loading
close
SON DAKİKALAR

Kartallı Kazım

Yılmaz Özdemir
Tarih: 31.10.2016

Yılmaz Özdemir; Sizlere 1 Kasım 1960'da yaşamını yitiren Nazım Hikmet'in Kuvati Milliye Destanı'nda Kartallı Kazım adıyla destanlaştırdığı İbrahim Göleber'i kısaca anlatmak isterim...

''Mazide muktedirken, bütün kudretiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur''

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ait olan bu sözler bizlere yol göstermelidir.

Kartal Belediye Başkanı Sayın Altınok Öz 2009 yılında seçildikten sonra ilk iş olarak Kartallı Kazım'ın çocuklarına ulaşmış ve onlardan aldığı bilgilerle Kartallı Kazım Belgeseli hazırlatmış ve Kartallı Kazım Meydanı açılışını CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yapmış ve her 1 Kasım'da kabri başında anmaktadır.

Sizlere 1 Kasım 1960'da yaşamını yitiren Nazım Hikmet'in Kuvati Milliye Destanı'nda Kartallı Kazım adıyla destanlaştırdığı İbrahim Göleber'i kısaca anlatmak isterim.

Kartallı Kazım

Ülkenin işgale uğradığı bir dönemde birileri işgalcilerle işbirliği yaparak bireysel çıkar peşinde koşarken kendi halinde toprağını işleyip yaşamını devam ettirmeye çalışan Kartallı Kazım elindeki tek silahı mavzerini alarak düşmanın karşısına dikilmiştir. 

Kartallı Kazım

Kartallı Kazım’ın önemli özelliklerinden biride tamamen sivil bir kişilik olmasıdır şöyle ki o dönemde pek çok insan askerden kaçabilmek için türlü yollar denerken Kartallı Kazım gönüllü olarak mücadeleye katılmış ve hiçbir çıkar beklemeksizin ülkesinin bağımsızlığı uğruna canını ortaya koymuştur.

O katıksız bir yurtsever olarak günü geldiğinde elinde ne silahı varsa onunla eğer silahı yoksa çıplak yumruklarıyla düşmanın karşısına dikilmek gerektiğini herkese göstermiştir. 

Kartallı Kazım

Bizlere bugünde yol gösteren O’nun yurtsever inancı ve ölmeyi göze alan cesareti bir ışık olarak yolumuzu aydınlatmaktadır. 

Şunu iyi biliyoruz ki Kartallı Kazım ve onun gibi yurtseverleri mücadelenin içine çeken,bu mücadelenin başında o gün için Çanakkale Savaşı kahramanı Mustafa Kemal Paşa’nın olmasıdır. 

Kartallı Kazım

Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’nda bahsettiği kahramanlar Arhavili İsmail , Kambur Kerim , Karayılan ve diğerleri gibi Kartallı Kazım’da ‘’ölebilmek kabiliyetiyle’’ işgalci emperyalistlere ve onların işbirlikçilerine karşı yurtsever duruşunu göstermiştir. 

Şunu bütün kalbimle biliyorum ki eğer bu topraklar işgale uğrayacak olursa Kartallı Kazım ve onun gibi her meslekten yurtseverler işgalcileri kovmak için ne gerekiyorsa yapacaktır.Bunu yaparken bireysel çıkarları için değil ülkesinin bağımsızlığı için yapacaktır.

Memleket şairi Nazım Hikmetin dediği gibi.

Dövüştü pir aşkına,
yaralandı birkaç kere

ve saire.
Ve kavga bittiği zaman
Ne çiftlik sahibi oldu, ne apartıman.
Kavgadan önce Kartal'da bahçıvandı,
Kavgadan sonra Kartal'da bahçıvan...

Yılmaz Özdemir

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları