loading
close
SON DAKİKALAR

Sizi Disipline Davet Ediyorum

Av. Zühal  Dönmez
Tarih: 15.12.2014

Zühal Dönmez; Basından öğrendiğimiz kadarıyla bunu söylediğine ilişkin bir kayıt yok. Böyleyse, Disiplin Kurulu neden ve nasıl bu kararı alabildi? Biri çıksa da açıklasa...

Disiplin, kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin tümü, diye tanımlanır. Bir topluluğun yasalarına ve düzenle ilgili yazılı ya da yazısız kurallarına, titizlik ve önemle uymak gerekir. Doğduğumuz andan itibaren başlar ölünceye kadar içindeyizdir. Çocuğu disiplinle büyütmek iyidir, uyku saati, yemek vakti disipline edilmezse burnunuzdan getirir. Okulda disiplin kuruluna gönderilirseniz hayırsız evlat olursunuz. Sonra her kurumun disiplin işleri vardır ki özellikle yukarıyı tehdit eden davranışlarınız nedeniyle bulunduğunuz konum elinizden gidebilir. Şiiirle pek haşır-neşir olmayan bir millet olmamıza rağmen Ziya Paşa’nın ‘Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir. Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir’ dizeleri çok bilinir. Gerçekten de disipline etme uğraşısı çoğunlukla kötekle biter.

Partilerde de durum aynıdır. Disiplinsiz bulunan partili disiplin kuruluna gönderilir. Kurul kendisini bir tür mahkeme gibi görür ama değerlendirmelerini her zaman hukuki yapmaz. Aslında asıl olarak siyasidir, ama gene de bir delil arar, isnat edilen suçun işlenip işlenmediğine bakar. Mesela parti yöneticilerini sürekli eleştirmek de bir ceza gerektirir. Cezanın en ağırı ihraç yani partiden atılmadır. Böyle ağır bir cezanın verilmesi için ağır suç işlenmiş olmalıdır.

Süheyl Batum Hocanın Cumhuriyet Halk Partisinden İhraç edilmesi kararının dayandığı delillerin dosya içeriğinde bulunduğunu varsaymak zorundayız, çünkü dosyayı görmedik. Basından edindiğimiz bilgilere göre partisi hakkında yıpratıcı sözler sarfettiği ve özellikle ‘her hafta bir milletvekili istifa edecek’ dediği içinmiş. Kendisi ise böyle bir cümle sarf etmediğini söylüyor, nerde söylemişim kanıtlayın diyor. Ve gene basından öğrendiğimiz kadarıyla bunu söylediğine ilişkin bir kayıt yok. Böyleyse, Disiplin Kurulu neden ve nasıl bu kararı alabildi? Biri çıksa da açıklasa..

Av. Zühal Dönmez
CHP Eski YDK Üyesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları