loading
close
SON DAKİKALAR

Umut Oran: Ticari, dinci bir eğitimle endüstri 4.0'ı yakalayamazsınız

Umut Oran: Ticari, dinci bir eğitimle endüstri 4.0'ı yakalayamazsınız
Tarih: 08.01.2018 - 14:34
Kategori: Medya

Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı. 
 
Oran'ın açıklamalarından bazı başlıklar şöyle:
 

"Bütün kaderini AKP genel başkanına bağlamış, AK Parti hükümetinin yan kolu gibi çalışan bir mekanizmaya dönmüş durumda. AKP var olduğu sürece sayın Bahçeli yan kolu olmaya devam edecek ama MHP diye bir parti kısa vadede yok olacak. Karar, MHP'nin jübile kararı gibi bir şey. 

İnanıyorum ki (MHP'ye oy veren) 5,5 milyon seçmen çok büyük tepki gösterecektir. 1 yıl 10 ay sonrası için karar alıyor. Kendisini teslim etmiş. Bu karara ülkücüler tepki gösterecektir. Aklıma Bahçeli'nin 17-25 Aralık'taki sözleri geldi. Yenilir yutulur değildi. O sözleri söyleyen birinin AKP'ye bu kadar yanaşabildiği, AKP'nin de o sözleri söyleyen birini nasıl kabul edebildiği şaşılacak şey. Gelecekte de çok tartışılacak bir konu. 
 
Biz tek adamlığına karşıyız. 80'den sonra siyasi partiler yasası vesayetçiydi. AKP genel başkanı kimseye sormadan bir karar veriyor ben böyle yaptım diyor. 
 
Önümüzde üç seçim var hepsi tarihi. Bir sorumlu siyasetçi olarak dünyada  ve Türkiye'de gördüklerimi çözüm noktasında ne yapılması gerekir diye çalışıyorum. Bunları örgüte dağıtıyorum. 16 Nisan'dan evvel de yapmıştım. Onların paketini beklemeyelim kendi teklifimizi götürelim, dedim. 
 
Fiili durum var yeni bir şey söylemek lazım.Ortak aklı geliştirmeniz lazım. Şimdi kongreler sürecindeyiz. Kongreler yenileşme demek. 2 aydır kongrelere gidiyorum yeni bir yol bulmak lazım diyorum. Türkiye'de 2 önemli tehdit var. Biri iç tehdit: rejim değişikliği. 16 Nisan'ın hesabı kapanmadı. Diğeri de dışarıda başka bir tehdit var. Muazzam bir hız var dışarıda. Küresel ısınma, nüfus artışı konusu BM'de her siyasi partinin birinci gündem maddeleri.
 
Bu dönemde dijital devrim var. Bütün hayatımızı etkileyecek yapay zekadan, 3 boyutlu yazılımlara bir süreç var. Sağlık sistemini etkileyecek, ulaşım sürücüsüz araçlarda yapılacak, fabrikalarda işçilere ihtiyaç olmayacak. Standart yargılamalarda robot hakimler olacak. Eğitim sisteminin geldiği yer; AKP genel başkanının bir üniversitede yaptığı açıklamalar, eğitimin dinselleşmesi... Ticari, dinci bir eğitimle endüstri 4.0'ı yakalayamazsınız. 
 
Bunlar dikkate alınmazsa birisi sizi Ortaçağ'a götürürse diğer taraftan dijital devrimi ıskalarsanız Atatürk'ün hedeflerinden uzağa düşersiniz. 
 
(CHP'nin) Kendi içinde kurumsal bir reform yapması lazım. Kadın gelmiyor diyoruz, kadın kotasını kullanmamamız lazım o zaman. Atatürk 34'te kadına seçme-seçilme hakkı verdiyse benim de devrimci olmam lazım.  
 
Sosyalist Enternasyonel olarak 2021 yılından itibaren tüm partiler her türlü delegasyonda (kadın-erkek) yarı yarıya gelecek dedik. CHP'de kadınları yanımıza almamız lazım. Gençlik kotasını yüzde 33'lere getirmek lazım.  
 
Ben gittiğim hiçbir ilde AKP'yi konuşmuyorum, AKP genel başkanının adını ağzıma almıyorum. Bir hayalimi ortaya koyuyorum. CHP bugün Türkiye'nin tek muhalefet partisi. Tabi ki muhalefet yapacak. 
 
Vahşi bir kapitalizm, bir faşizm yaşıyoruz. Ben iktidara gelirsem eğitim sistemini baştan aşağıya değiştiririm diyorum. Eğitim parasız olmalı, özelleştirme olmamalı, yurt olmalı. Bedava burs verilmeli. 
 
İşsizlik diyoruz. 16 yaşını bitiren her genci 90 gün içinde meslek eğitimine vererek iş sahibi yapacağım, demem lazım. Bana gel oy ver demekle olmuyor, umut vermem lazım. Bunun ideolojik bir derinliği olması lazım. Benim partimde sağcı, dünya görüşüyle uymayan kişi aday olmamalı. 
 
Ekmek için Ekmeleddin'de yanılındı. Bu bir ideolojik bir şey. Sağda emir komuta zinciri vardır, solda yoktur. 
 
Her yer imam hatip oldu. Türkiye'de akıl ve bilime ihtiyaç var. Almanya, İngiltere eğitim sistemini ona göre düzenliyor, insanlara diploma veriyor.
 
46'da İsmet İnönü 3 hafta aralıksız kurultay yapmış. Ecevit 76'da 4 gün kurultay yapmış. Kurultayların bu hale gelmesi lazım. İstanbul'da bir günde 36 ilçe kongresi oldu. 4 tanesine gidebildim. Gençler ne istiyor sorusuna biz cevap vermemeliyiz. Kurultaya kadar yapılacak gençlik kurultayında gençler hangi manifestoyu getiriyorlar? Öbür türlü tek adam ne derse o olur. 
 
Üzerimizde  2 temel büyük yük var. 80 askeri darbesi, 2. yük referandumdan sonra darbe girişimi ve 20 Temmuz'dan sonra KHK'larla yönetilme de sivil darbe."
 
Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları