiye sınırına doğru yaklaşan 8 kamyon görünüyor. Bu araçlar duruyor, içinden inenleri görülüyor. Heronlar bu bölgeye odaklanıyor.

18.25: Köyden gelen ilk kalabalık görünüyor. Araçlar bekliyor.

18.55: Diğer kalabalık geliyor. Araçların yanında birikiyorlar. Mallar yükleniyor.

19.16: Malı katırlara yükleyen ilk grup geldikleri güzergahtan Türkiye sınırına doğru dönüyor.

19.40: Türkiye’ye gelen gruplar alanda toplanmaya başlıyor.

21.24: Grup sınıra 80 metre uzakta Irak tarafında yürüyor.

21.39: Heron bu grubun üzerine lazer ışığı aydınlatması ve uçaklara nokta tarifi yapıyor.

21.39: Tariften 10 saniye sonra ilk bomba atılıyor. En kalablık ölüm bu bombalamada yaşanıyor. 5-6 kişi kurtuluyor, kaçıyor.

21.43: Kaçana 2. bomba atılıyor.

22.04: Üçüncü bomba atılıyor.

22.24: Bu gruplardan 400-500 metre geride gelen bir başka grup ayrıca bombalanıyor. 14 kişi bu 4. bombalamada ölüyor.

23.00: Köylü olay yerine geldi.

Vatan

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları