loading
close
SON DAKİKALAR

‘Yeni anayasasız seçime gidilmemeli’

‘Yeni anayasasız seçime gidilmemeli’
Tarih: 20.05.2013 - 09:27
Kategori: Gündem

Beşir Atalay, Başbakan'ın ''2014’te üç sandık gelebilir'' sözlerini değerlendirdi...

Beşir Atalay, Başbakan'ın “2014’te üç sandık gelebilir” sözlerini değerlendirdi

Başbakan’ın “2014’te üç seçim olabilir” sözleri tartışılıyor. Atalay: “Yeni anayasayı yapmadan Meclis’in seçime girmesini gönlümüz arzu etmiyor.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti nedeniyle Erdoğan’a vekalet eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında 81 ilden gelen gençleri Başbakanlık Yeni Bina’da kabul etti. Kabulün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, Reyhanlı’daki bombalı saldırılara ilişkin sorular üzerine, konuyla ilgili gerekli makamların açıklamalar yaptığını söyledi.

“2014’te 3 sandık”

Başbakan Erdoğan’ın ABD’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “2014’te üç sandık gelebilir” dediğinin hatırlatılması üzerine Atalay, bunun ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Hükümetin yeni anayasaya çok önem verdiğini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

Kastettiği budur

“Bizim vaadimizdir o. Yeni anayasanın Uzlaşma Komisyonunda gerçekten tamamlanması için olanca tavizi verdik ve veriyoruz. ’Eğer uzlaşma sağlanıyorsa, yeni anayasa yapılacaksa biz başkanlık sisteminden de vazgeçeriz’ dedik. Yani bu dönemde yeni anayasanın yapılmasını istiyoruz. Daha Haziran sonuna kadar süre var. İnşallah orada bir uzlaşma sağlanır. Eğer o olmazsa da başka yollar da aramak istiyoruz doğrusu. Bu defa yine, yeni anayasayı yapmadan bu parlamentonun yeni bir seçime girmesini gönlümüz arzu etmiyor. Başbakanımızın dün (Cumartesi) söylediği budur. Zaten 2014 yılında iki seçim var. Bir yerel seçim, iki cumhurbaşkanlığı seçimi. Eğer anayasa çalışmaları yürürse, verimli olursa, başarıya ulaşırsa, bir de anayasa referandumu... Kastettiği üç sandık budur.”

Bizim teklifimiz hazır

Uzlaşma Komisyonu’nun başarılı şekilde çalışmasını, sonucun verimli olmasını arzu ettiklerini dile getiren Atalay, “Dolayısıyla şu anda başka planlardan söz etmek çok gerekli değil, bunu çok etik de bulmuyoruz. Ama bu, ’bizim B planımız olmayacak’ demek değil. Burada sonuna kadar ısrarcıyız” dedi.

Kuzu: Erdoğan Obama’dan üç kat daha yetkili

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Partili Burhan Kuzu, Elazığ Fırat Üniversitesi’nde düzenlenen panelde konuştu. Başkanlık sistemine özellikle sol kesimin karşı çıktığını söyleyen Burhan Kuzu, “Sol kesim başkanlık sistemine karşı, sebebi de diktatörlük gelecek. Bırakın, böyle bir şey yok. Korku şu, bu modelde başkanın seçilmesi yüzde 51 ile gerçekleşiyor onu biz alamıyoruz.”

Kuzu, Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama’dan 3 kat daha yetkili olduğunu ileri sürdü: “Ben en başta söyledim diktatörlük hevesi olan biri var ise açık söylüyorum o hükümet bu hükümet. Parlamenter modelde tüm şartları var. Çünkü kuvvet ayrımı yok. Tek güç Başbakan. Bunu Başbakan kaç defa söyledi ya. Ben dedi çok daha güçlüyüm. Obama orada kongre kararı olmadan hiçbir şey yapamıyor.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları