loading
close
SON DAKİKALAR

Yandaşa 90 vatandaşa 40

Yandaşa 90 vatandaşa 40
Tarih: 26.06.2013 - 14:28
Kategori: Ekonomi

Vergi cezalarındaki uzlaşma sisteminde, patronlar ile vatandaşlara sağlanan indirim oranında büyük uçurum olduğu ortaya çıktı...

Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemede, Merkezi Uzlaşma Komisyonu’na girmeye hak kazanan büyük mükelleflerin vergi cezalarında yüzde 90 indirim yapılırken, vatandaşların uzlaşmalarında ise indirim oranı sadece yüzde 40 oldu.
İki ayrı uzlaşma sistemi bulunuyor

Taraf’ın gündeme taşıdığı vergi sistemindeki “uzlaşma” uygulamalarıyla ilgili yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Buna göre, uzlaşma sisteminde patronlar ile vatandaşlara uygulanan indirimlerde büyük uçurum bulunuyor. Mevcut vergi yasalarına göre, büyük mükelleflerin vergi cezaları, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nda, küçük mükelleflerin yani vatandaşların vergi cezaları ise Vergi İdareleri bünyesinde bulunan uzlaşma komisyonlarında ele alınıyor. Her iki komisyonun, vergi cezalarında yaptığı indirimde ise büyük uçurum bulunuyor.
Sayıştay denetçileri il il inceledi

Sayıştay denetçileri, Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun ve taşra uzlaşma komisyonlarının yaptığı indirimleri tek tek inceledi. İnceleme sonucunda, 2010 yılında Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun vergi aslında yüzde 89 oranında indirim yaptığı belirlendi. Komisyonun, gecikme cezalarında ise yüzde 99 oranında indirime gittiği ve çoğu gecikme cezaları da sıfırladığı tespit edildi.

Denetçiler, 81 ilin tamamındaki uzlaşma komisyonlarının kararlarını da mercek altına aldı. Taşrada bulunan küçük mükelleflerin uzlaşma kararlarında ise aynı yıl ortalama olarak indirim oranının yüzde 42 olduğu belirlendi. Devlet, küçük mükellefin vergi cezalarının yüzde 58’ini ise tahsil etti. Sayıştay’ın Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2011 yılı taslak raporunda konuyla ilgili şu değerlendirme yapıldı:

“2010 yılında uzlaşmaya konu olan vergi tutarı 249.043.184 TL iken, uzlaşılan vergi tutarı 145.676.717 TL olup uzlaşmaya konu tutarın yüzde 58.5’idir. Benzer şekilde 2010 yılında uzlaşmaya konu olan ceza tutarı 431.814.346 TL iken, uzlaşılan ceza tutarı 23.241.220TL olup uzlaşmaya konu tutarın yüzde 5.4’üdür. Merkez ve taşrada yapılan tarhiyat sonrası uzlaşmalar karşılaştırıldığında; Merkezde yapılan uzlaşmalarda uzlaşmaya konu vergi tutarının % 11.3’ü üzerinde uzlaşma sağlanmışken, taşrada yapılan uzlaşmalarda uzlaşmaya konu vergi tutarının % 58.5’i üzerinde uzlaşma sağlanmıştır.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları