loading
close
SON DAKİKALAR

Üniversitelerin yurt sorunu Meclis gündeminde

Üniversitelerin yurt sorunu Meclis gündeminde
Tarih: 07.09.2020 - 13:40
Kategori: Siyaset

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu Meclis’e taşıdı.

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitim ve öğretimin uzaktan eğitimle nasıl yapılacağı hala tartışma konusuyken, üniversitelerin 1 Ekim itibariyle açılacağı duyuruldu. Bazı üniversiteler uzaktan eğitime devam etmeyi bazıları ise dersleri sınıflarda yapmayı planlıyor.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, öğrencilerin eğitimlerine nasıl devam edecekleri hakkında soru işaretleri olduğunu ve pek çok üniversiteli gencin başka şehirlerde yaşadığını belirterek konuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bülbül önergesinde şunları belirtti:

YURT İHTİYACI VAR

“Öğrencilerinin yarısından fazlası memleketlerinden farklı şehirlerde eğitimine devam etmektedir. 2019-2020 eğitim yılı itibariyle Türkiye genelinde bulunan 773 KYK yurdunda toplam 678.763’tür. Yurtlarının kapasitesi ise 703.175’tir. Salgın koşullarında odaların 2 kişilik olması bile bir riski oluştururken 12 kişilik bir odanın öğrencilerin kullanımına açılmasının mümkün değildir. Bununla birlikte, yatak sayısının azaltılacağı, ranzanın kaldırılacağı ve odaların herkese 6 metre kare düşecek şekilde planlanacağı belirtilmiştir. Ancak odaların kapasitesinin düşürülmesiyle birlikte öğrencilerin yurt ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.”

FİYATLARARTACAK

“Tamamen öğrencilere hizmet veren toplam özel yurt sayısı ise 450 civarındadır. Apartlarda da kalan pek çok öğrenci mevcuttur. Yurt odalarında yaşanması gereken bu fiziksel dönüşümler sonucu odalar 4 kişilik iken 1-2 kişilik olacaktır. Bu kapsamda yurt fiyatlarında hem fiziki imkanların sağlanması hem de enflasyonda yaşanan artış nedeniyle ciddi bir yükselme meydana gelecektir. Zira bu durum yurt işleticileri açısından ciddi bir yüke karşılık gelmekle birlikte yurt fiyatlarındaki artış da öğrencileri zorlayacak, belki karşılanamayacak meblağlara tekabül edecektir. Bu kapsamda fiziki şartları maddi zorluklar nedeniyle yerine getiremeyip kapanan yurtlar olduğu bilinmektedir.”

CHP’li Bülbül Bakan’a şu soruları yöneltti: 

  1. Türkiye genelinde özel yurtlarda kaç öğrenci kalmaktadır?
  2. Türkiye genelinde özel yurtların kapasitesi ne kadardır?
  3. Türkiye genelinde, pandemi süresince kaç özel yurt kapanmıştır?
  4. Yurt odalarında kişi sayısının düşürülmesi halinde yurtlarda mevcut kapasite eksikliği ne kadardır?
  5. Oluşturulacak düzen kapsamında, yeni yurtların inşa edilmesi planlanmakta mıdır?
  6. Yeni yurtların inşa edilmesi planlanıyorsa hangi illerde kaç tane yurt inşa edilecektir?
  7. Yurt fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında özel yurtlar için oluşturulmuş bir destek planı var mıdır?
  8. Yurt fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında özel yurtlarda kalan öğrenciler için oluşturulmuş bir destek planı var mıdır? 

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları