loading
close
SON DAKİKALAR

‘Yalnız ve Yaralı Bir Hayat: Fikret Muallâ’ sergisi İzmir’de yeniden açılacak

‘Yalnız ve Yaralı Bir Hayat: Fikret Muallâ’ sergisi İzmir’de yeniden açılacak
Tarih: 17.10.2020 - 11:03
Kategori: Kültür & Sanat

Salgın nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatılan Fikret Muallâ sergisi, 20 Ekim’de İzmir Folkart Galeri’de tekrar ziyarete açılacak.

Proje direktörlüğünü Fahri Özdemir’in yaptığı “Yalnız ve Yaralı Bir Hayat: Fikret Muallâ” sergisi, ilk olarak 28 Şubat 2020 tarihinde ziyarete açılmıştı. Salgın nedeniyle geçici süre ziyarete kapatılan sergi 20 Aralık’a kadar görülebilecek.

Sergide Fikret Muallâ’nın kişisel ve kurumsal koleksiyonlardan derlenen 55 eseri yer alıyor. Sanatçıya ait mektup, kitap ve kişisel eşyaların da bulunduğu sergi için özel olarak 400 sayfalık bir albüm hazırlandı.

Sergide Ara Güler’in çektiği Fikret Muallâ porte fotoğrafları da yer alıyor.

Sergi, pazartesi hariç her gün saat 10.00-17.00 arasında ziyaret edilebilecek. Ziyaret süresi 30 dakika ile sınırlandırıldı.

Ziyaret saati süresince sosyal mesafeyi koruyabilmek için galeri içerisinde aynı anda bulunabilecek ziyaretçi sayısı 15 kişi olarak planlandı.

Sergiye randevu sistemi ile ziyaretçi kabul edilecek. Ziyaret öncesi 0232 502 11 00 nolu telefon numarası aranarak rezervasyon yaptırılabilir.

Fikret Muallâ hakkında:

Fikret Muallâ Saygı, 1903 yılında İstanbul’da doğdu. Saint Joseph ve Galatasaray liselerinde eğitim gördü. Mühendislik öğrenimi için gittiği Almanya’da resme yöneldi. Eserleri pek çok Alman dergisinde yayımlandı.

Türkiye’ye döndükten sonra bir süre resim öğretmenliği yaptı. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen “Lüküs Hayat”, “Deli Dolu”, “Saz Caz” gibi operetlerin kostümlerini çizdi.

Yeni Adam dergisinin desenlerini hazırlayan ressam, Nâzım Hikmet’in “Varan 3” adlı şiir kitabını resimledi.

1967 yılında Fransa’da hayatını kaybetti. 1974 yılında kemikleri Türkiye’ye getirilerek Karacaahmet Mezarlığı’na gömüldü.

Paris’te mezata çıkan resimleri devlet tarafından satın alındı. Bu resimlerle Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde bir Fikret Muallâ Salonu oluşturuldu.

 
 

 

Kaynak : Kültür Servisi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları