loading
close
SON DAKİKALAR

WikiLeaks: ABD, Ekvador yerli halk lidelerini etkilemeye çalıştı

WikiLeaks: ABD, Ekvador yerli halk lidelerini etkilemeye çalıştı
Tarih: 08.08.2015 - 08:26
Kategori: Dünya

WikiLeaks belgelerine göre, Ekvador'daki ABD elçiliğinin ülkenin yerli halk hareketini etkilemeye çalıştığı ortaya çıktı.

WikiLeaks belgeleri, ABD elçiliğinin Ekvador'un en büyük yerli halk örgütleri olan Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu (Conaie) ve bu konfederasyona bağlı siyasi parti Pachakutik ile iletişim kurduğunu gösteriyor. İki örgütün de Ekvador'un solcu hükümetiyle uzun zamandır sorunlar yaşadığı biliniyor.

Belgelerde, kaybettikleri itibar yüzünden kızgın olan konfederasyondan bazı kişilerin ABD hükümetinden Correa hükümetine baskı uygulamasını istediği ve Conaie Başkan Yardımcısı Santiago de la Cruz'un ABD ile diyalog başlatmak için sabırsızlandığı görülüyor. Belgeler, ayrıca konfederasyon içerisinde de ayrılık olduğunu gösteriyor. Conaie Başkanı Luis Macas, ABD büyük elçisinin davetlerini reddettiği ve örgütüne ABD hükümetiyle diyalog kurmasının sakıncalı olduğunu söylediği gözlemleniyor.

Conaie, sağcı protestolara destek verip Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın istifası çağrısından bulunduğu için ülkedeki diğer yerli halk örgütleri tarafından Ekvador'daki yerli halkların tarihi mücadelesine gölge düşürmekle itham ediliyor.

2014'te ortaya çıkan bir başka belgede de, Quito'da bulundan ABD elçiliğinin gizli bir şekilde Correa hükümetini zayıflatmaya çalıştığı ve Amerikan enerji firması Oxy'in çıkarları için lobi yaptığı ortaya çıkmıştı.

2007 yılında Correa resmi olarak göreve başladığından beri, Manta ABD Askeri Üssü ve USAID ajansı kapalı bulunuyor. ABD hükümeti 2010'daki darbe girişiminde bir rol oynamadığını söylese de, Correa hükümetinin Latin Amerika'daki ABD politikasını dobra bir şekilde eleştirmesinin Vaşington'u çokça öfkelendirdiği biliniyor. 2010'daki darbe girişiminde Pachakutik Partisi ve Conaie örgütü Correa'nın istifasını istemişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları