loading
close
SON DAKİKALAR

YAŞ'da büyük sürpriz!

YAŞ'da büyük sürpriz!
Tarih: 05.08.2014 - 21:55
Kategori: Gündem

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, beklenenin aksine ikinci gün sona erdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, beklenenin aksine ikinci gün sona erdi.

YAŞ kararları sürpriz bir şekilde bu akşam Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever tarafından açıklandı.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük emekli oldu. Ege Ordu Komutan Orgeneral Abdullah Atay Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı.

37 general ve amiral bir üst rütbeye terfi etti. 43 general ve amiral 'kadrosuzluk ve yaş haddinden' emekli edildi. 34 general ve amiralin görev süresi 1 yıl uzatıldı. 51 albay, general ve amiralliğe yükseltildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, beklenenin aksine ikinci gün sona erdi. Toplantının bitmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sürpriz biçimde saat 18.00'de Çankaya Köşkü'ne çıktı.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, emekli oldu. Jandarma Genel Komutanlığı'na Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay getirildi. 2015 yılı Ağustos ayında Orgeneral Necdet Özel'in emekli olmasıyla Genelkurmay Başkanlığı'na aday tek isim haline Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar geldi. Sürpriz bir gelişme olmazsa Akar, gelecek yıl Genelkurmay Başkanı olarak atanacak.

SÜRPRİZ BİÇİMDE İKİ GÜNDE BİTTİ

Mesaisine dün başlayan ve yarın sona ermesi öngörülen YAŞ toplantısı sürpriz bir kararla bugün sona erdi. 3 gün olarak planlanan toplantının iki günde sona ermesi sürpriz olarak değerlendirilirken, son yılların en kısa YAŞ toplantısı yapılmış oldu. Toplantının ikinci gün çalışmaları bugün saat 10.30'da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda başladı. Erdoğan'ın başkanlığında başlayan toplantıda terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı. Saat 10.30'da başlayan toplantı saat 14.30'da Erdoğan'ın karargahtan ayrılmasının ardından tamamlandı. Toplantılarda alınan emeklilik, terfi ve temdit kararları saat 18.00'de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e arzedildi.

YAŞ'da büyük sürpriz!

YAŞ kararlarının, Jandarma Genel Komutanlığı'na yapılan atamayla ilgili kısmı Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever tarafından açıklandı. Diğer terfi ve atama kararları Genelkurmay tarafından açıklandı. Orgeneral düzeyinde yapılan atamalar şöyle:

*Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Jandarma Genel Komutanı olarak atandı.
*İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Ege Ordusu Komutanı oldu.
*EDOK Komutanı Salih Zeki Çolak, Birinci Ordu Komutanı olarak atandı.
*9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, EDOK Komutanı oldu.
*Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti İkinci Ordu Komutanı oldu.
*7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, Harp Akademileri Komutanı oldu.
*Birinci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, yeni kurulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na atandı.

41 GENERAL - AMİRAL KADROSUZLUKTAN EMEKLİYE SEVKEDİLDİ

Terfi ve atama kararları Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden duyuruldu. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yüksek Askerî Şûra Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlanmıştır. 30 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere; 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2014 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2014 tarihinden itibaren emekli olacaklardır. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos - 01 Eylül 2014 tarihlerinden itibaren aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza fedakâr ve özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz."
Böylece Balyoz davasında yargılanan bazı general ve amiraller emekliye sevkedilmiş oldu.

3 EMEKLİ
Kararlara göre 4 yıllık görev sürelerini dolduran Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ile yaş haddini dolduran 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş emekliye sevkedildi.

ATAY, JANDARMA'NIN BAŞINA
Atama kararları kapsamında Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Jandarma Genel Komutanlığı'na, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi Ege Ordusu Komutanlığı'na, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 1. Ordu Komutanlığı'na atandı.

3 KORGENERAL TERFİ ALDI
9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, orgeneralliğe terfi edildi. Başoğlu, EDOK Komutanlığı'na, Huduti 2. Ordu Komutanlığı'na, Recep ise Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı.

ÜNAL, ORGENERALLİĞE YÜKSELDİ
YAŞ'ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda yapısal bir reforma da gidildi. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal da, orgeneralliğe terfi edilerek Eskişehir'de yeni oluşturulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na atandı. Böylece Türkiye'de bulunan tüm ana jet üsleri Eskişehir merkezli bu yeni komutanlığa devredildi. Yeni oluşturulan komutanlığın hem Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın hem de Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın tüm görevleri Ünal komutasındaki bu yeni komutanlığa devredildi.

GELECEK YIL GENELKURMAY BAŞKANI
Orgeneral Servet Yörük, orgenerallik rütbesinde 4 yılını tamamladığı için emekli oldu. Yörük'ün emekli olmasıyla Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, kıdemi gereği Genelkurmay Başkanlığı'na gelecek yıl aday tek isim haline geldi. Eğer olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa 2015 yılı Ağustos ayında yapılacak şuranın ardından Orgeneral Akar, Genelkurmay Başkanı olarak atanacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları