loading
close
SON DAKİKALAR

Yeni esnafa vergi teşviği

Yeni esnafa vergi teşviği
Tarih: 03.01.2015 - 11:01
Kategori: Siyaset

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, yeni işyeri açan esnafa vergi avantajı sağlayan kanun teklifi hazırladı.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, yeni işyeri açan esnafa vergi avantajı sağlayan kanun teklifi hazırladı. Susam teklifinin kabul görmesi durumunda yeni açılan işletmelerin finansal olarak en zayıf olduğu ilk beş yılda Gelir Vergisinden muaf tutulacağını söyledi.

Türkiye'deki küçük işletmelerin, özellikle de esnaf ve sanatkar işletmelerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Susam, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre küçük ve orta boy işletmeler ülkedeki toplam işletme sayısının yüzde 99'unu oluşturduğu, istihdamın yüzde 78'ini, katma değerin yüzde 55'ini gerçekleştirdiği halde; toplam krediler içindeki payları ancak yüzde 24 seviyesindedir. Küçük işletmeler son derece dinamik ve esnek yapıya sahip olmalarına karşın, zayıf sermaye yapıları esnaf ve sanatkar işletmelerini ekonomik daralmalar ya da kriz dönemlerinde çok zor durumda kalmaktadır. Bir başka deyişle küçük işletmeler ekonominin omurgasını oluşturduğu halde, güçlü olmayan ekonomik yapıları nedeniyle finansmana erişimde sorunlar yaşamaktadır" dedi.

Esnaf ve sanatkarın teşvik edilmesi bir yanıyla ekonominin sağlıklı işlemesi ve rekabetin oluşması açısından önem taşıdığını hatırlatan Susam, "Anayasa'mızın 173. Maddesi'nde bulunan 'Devlet esnaf ve sanatkarı korur ve kollar' amir hükmünden ve pek çok Avrupa ülkesindeki benzerlerinden yola çıkarak bir kanun teklifi hazırladık. Teklifimizde 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na 'Yeni açılan işletmelerinde kazanç istisnası' kenar başlığıyla bir madde ekleyerek 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında ilk defa vergi mükellefi olanların, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi boyunca gelir vergisinden istisna olmasını öneriyoruz. Teklifimiz Meclis'te kabul görürse yeni iş yeri açan esnaf ve sanatkardan 5 yıl boyunca Gelir Vergisi alınmayacak. Bu yolla işletmenin oturmaya başladığı ilk yıllarında teşvik edilerek işletme ömürlerinin uzatılacak" dedi.

Yeni esnafa vergi teşviği

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları