loading
close
SON DAKİKALAR

İletişimin gücü

Yılmaz Özdemir
Tarih: 09.07.2019
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Yılmaz Özdemir: Yukarıdaki üç örneği yazarken Atatürk’ün Nutuk’ta sıklıkla vurguladığı şifre telgraflar aklıma geldi.

Pendik D-100 karayolunda iki trafik magandasının bir arabanın önünü keserek şiddet uygulamasını sosyal medya aracılığı ile öğrenen kamuoyu tepkisini göstererek söz konusu kişilerin yakalanmasını ve tutuklanmasını sağladı. Gezi Olayları döneminde değişik semtlerden birbirini tanımayan insanlar sosyal medya üzerinden haberleşerek ve her gün kalabalıklaşarak direnişi devam ettirdiler.

31 Mart’ta yapılan ve 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul seçimlerinde kazanan Ekrem İmamoğlu’nun başarısının önemli etkenlerinden birisi de toplumun nabzını çok iyi yakalayan bir sosyal medya ve iletişim ekibi olmasıydı. Yukarıdaki üç örneği yazarken Atatürk’ün Nutuk’ta sıklıkla vurguladığı şifre telgraflar aklıma geldi. Atatürk milli mücadeleye başlar başlamaz ilk iş olarak o günün koşullarında en ileri iletişim araçlarından biri olan telgraf hatlarını onartmış ve iletişimi böylece sağlamıştır.

İletişime o kadar önem verir ki 23 Nisan’dan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de Halide Edip ve Yunus Nadi’ye Anadolu Ajansı’nı kurdurur böylece açılacak olan meclisin alacağı kararların her tarafa duyurulmasını sağlar. Atatürk Nutuk’ta bahsettiği konulardan birisi de İstanbul’un işgali ve Manastırlı Hamdi Efendi’dir. 16 Mart 1920’de İstanbul işgale başlandığında Manastırlı Hamdi Efendi durumu dakika dakika Ankara’ya bildirmiş ve böylece Ankara’nın hızlı ve doğru tavır almasında etkili olmuştur. Atatürk Manastırlı Hamdi’den bahseder iken ’’Bu vatansever ve cesur, Manastırlı Hamdi Efendi olmasaydı, İstanbul felaketinden haber almak için, kim bilir ne kadar çok beklemek zorunda kalacaktık. İstanbul’da bulunan nazır, milletvekili, komutan ve teşkilatımızdan bir kimsenin çıkıp da bize vaktinde haber vermeyi düşünmemiş olduğu anlaşılıyor’’ diyecek ve 1934’te soyadı kanunu çıkarıldığında Manastırlı Hamdi Efendi’ye Martonaltı soyadını verecektir.

Kısacası günümüzde internet haber sitelerinin ve sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisi köklü gazetelerin etkisinden kıyaslanmayacak çoktur. Halkın ortak çıkarları için siyaset yapanlar doğru iletişim ve doğru bilgilendirme yöntemlerini kullanmalıdır. Yazımı bitirirken iletişim adına her türlü akışın uzaya yollanan uydular aracılığıyla yapıldığı gerçeğinden yola çıkarak Atatürk’ün ‘’İstikbal göklerdedir’’ sözünü hatırlatmak isterim.

ÜYE YORUMLARI

Yılmaz Bakır

Kalemine sağlık abim. Çok güzel bir yazı olmuş.

09.07.2019, 13:50
Yorum Yap

Facebook Yorumları