loading
close
SON DAKİKALAR

Yargıtay: Ev işçileri dernek kursun

Yargıtay: Ev işçileri dernek kursun
Tarih: 10.05.2013 - 11:00
Kategori: Kadın

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası’nın (EVİD-SEN) kapatılma davasında son darbe de Yargıtay’dan geldi...

Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre, Bakırköy 3. İş Mahkemesi’nin kapatma kararından tam bir yıl sonra kararını veren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, “Sendikalar Kanunu kapsamına girmediğinden uyuşmazlığın iş mahkemelerinde değil genel mahkemelerde çözümlenmesi gerekir” diyerek sendikayı dernek statüsüne sokmuş oldu.

İstanbul Valiliği, 2012 Mart’ta EVİD-SEN’in kapatılması için dava açmıştı. Valilik, kapatma istemine gerekçe olarak ‘sendika kurucularının aile ekonomisine katkı için geçici işlerle uğraşan kişiler olduğunu, mevzuata göre işçi ve işveren sendikası niteliği taşımayan, iş sözleşmesi ile herhangi bir işte çalışmayan, işkolu olmayan, işçi ve işveren ilişkisi içerisinde bulunmayan kişi ve grupların sendikal faaliyet gösteremeyeceğini’ belirtmişti. Davaya bakan Bakırköy 3. İş Mahkemesi, sendikaların ancak işkolu esasına göre kurulabileceğine, ev işlerinin 2821 sayılı yasanın 60. maddesindeki işkollarından olmadığına, ‘ev işçilerinin dayanışması için’ sendika kurulamayacağına ve sendikanın faaliyetlerinin durdurulmasına karar vermişti.
Yargıtay ise bir yıl sonra yerel mahkemenin kararını bozarak, ‘Davalı kuruluşu kuranların işçi sıfatını taşımadıklarını, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamı dışında kaldıklarını’ belirterek meselenin iş mahkemelerinde değil genel mahkemelerde çözümlenmesi gerektiğine karar verdi. Şimdi dava yeni baştan asli hukuk mahkemesinde görülecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları