loading
close
SON DAKİKALAR

Wikipedia yasağı için açılan tazminat davasını reddedildi

Wikipedia yasağı için açılan tazminat davasını reddedildi
Tarih: 05.08.2020 - 09:14
Kategori: Gündem

Wikipedia’ya 3 yıl boyunca uygulanan idari tedbir nedeniyle ‘bilgi ve fikirlere ulaşma hakkının sınırlandırıldığını’ gerekçesiyle açılan tazminat davası, Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Wikipedia’ya 3 yıl boyunca uygulanan idari tedbir nedeniyle ‘bilgi ve fikirlere ulaşma hakkının sınırlandırıldığını’ gerekçesiyle açılan tazminat davası, Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Hem avukat hem de yüksek lisans öğrencisi olan Bilge Doğru, Wikipedia’ya 3 yıl boyunca uygulanan idari tedbir nedeniyle ‘bilgi ve fikirlere ulaşma hakkının sınırlandırıldığını’ gerekçe göstererek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) hakkında tazminat davası açtı. Fakat Ankara 12. İdare Mahkemesi “menfaat bağının bulunmadığı, anılan internet sitesinin yasaklanmasına ilişkin karar nedeniyle meşru ve güncel bir menfaatinin ihlal edilmediği” gerekçesiyle davayı reddetti.

AYM, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YAPILAN BİR MÜDAHALE OLARAK DEĞERLENDİRMİŞTİ

Doğru’nun avukatı Acun Papakçı, “Türkiye’deki kullanıcıların ‘bilgi ve fikirlere erişme hakkı’ yok sayılmıştır” dedi. Dünyanın en çok kullanılan bilgi bankalarından biri olan Wikipedia 2017 yılında Ankara 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği tarafından ülkemizde erişime kapatılmıştı. Geçen Ocak ayında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararınının açıklanmasının ardından Wikipedia kullanıma açılmıştı. AYM kararında, “İfade özgürlüğüne yapılan söz konusu müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denilmişti.

“NE OLMUŞ Kİ?”

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’e konuşan Papakçı, AYM tarafından Türkiye’deki kullanıcıların fikir ve bilgilere erişme hakkını sınırlandırdığının tespit edildiğini belirterek, “Bunun bir hukuk devletindeki sonucu kullanıcı olarak hakkı ihlal edilenin zararının idare tarafından tazmin edilmesidir. Ankara 12. İdare Mahkemesi, AYM kararında somut olarak tespit ettiği kullanıcıların sahip olduğu ‘bilgi ve fikirlere erişme hakkını’ aklına dahi getirmemiş veya getirmek istememiştir. Kararında basitçe müvekkilime ‘Wikipedia’ ya 3 yıl giremediysen, dünyanın en büyük ve güncel ansiklopedisindeki bilgi ve fikirlere ulaşamadıysan ne olmuş ki?’ demektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN BİLGİ TOPLUMU OLMADIĞI ANLAMINA GELEN BİR KARAR”

Papakçı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankara 12. İdare Mahkemesi Türkiye’nin bir bilgi toplumu olmadığı anlamına gelen bir karar vermiştir. Karara itiraz edeceğiz. Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin bu yanlışı düzelteceğini ummakla beraber, bilgi toplumu olma yolunda uyuşmazlığın tekrar AYM önüne geleceğini ve hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacağını da göz ardı etmiyoruz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları