loading
close
SON DAKİKALAR

Yarın 4 ülke sandık başına!

Yarın 4 ülke sandık başına!
Tarih: 05.05.2012 - 18:23
Kategori: Dünya

Pazar seçimle geçecek!...

Pazar seçimle geçecek!

Yarın 4 ülke için büyük seçim günü. Pazar günü Fransa, Yunanistan, Ermenistan ve Sırbistan sandık başına gidiyor. 4 seçimin her biri kendi iç politikalarında olduğu kadar bölgede de önem taşıyan seçimlerin ortak özelliği, kıyasıya rekabetlerin görüldüğü seçimler olması.

İşte yarınki seçimlerden ön manzara:

FRANSA’DA SARKOZY-HOLLANDE ÇEKİŞMESİ

Fransızlar, yeni cumhurbaşkanını seçmek için yarın sandık başına gidecek.10 adayın yarıştığı ilk turun ardından, Francois Hollande ve Nicolas Sarkozy en fazla oyu alarak ikinci tura kalma başarısı göstermişti.

Fransa’da yaklaşık 45 milyon seçmen bulunuyor. İlk tura katılım oranı yüzde 80 olarak gerçekleşmişti. Son kamuoyu yoklamaları Hollande’nın yarışı rahat bir şekilde Sarkozy’nin önünde kazanacağını ortaya koyuyor.

Sosyalist Parti, Fdrancois Mitterrrand’dan bu yana Elysee Sarayı seçimlerini üç dönemdir sürekli kaybediyor.

ERMENİSTAN’DA OLAYLI SEÇİMLER

Ermenistan yarın parlamento seçimlerine gidiyor. Bugün gerçekleşen balonlu mitingde balonların patlaması sonucu yüzlerce kişi yaralandı. Ancak yarın seçimlerden yine Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başkanı olduğu Cumhuriyetçi parti ve Gagik Tsarukyan’ın liderliğini yaptığı Müreffef Ermenistan partisi’nin çıkması bekleniyor. 8 parti ve 1 bloğun katılacağı seçimler sonucunda parlamentoya 6 partinin girmesi bekleniyor.

YUNANİSTAN’DA HALK SİYASİLERİ CEZALANDIRACAK MI?

Yunanistan’da 6 Mayıs Pazar günü yapılacak erken genel seçimlerden, Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) başta geldiği bir koalisyon hükümetinin çıkması bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı, 32 partinin seçime katılacağını, yeni 359 bin 959 kişi ile birlikte ülkedeki seçmen sayısının 9 milyon 850 bin 802 olduğunu duyurdu.

Ekonomik durgunluğun 5. yılında borç yüklü ülkede işsizlik ve ücret kesintilerinin altında büyük bedel ödeyen halkın, sandığa siyasileri cezalandırmak için gitmesi bekleniyor.

SIRBİSTAN: BALKANLAR İÇİN KİLİT SEÇİM

Balkanlar’ın kilit ülkesi olarak gösterilen Sırbistan’da 6 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı, parlamento ve yerel seçimler yapılacak. 

Oy hakkına sahip 7 milyon Sırp vatandaşı, cumhurbaşkanını, 250 kişiden oluşan parlamento üyelerini ve 3 bin 600 belediye başkanını seçmek için sandık başına gidecek.

Bölgenin barışı ve istikrarı için büyük önem arz eden seçimlerde, AB yanlısı Boris Tadiç ile radikal Sırp milliyetçisi partiler arasında büyük rekabet yaşanacak. 

Balkanlar’da yaşayan Ortodoksların milli bayramına gelen 6 Mayıs’ta yapılacak seçimler, Sırbistan’ın yanı sıra adeta bölgenin de kaderini etkileyecek olması bakımından büyük önem arz ediyor. 

Özellikle ekonomik krizin etkili olduğu, işsizliğin yüzde 30’lara çıktığı Sırbistan’da, ’AB yanlıları’ ile ’radikal Sırp milliyetçisi’ partiler arasında büyük rekabet yaşanıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları