loading
close
SON DAKİKALAR

Yeni işsizlerin yüzde 90′ı kadın

Yeni işsizlerin yüzde 90′ı kadın
Tarih: 28.01.2014 - 11:45
Kategori: Sendika

DİSK-AR’ın veirlerine göre yeni işsizlerin yüzde 90’ı kadın ve dört kadından 3’ü işsiz. Yüksekokul mezunu kadınların işsizlik oranı ise erkeklerin iki katından fazla

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), çalışma hayatında kadınların konumunu ortaya koyan Kadın İstihdamı ve Güvencesizlik Raporu’nu yayınladı. TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Ekim 2013 dönem sonuçları üzerinden yapılan hesaplamalarla kadın istihdamındaki gelişmeler, kadınların çalışma hayatında karşılaştığı güvencesiz ve esnek çalışma biçimlerindeki dönüşüm ve çalışma süreleri ele alındı.

Kadınların işgücüne katılım oranı düşük

Rapora göre kadınların işgücüne katılım oranı Ekim 2013 döneminde yüzde 30,7 ile geçtiğimiz yıla oranla yüzde 0,1 puan azaldı. Kentlerde işgücüne katılım oranı artamasına rağmen bu oran genel seviyenin altında kalıyor. İstihdam edilen kadınların oranı ise 0,5 puan geriledi. Yani iş talep eden kadınlara istihdam yaratılamadı. Ülke genelinde kadın işsizliği yüzde 12,7 iken bu oran kentler ve yüzde 17,4’e kırlarda ise yüzde 18,5 düzeyine ulaşıyor.

4 kadından 3’ü işsiz

Çalışma çağındaki her 4 kadından 3’ü işsizken yeni işsizlerin yüzde 53’ü kadınlardan oluşuyor. Bu oranlara umutsuz işsizler yani son 3 aydır iş arama kanallarını dahi kullanmayanları eklediğimizde bu oran yüzde 90 ulaşıyor. Kadınların çalışma hayatında tercih edilmemesinde kültürel nedenler kadar yasal güvencenin olmaması da önemli bir etmendir. Yüksekokul mezunu kadınlar ise yüzde 17 işsizlik oranı ile yüksekokul mezunu erkeklerin iki katından daha fazla bir orana sahip.

Tüm bu verilerin ışığında kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması ve eşitsizliklerin giderilmesi için:

1) İşgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmelidir,

2) Ev içi yaşlı, hasta ve çocuk bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

3) Kapatılan tüm kamu kreşleri açılmalıdır.

4) İş güvencesi herkes için mutlak bir hak olarak kabul edilmelidir.

5) Kadın/erkek olmasına bakılmaksızın, en az 50 işçi çalıştıran kamu/özel tüm iş yerlerinde ücretsiz, (vardiya koşulları dikkate alınarak gerektiğinde 24 saat açık) bakım evleri ve kreşler açılması zorunlu olmalıdır.

6) Diğer çocuklu bireyler için her mahalleye ihtiyacı karşılayacak kadar kreş açılması amacıyla devlet kendisi girişimde bulunmalı, belediyelere yasal zorunluluk getirilmeli, 50’den az işçi çalıştıran işverenler de bu mahalle kreşlerine destek olmakla yükümlü olmalı, yurttaş girişimleriyle yaratılacak kreş kooperatifleri vb. alternatif çözüm arayışları özendirilmelidir

7) İş yerlerindeki çalışma düzeni, kadınların ve erkeklerin çocuklarına bakma yükümlülüğüne uygun şekilde düzenlenmelidir.

8) Kadın ve erkek çalışanların, kendilerine ve ailelerine zaman ayırabilmeleri için yasal günlük/haftalık çalışma süreleri günde en fazla 7, haftada en fazla 35 saate indirilmeli, toplu ya da bireysel iş sözleşmeleri ile (hiçbir yasal hak kaybına izin verilmeksizin) daha altında süreler kararlaştırılması özendirilmelidir.

9) “Aile sorumlulukları”, “çocuk bakım yükümlülükleri” gibi bahanelerle kadınlara esnek çalışma formları dayatmak yerine, tam zamanlı ve tam güvenceli istihdam olanaklarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

10)Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Sendika.Org

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları