loading
close
SON DAKİKALAR

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen: Üretime yönelik büyüme söz konusu değil, bankalardan alınan paralar harcanarak büyüme yaratıldı

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen: Üretime yönelik büyüme söz konusu değil, bankalardan alınan paralar harcanarak büyüme yaratıldı
Tarih: 28.12.2017 - 15:13
Kategori: Medya

Sözcü yazarı, vergi uzmanı Nedim Türkmen, 'Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye'yi vergi cenneti ülkeler listesine alıyordu son anda taahhütler vererek engellendi' dedi. .

Sözcü yazarı, vergi uzmanı Nedim Türkmen, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı. 

Türkmen, "Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye'yi vergi cenneti ülkeler listesine alıyordu son anda taahhütler vererek engellendi" dedi. 

Türkmen, yüzde 11 olarak açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin olarak ise, "Üretime yönelik büyüme söz konusu değil. Bankalardan alınan paralar harcanarak büyüme yaratıldı" ifadelerini kullandı.

Türkmen'in açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

"Bütçe açığını kapatmak savurganlığı tüketiciye yansıtmak demek. Türkiye'de vergilemenin bir sınırı var. Bu kadar çok ÖTV olunca, kaçak içki, sigara oluyor. İnsanlar ödememek için yöntemler arıyor. 

Vatandaşa gelirinden daha fazla vergi artışı yapıyorsunuz. Vatandaş fakirleştiriyor 2018'e girerken. 
Türkiye'nin büyüme rakamlarına bakılırsa vatandaşa bankadan para verip harcatarak büyüme sağlanıyor. Son 3 yıla yakın zamanda istihdam sanayi yüzde 1 artmış. Milli gelir oluşumunda sanayi yüzde 18, tarım yüzde 19,  hizmetler ise yüzde 62 oranında.

2002'den beri 8 kat büyüme sağlanmış, istihdam yüzde 28 artmış. Büyüme istihdam yaratamıyor. Büyük ölçekli yatırımlar olmadı. 5 bin kişi çalıştıran bir sanayi tesisi görüyor musunuz? Türkiye her 100 liralık ihracat için 72 liralık ithalat yapmak zorunda. İhracatınız 500 milyar da olsa kazanamıyorsunuz. 

Üretime yönelik büyüme söz konusu değil. Bankalardan alınan paralar harcanarak büyüme yaratıldı.

Büyüme olduğunda işsizliğin azalması lazım. Hizmet sektöründe katma değer yaratma şansı yok. Her şey çift haneye giderken büyüme rakamı olumlu!  

Almanların ciddi ekonomik kuruluşları var. 'Veriler rakamları desteklemiyor' diyorlar. 

Doğrudan yabancı sermaye yatırımı 12 milyar doların altına düştü. Türkiye'ye OHAL nedeniyle gelmek istemiyorlar. Türkiye'den de mevduat çıkışı var. 2016'da nakit varlığı 1 milyon doların üzerinde olanlar ülkeyi terk ettiler.

-Perakende sektörü ile ilgili daralma var ama asıl depremi inşaat sektöründe bekliyorum. Satın alma gücü yok insanların. 

-Dünyada 34 tane off-shore ülke var. Buralarda vergi ya hiç yok ya da çok az. Kara paracılar, siyasetçiler, vergi vermek istemeyenler buralara gidiyor. Yapılan yasalara aykırı değil. Ahlaki bir durum var. 

Kayıt dışı elde edilen parayı off-shoreda tutmak mümkün. Kurumlar Vergisi Kanunu'nda bir hüküm var, 'Off-shore olarak Bakanlar Kurulunca belirlenen ülkelere ödeme yapılıyorsa stopaj yüzde 30 olacak" diye. 2012'den beri açıklanmadı. 11 trilyon dolarlık bir ekonomi var. 

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye'yi vergi cenneti ülkeler listesine alıyordu son anda taahhütler vererek engellendi. 

Türklerin 150 milyar dolar yurt dışında parası var. 4 Varlık Barışı Kanuna rağmen bunlar gelmedi. Yüzde 2 olan vergi oranın sıfırlanmasına rağmen."




Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları