loading
close
SON DAKİKALAR

Yahudiler Roş Aşana'yı kutluyor

Yahudiler Roş Aşana'yı kutluyor
Tarih: 18.09.2020 - 17:33
Kategori: Gündem

Yahudilerin yeni yılı Roş Aşana kutlanıyor. Yahudiler bu gece 5781. yıla giriyor.

Yahudi Yeni Yılı Roş Aşana, dünya genelindeki Yahudiler tarafından her yıl kutlanan bir gelenek.

İbranice'de “yıl başı” anlamına geliyor ve sinagogda dua törenlerine katılarak, boynuzdan yapılma antik bir müzikal enstrümanın sesini dinleyerek ve çeşitli sembolik yiyecekler yiyerek kutlanıyor.

Bayramın Gregoryen takvimdeki günleri her yıl değişiyor çünkü Yahudiler hem ay hem de güneşin hareketlerine dayanan bir takvim kullanıyor.

Roş Aşana her yıl Yahudi takviminin ilk ayı olan Tişri'nin ilk gününde kutlanıyor.

Tişri, Gregoryen takvimde her zaman eylül veya ekim ayı günlerine denk geliyor.

Roş Aşana'nın kutlandığı gün boyunca Yahudilerin haftalık tatil günü olan Şabbat günü yani cumartesi günü olan yasaklar geçerli.

Şabbat için genelde örgü şeklinde yapılan halla ekmeği, hayat döngüsünü simgeleyen yuvarlak şeklide yapılır. Sinagog'da bayramın ikinci sabahı senenin iyi geçmesini dilemenin sembolü olarak koç boynuzundan yapılan Şofar isimli çalgı çalınır.

İsrail'in büyükelçiliğinin resmi Twitter hesabından Roş Aşana için paylaşım yapıldı. Paylaşımda, "Evrenin doğum günü, Adem ve Havva´yı yaratıldığı gün olan Roş Aşana, Yahudi takvim yılının başı, yılbaşı olarak kutlanır. Roş Aşana 5781, bugün, 18 Eylül (29 Elul) gün batımıyla başlıyor ve 20 Eylül (2 Tişri) akşamına kadar devam edecek" denildi.
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları