loading
close
SON DAKİKALAR

Yeniden başlayan Soma davasında 2. duruşma 24 Mayıs'ta

Yeniden başlayan Soma davasında 2. duruşma 24 Mayıs'ta
Tarih: 23.05.2021 - 17:00
Kategori: Gündem

301 madencinin hayatını kaybettiği ve yeniden yargılama kararı verilen Soma davasının 2. duruşması 24 Mayıs'ta görülecek.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’de 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının davası 13 Nisan'da Akhisar Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülmeye başlanmıştı. Yeniden başlayan davanın 2. duruşması 24 Mayıs Pazartesi günü 09.00'da görülecek.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) duruşma öncesi dayanışma çağrısında bulundu. ÇHD'den yapılan açıklamada "Her türlü kirli ilişkiler kullanılarak ve göz göre göre yapılan müdahalelerle, yargı eliyle patronları kurtarma operasyonlarının yapıldığı bu dosyada, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de bozma ilamına uygun şekilde, hızla karar vermek niyetinde" denildi.

ÇHD'nin açıklaması şöyle:
"301 işçinin katledildiği, 162 işçinin yaralı olarak çıkarıldığı Soma maden katliamı dosyasının, Yargıtay bozma kararı sonrası duruşmaları Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor. Her türlü kirli ilişkiler kullanılarak ve göz göre göre yapılan müdahalelerle, yargı eliyle patronları kurtarma operasyonlarının yapıldığı bu dosyada, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de bozma ilamına uygun şekilde, hızla karar vermek niyetinde.

Katliamın 7. yılına girdiğimiz süreçte, 24 Mayıs Pazartesi günü saat 09.00'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmada; tüm üyelerimizi, meslektaşlarımızı ve duyarlı kamuoyunu, madenci ailelerini yalnız bırakmamaya, bıkmadan usanmadan sürdürdükleri mücadelelerinde yanlarında olmaya, hep birlikte destek ve dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz."

Ne olmuştu?
2014 Mayıs ayında yaşanan facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılama süreci başladı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yıllarca süren dava 2018 yılında sonuçlandı. Davada 37 kişi beraat etti, 14 sanık da taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan ceza aldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a basit taksirden 15 yıl hapis cezası verildi. Bilinçli taksirden yargılanan diğer sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 18 Nisan 2019’da tahliye edilmişti.

Yargıtay kendi verdiği kararı bozdu
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de yeni bir karar aldı ve Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesini istedi. Ancak iki Yargıtay savcısı bu kararın düzeltilmesi için 8 Ocak 2021’de başvurdu. Dilekçede, 12. Ceza Dairesi sanıklar hakkında taksirle ölüme neden olmaktan ceza verilmesini talep etti. Bu gelişmenin ardından dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne döndüğünde beş kişilik heyetinin üçü değişti. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla önceki kararı bozdu. Kararda, Can Gürkan’ın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan yargılanmasını gerektiğine hükmetti.

Son tutuklu sanık şubat ayında tahliye oldu
Soma maden faciasının ardından tutuklanan Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, yardımcısı İsmail Adalı’nın yattıkları süre göz önünde bulundurularak Soma İnfaz Savcılığı tarafından 2021 Şubat ayı başında serbest bırakıldı. 3 tutuklu sanığın cezaevinden serbest bırakılmasını ardından Soma davasında cezaevinde tutuklu sanık kalmadı.

13 Nisan'da ilk duruşma görüldü

Yargıtay 12. Dairesi’nin verdiği son karar doğrultusunda daha önce serbest bırakılan patron Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 13 Nisan'da tekrar hakim karşısına çıktı.

Patron sanık Can Gürkan duruşmaya Çağlayan Adliyesi'nden SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Aileler, Can Gürkan'ın SEGBİS'le bağlanmasına "Biz geliyorsak onlar da gelsin, katiller buraya getirilsin" sözleriyle tepki gösterdi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların mahkemeye getirilmesi taleplerinin reddine, Can Gürkan hariç sanıkların vareste tutulması taleplerinin kabulüne; kamu görevlilerinin sorumluluğuna dair süren soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi.
Davanın 2. duruşması 24 Mayıs Pazartesi günü saat 09.00'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları