loading
close
SON DAKİKALAR

Gündelikçi Hükümet Günlerindeyiz

Av. Zühal  Dönmez
Tarih: 08.06.2015

Av. Zühal Dönmez; Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı. Keşke baraj denilen o saçma oran olmasaydı da temsil genişleseydi.

Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı. Keşke baraj denilen o saçma oran olmasaydı da temsil genişleseydi. Bir parti barajı aşsın diye ödünç oylar verilmese, herkes gönlü neredeyse orada olabilseydi. 

Neyse geldik hükümet kurulumlarına. Kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulunca TRT kanallarında ilânını takip eden beşinci gün saat 15.00’te TBMM toplanacak, andiçme töreni yapılacak. Bundan sonraki 5 gün içinde meclis başkanı seçimi için başvurular yapılacak ve sonraki 5 gün içinde de seçim tamamlanacak.

Divanın oluşumundan itibaren 45 gün içinde hükümetin kurulması gerekiyor. Anayasaya göre, Başbakan, Cumhurbaşkanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından atanır. Yani Cumhurbaşkanı, yeni bir Bakanlar Kurulunun kurulabilmesi için, bir milletvekilini Bakanlar Kurulunu kurmakla görevlendirir. Anayasada olmamakla birlikte bu kişi genellikle mecliste mutlak çoğunluğa sahip veya en fazla çoğunluğa sahip partinin lideri olan milletvekilidir.
(Başbakanın ne zaman atanmış sayıldığı, ne zaman bakanlar kurulunu kurmakla görevlendirildiği gibi hukuki konulara girmeyelim, yoksa bu hükmün daha doğru yazılması gerektiği sonucuna varırız.) 

Şimdi RTE bir milletvekilini Anayasaya göre Başbakan olarak atayacak, ama aslında yeni hükümeti kur diye görevlendirecek. Bu arkadaş görüşmeler yapacak, kararlar alacak, oluşturduğu bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanına sunacak, sonra da meclisten güvenoyu isteyecek. Aldı aldı, alamadı, Cumhurunbaşı başka bir milletvekiline sen kur diyecek, bu iş böyle 45 gün sürecek. Yani önümüzde yaklaşık 55 gün var. 55 gün içinde güvenoyu alan bir hükümetimiz olursa sorun yok. Olmazsa RTE seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Vermek zorunda mıdır? Hayır, bu meclisin içinden bir hükümet çıkar diye düşünüp, gene bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirebilir. 

RTE seçimler yenilensin ister mi istemez mi şimdilik belli değil, ama yeni seçilen milletvekillerinin yalnızca 2 ay vekil olmaya niyetleri olacağını sanmıyorum, tüm koalisyon pazarlıklarına açık olacaklardır. Bu arada yaklaşık 2 ay daha bu ülkenin hükümeti olmaya devam edecek İşgüder hükümetin de gündelik işleri yapması gerektiği konusunu atlamayalım. Hadi bakalım kolay gelsin.

Av. Zühal Dönmez
CHP Ankara İl Kadın Kolu Başkanı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları