loading
close
SON DAKİKALAR

Vatandaşın bankalara olan borcu 2024 yılının ilk haftasında 24.9 milyar lira arttı

Vatandaşın bankalara olan borcu 2024 yılının ilk haftasında 24.9 milyar lira arttı
Tarih: 16.01.2024 - 00:23
Kategori: Siyaset

Müzeyyen Şevkin, yüksek enflasyon ve zam yağmuru altında ezilen vatandaşların kredi kartı borcu ve icra batağına sürüklendiğini vurguladı. Zam yağmuru, icra krizini tetikliyor! “Vatandaşın bankalara borcu 2 trilyon 753 milyar lira oldu”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2024 yılının ilk haftasında bireysel kredi, kredi kartı borç bakiyesi ve icra takibinin patladığını vurguladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yüksek enflasyon ve zam yağmuru altında ezilen vatandaşların kredi kartı borcu ve icra batağına sürüklendiğini vurguladı.

Market fiyatlarının her gün ama her gün değiştiğini, sürekli bir artış yaşandığını kaydeden Dr. Şevkin, vatandaşların borçlanarak tüketmeye devam ettiğini kaydetti. Hükümetin vatandaşın gündeminden, hayat pahalılığından uzak durduğunu, emeklilerin yaşam savaşı verdiğini dile getiren Dr. Şevkin, “Asgari ücretlinin maaşı cebine girmeden tamamen eridi. Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi, kredi faizlerindeki yükselişe rağmen büyümesini 2024 yılının ilk haftasında da sürdürdü. Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi yılın ilk haftasında 24,9 milyar lira artarak 2 trilyon 753 milyar liraya çıktı. Tüketicilerin banka borcu son üç haftada 125 milyar lira arttı” dedi.

“İCRA TAKİBİNDE 46.3 MİLYAR LİRA VAR”

Yüksek faize rağmen, borçlanmadaki bu yüksek artışın, yüksek enflasyon beklentisi nedeniyle vatandaşların, fiyatlar daha fazla artmadan tüketim taleplerini öne çekmeye devam ettiklerini gösterdiğini söyleyen Dr. Şevkin, “Yılın ilk haftasında tüketici kredilerinin bakiyesinde 3,6 milyar liralık, kredi kartı borç bakiyesinde ise 21,4 milyar liralık artış yaşandı. Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacakları ise söz konusu haftada 1 milyar liraya yakın artarak 46,3 milyar oldu. Merkez Bankasının hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor. Öte yandan vatandaşların, TOKİ’ye de 59 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor” diye konuştu.

CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, hükümetin beceriksiz ekonomi politikaları nedeniyle vatandaşların her geçen gün borçlanmaya devam ettiğini, insanların gıda ürünlerine ulaşmakta zorluk çektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları