loading
close
SON DAKİKALAR

Yeşil Sol Parti 2. Olağanüstü Kongresini gerçekleştirdi: Buradayız, birlikte kazanacağız!

Yeşil Sol Parti 2. Olağanüstü Kongresini gerçekleştirdi: Buradayız, birlikte kazanacağız!
Tarih: 17.10.2022 - 09:46
Kategori: Siyaset

Yeşil Sol Parti, “Buradayız, birlikte kazanacağız” sloganıyla 2’nci Olağanüstü Kongresini Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Yeşil Sol Parti eş sözcülüğüne Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın seçildi. Yapılan seçimlerde eşsözcülerin yanı sıra Parti Meclisi, Arabulucu, Displin Kurulu seçimleri yapıldı.

Yeşil Sol Parti, “Buradayız, birlikte kazanacağız” sloganıyla 2’nci Olağanüstü Kongresini Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, SODAP Eş Sözcüsü Sezgin Kartal, KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve KHK Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti, STK, meslek ve çevre örgütü temsilcisi katıldı. Mey ve şiir dinletisiyle başlayan kongrede, divan seçiminin ardından Bartın’da maden faciasında yaşamını yitirenler ile devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Erdem: Seçim yeterliliğini sağladık

Kongrede konuşma yapan Eş Sözcüsümüz Ayşe Erdem, şunları söyledi:
Hepiniz kongremize hoş geldiniz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bartın ve Amasra’da iş cinayetinde hayatını kaybedenleri anıyorum. Mücadelede yitirdiklerimizi saygıyla anarak başlamak istiyorum. Biz 17 ay önce yaptığımız kongrede iki önemli karar aldık. Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve toplumsal çoklu krizin içinde olduğunu ve bunu da en geniş demokrasi ittifakıyla aşabileceğimizi tespit ettik. Bunun için toplumsal kesimlerle bir araya geldik. Orada da gördük ki tek adamdan kurtulmanın yolunun geniş ittifak olduğu birçok kesim tarafından paylaşıldı. Kongrelerimizi yaptık, seçim yeterliliği sağladık. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Zorlu bir işi hep beraber gerçekleştirdik. Geldiğimiz noktada yeni genişlemiş örgütümüzü, kararlarımızı birlikte almak için kongremizi gerçekleştiriyoruz. Seçim sath-ı mailine yönelik kuvvetli hazırlanmak gerekiyor. Toplum bu nobranlıktan ve kaostan kurtulmak için seçimleri bekliyor. Bu kolay olacak bir şey değil. İktidar, muhalefetin tüm kesimlere saldırdığı, cinsiyet eşitsizliğinin derinleştirildiği, LGBTİ+ bireylere saldırıldıldığı günlerden geçiyoruz. Kadınların mücadele ile elde ettiği kazanımları İstanbul Sözleşmesi'nin feshi ile ellerinden alınıyor, siyaset alanı kadınlara daraltılıyor. Sevgili Figen Yüksekdağ ve Aysel Tuğluk şahsında tutsak tüm kadın arkadaşlara selam gönderiyorum. Çok özledik hepsini.

Demokrasi ittifakını inşaya ihtiyaç var

Kürt meselesinde çözümden uzak savaşçı politikalar sürdürülüyor. Kobanî Kumpas Davası ve Deniz Poyraz Davasında da gördük ki iktidar saldırgan tutumunu sürdürüyor. Bu iktidar karşısında çözüm üretmeyen bir 6’lı masa duruyor. Bu iki blok karşısında radikal, demokratik bir programa sahip bir 3’üncü yol var. Bugün ülkenin ihtiyacı güçlü demokrasidir, Kürt sorununda çözümdür, kadına eşitlik ve özgürlüktür, yargıda tarafsızlık ve bağımsızlıktır, onurlu bir barıştır. Tüm bunların gerçekleşmesi için toplumun tüm kesimlerinin, kadınların, gençlerin bütün halkların, emekçilerin, inançların bir arada mücadele edeceği bir demokrasi ittifakının inşasına hala ihtiyaç var. Biz Yeşil ve Sol Parti olarak buna hazırız, bu kongreyi de bunun adımı olarak görüyoruz.

İran’da yükselen kadın devrimini selamlıyorum

Önümüzdeki yılın da kolay olmadığını biliyoruz. Birbirimizi tamamlayarak, mücadeleyi yükselterek mutlaka kazanacağız. Birlikte kazanmak ve değiştirmek için biz kadınlar bir adım önde olacağız. Jîna Emînî ve Deniz Poyraz şahsında katledilen bütün kadınları saygıyla anıyor, İran'daki kadın devrimini selamlıyorum. Tüm örgütümüze, dostlarımıza teşekkür ediyorum. Ben seçilecek yönetimin daha güçlü olacağına olan inancımla hepsini selamlıyorum, serkeftin.

Hukuksuz bir dönemde kongreyi gerçekleştiriyoruz

Eş Sözcümüz İbrahim Akın da şunları söyledi:

Merhaba sevgili arkadaşlar, sevgili dostlar hevalno, tarihi bir kongre yapıyoruz, emek ve özgürlük ittifakında bulunan bütün partilere, bütün katılımcılara hoş geldiniz diyorum. Zor bir dönemdeyiz, 2. Olağanüstü Kongremizi yapıyoruz. Tam olağanüstü bir dönemde yapıyoruz. Bu olağanüstü dönemde dünyanın ve Türkiye’nin gidişatındaki olağanüstülüğü yaşadığımızı görüyoruz. Burada olamayan arkadaşlarımıza da selam ve sevgilerimizi iletiyorum. Yurtdışında sürgün olmuş, bizimle birlikte mücadele etmiş, duygu ve düşüncesiyle burada olmak isteyenlere selamlarımızı gönderiyoruz. Bu mücadele içerisinde 7 yıldır bütün siyasi temsilcilerimizi esir alan yoldaşlarımıza, sevgili Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş şahsında selamlarımızı ve sevgilerimizi iletiyorum. Bu süreci birlikte göğüsledik ve engelleri aşarak bu kongreyi yapmak zorunda kaldık. Bütün arkadaşlarımız büyük emekler sarf ettiler. Bu hukuksuz dönemde bu kongreyi gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Özellikle kaybettiğimiz Saffet Uygur’un çok katkısı oldu, onu ve Fehim Caculi'yi sevgiyle, saygıyla anıyorum.

Dünya fosil yakıtlarından vazgeçti, Türkiye bu yakıtları kullanmaya devam ediyor

Dünyada gerçekten yaşanan süreç adını koyamadığımız 3’üncü Dünya Savaşı sürecine doğru gidiyoruz. Dünya ekonomik kriz ve pandemi koşullarından geçiyor. Pandemi tek kutuplu dünyayı parçaladı, güç odakları kendi alanlarını genişletmek için savaşıyor. Bütün dünya birbirine girdi, kartlar karılıyor, bu da bu sistemin gitmediğini bize gösteriyor. Bu sistemin değişmesi konusunda umut verici gelişmeler var. Hem Şili hem Arjantin ve Brezilya’da gelişmeler bize ışık tutuyor. Ben bu bakımdan mücadelede başarı elde etmiş arkadaşlara selamlarımı iletiyorum. Sevgili dostlar, önümüzde ciddi bir durum var. Herhangi bir seçim sathına girmedik. Türkiye çok zor seçimler gördü. Artık hiçbir normalin kalmadığı bir dönemdeyiz, devletin elinde sadece sopası kalmış durumda. Polis ve askeriyle, devlet zoruyla iktidarını sürdürmeye çalıştıklarını görüyoruz. Daha dün gördüğümüzü daha önce Soma’da yaşadık, şimdi Bartın Amasra’da yaşadık. Bu tamamen bir cinayet ve bu göz göre göre geliyor. Bütün dünya fosil yakıtlarından vazgeçti, Türkiye bu yakıtları kullanmaya devam ediyor. Hayatını kaybeden emekçilerin ailelerinin de yanındayız, acıları acımızdır.

Bu iktidardan kurtulmadan rejimi değiştirmemiz zor

Pandemi sonrası ekonomik sistem bizim ülkemizde başka türlü yaşanıyor. Bizim ülkemizdeki bu ceberut rejim sadece ekonomisiyle, hukukuyla, anayasayla değil, her şeyiyle saldırıyor; kaba bir rant politikasıyla resmen el koyuyor. Bütün insanlar kendi topraklarına sahip çıkmaya çalışıyor. Daha dün Silopi'de yaşanan durum, Dersim'de yaptığımız miting, Milas İkizköy ve Akbelen’de doğasına sahip çıkmaya çalışanlar ve yürüttüğümüz mücadele çok değerli bir mücadele. Herkesi ormanlara sahip çıkmaya çağırıyoruz. Cudi’deki ormanlar da Akbelen’deki ormanlar da bizim için değerli.

Somut bir durumla karşı karşıyayız, bunun için planlamaya gitmemiz gerekiyor. Öncelikle bu iktidardan kurtulmamız lazım, bu iktidardan kurtulmadan rejimi değiştirmemiz zor. Bu seçim o açıdan önemlidir, bu sistemi de değiştirmemiz lazım. Emek ve özgürlük güçleriyle bunu başaracağımızın farkındayız. Başka güçlerle ittifak yapmak ve mücadele etmek zorunda olduğumuzun farkındayız. İki ayrı kategoride seçim yapacağız. Biri Cumhurbaşkanlığı diğeri Parlamento seçimleri. Parlamento gelecek 100 yıllık cumhuriyeti kurmak için bize fırsat sunacaktır. Bu fırsat değerlendirilirse yeni bir umut ve gelecek yeni bir bahar yaratabiliriz.

Yeşil Sol Parti ortak ve birlikte mücadeleye hazırdır

Emek ve özgürlük ittifakı dışında kalan herkese sesleniyorum; bunun kıymetli olduğunu biliyoruz, ama yeterli olmadığını biliyoruz. Türkiye’nin 81 ilinde bütün mücadele birliklerinde her türlü inanç gruplarıyla emek güçleriyle birlikteliği inşa edebilirsek başaracağız. Toplumun bütün kesimlerinde ortak geleceğimizi inşa edecek bir çalışma yürütmeliyiz. Bu sürecin dışında kalan bütün dostlara geçmiş tartışmaların sınırlarında kalarak bugünkü siyasi mücadeleyi yürütmeli, tek adamın rejimini değiştirmeliyiz. Gelin tarihin çöplüklerinde kalmış tartışmaların esiri olmayalım, gelin birlikte olalım, gelin tek adam rejimini birlikte değiştirelim, birlikte mücadele edelim, Türkiye’ye yeni bir umut yaratalım. Bu konuda her türlü esnek siyasete varız. Yeşil Sol Parti olarak olabilecek her türlü ihtimal karşısında, HDP’nin kapatılması ihtimali karşısında ortak, birlikte mücadele etmeye hazırız. Bundan sonra da Türkiye’nin her yerinde bu perspektifle örgütleniyoruz, gelin birlikte değiştirelim, birlikte başaralım. “Buradayız, birlikte değiştirelim” diyoruz.

Sancar: Amasra katliamının sorumlusu bu rejimdir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar şunları söyledi:
Heyecanımız büyük ama heyecanımızı yaşayamıyoruz. Boğazımızda düğüm var. Kömür karası çöktü yüreğimize. Kaybettiğimiz emekçi kardeşlerimizin acısı, üzüntüsü her şeyin önüne geçiyor. Üzüntülüyüz, acılıyız ama öfkeliyiz. Bu öfke, bu ülkeyi değiştirecek büyük gücün de en büyük kaynağı olacaktır. Amasra’da yaşanan kaza değildir, bir katliamdır. Asla kader olarak görülemez. İşçi cinayetleri kader değildir, yoksulluk kader değildir, yolsuzluk kader değildir, doğa talanı, savaş politikaları kader değildir. Bunlar bir sistemin temel sütunları, can damarlarıdır. O sistem AKP- MHP faşizminin yerleştirmeye çalıştığı talan yalan ve kan rejimidir. Amasra katliamının sorumlusu bu rejimdir. Siyasi iktidar sermaye ve bürokrasiden oluşan kartel, bu katliamın sorumlusudur. Bu sistemin röntgenini dün yaşadığımız bu acı olaya bakarak görebiliriz.

Bu sistemde hayat ve geçim pahalı, can ucuz

Bu sistem biraz önce de söylediğim gibi tam bir kartel sistemi, sömürü, talan, yalan ve kan rejimidir. Bu sistemde ekmek pahalı, emek ucuzdur. Bu sistemde hayat ve geçim pahalı, can ucuz. Bu sistemde hakikat mücadelesi pahalı, halka hakaret ucuz. Bu sistemde haysiyet mücadelesi pahalı, her yerde saldırı ve yolsuzluk ucuz. Hakikat mücadelesine karşı yalan ucuz, savaş naraları ucuz, barış mücadelesi pahalı. Doğanın talanı ucuz, ekolojik toplum mücadelesi pahalı. Bizler buraya bu sistemi ters yüz yüz etmek için geldik, burada bulunmamızın amacı bunların hepsini tersine çevirmektir. En değerli şey hayat ve emek olacaktır, can olacaktır, barış olacaktır. Hakikat olacaktır haysiyet olacaktır, ekolojik yaşam olacaktır, toplumsal cinsiyet eşitliği olacaktır. Bu kongre bu hedefe giderken yürüyüşümüzün büyüdüğünü gösteren büyük bir adımdır. Kongreyi bu duygularla hem heyecanla hem öfke, üzüntü ve umutla selamlıyorum. Ez we hemûyan bi dilgermî silav dikim, hûn hemû bi xêr hatin.

Yoldayız, büyüyoruz, güçleniyoruz

Yürü derler, yürü derler, açlığa yürü derler. Kara elmas tabut olmuş gerekirse ölün derler. Günü gelir, utanmadan ağlaşana gülün derler. Yalanlara artık sabrımız yok sevgili arkadaşlar. Bileşenimiz Yeşil Sol Parti büyüyor, bu kongre tarihi bir anlam taşıyor. Büyüyen her bileşen HDP’yi de büyütüyor. HDP büyüdükçe en geniş mücadele ortaklığı hedefine yürüyüşümüz de daha kararlı sürüyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nı kurduk, şimdi bu ittifakı bütün ezilenlerin, baskıya maruz kalanların ve mağdurların ortak mücadele hattı haline getirme mecburiyetimiz var. Bu sistem sömürüde, talanda, savaşta sınır tanımıyor. Bizler de mücadelede sınır tanımayacağız. Büyümede genişlemede sınır tanımayacağız. Bu ülkenin gerçek alternatiflere ihtiyacı var. Bu ülkenin halklarının eşit ve özgür bir yaşam için bu umudun, yolun ve mücadelenin büyütülmesi lazım. Bütün kesimleri, bütün solcuları, sosyalistleri, demokratları, ezilenleri bir araya getirecek güçlü ve kararlı bir irade gereklidir. Biz o yoldayız, büyüyoruz, güçleniyoruz.

Talana, sömürüye, soyguna artık yeter, êdî bes e, biz geliyoruz

Uzun uzun bu iktidardan neler yaptığını anlatmama gerek yok, her şey ortada. Sadece Amasra’da AKP genel başkanını sözleri bile bu sistemin ruhunu ve hedefini açıkça ortaya koyuyor. İnsan hayatına, emeğe, doğaya saygı yok; talan var, soygun var, sömürü var, savaş politikaları var. Bizler de diyoruz ki artık yeter, êdî bes e, biz geliyoruz. Yeşil Sol Parti'nin mücadele geleneğini yakından tanıyan bir yoldaşınız olarak bugüne kadar harcadıkları emeğin, yürüttükleri çalışmaların meyvesini bu kongrede topluyor olmaktan ve bunu görmekten büyük gurur ve sevinç duyuyorum. Yeşil Sol Parti bu kongreyle tarihi bir mesaj vermektedir. Büyümek, genişlemek ve halkların umudunu hep birlikte güçlendirmek için emek sarf eden, mücadele yürüten bütün yöneticilerine, çalışanlarına buradan tebriklerimi ve minnetlerimi sunuyorum. Var olun sevgili yoldaşlar! Hûn her hebin hevalino.

Gerçek alternatifi yaratıyoruz, hakiki umudu büyütüyoruz

Hiçbir şey tesadüf değil, hiçbir işçi ölümü kaza değil, hiçbir savaş kararı anlık konjonktürel bir tercih değil. Bu ülkede on yıllardır süren rejimin ayakta kalmak için seçtiği bilinçli ve planlı olarak hayata geçirdiği politikalardır. Bizler bu politikaları durdurma, bu iktidarı değiştirme ve bu düzeni dönüştürme iradesine sahibiz. Bu iradeyi toplumun en geniş kesimlerine yayma sorumluluğu omuzlarımızdadır. Yükümüz her zamankinden ağır, sorumluluğumuz ciddidir. Büyüdüğümüzü görüyoruz. Büyümek bize heyecan verebilir ama ondan önemlisi büyümek bu ülkenin halklarına karşı sorumluluğumuzu da büyütüyor. Bu ülkeye eşit ve özgür yaşamı, demokratik bir cumhuriyeti, emeğin hakkının teslim edildiği bir geleceği, toplumsal cinsiyet eşitliğini kurduğumuz bir dünyayı, gençlerin her alanda umutla, heyecanla, neşeyle hayatı güzelleştirdikleri bir dünyayı kurma sorumluluğumuz var. Bunu yapabilecek olan tek güç halkların birleşik gücüdür. Emekçilerin ortak mücadelesidir. Ezilenlerin birlikte yürüyüşüdür. İşte biz bu yoldayız. Şimdi büyüyor, genişliyor, güçleniyoruz. Gerçek alternatifi yaratıyoruz, hakiki umudu büyütüyoruz.

Bütün baskılara ve kumpaslara rağmen buradayız, birlikte kazanacağız

Ne bu mevcut kan yalan ve talan rejimine mahkumuz ne de tek seçeneğimiz eski rejimin rötuşlarla yeniden devreye sokulmasıdır. 3’üncü Yolumuz var. 3. Yol barış yoludur, demokrasi yoludur. Emeğin değeri üzerine kurulacak bir ekonomik hayattır. Ekolojik hayatı hayata geçirmektir, toplumsal cinsiyet eşitliğini kurmaktır, hepimizin onuruyla, özgürlükle yaşayacağı bir ülke yaratmaktır. 3. Yolun hedefi budur. 3. Yol hep birlikte örgütlenerek bu ülkenin yönetimine en etkili bir şekilde gücünü yansıtacak gerçek seçenektir. Bunu birlikte yaratıyoruz, birlikte büyüteceğiz. Bu kongre sloganında olduğu gibi buradayız. Bütün baskılara, her türlü kumpas davasına, kirli propagandaya rağmen buradayız. Daha güçlü buluşuyoruz, mutlaka kazanacağız. Hep birlikte kazanacağız. Birlikte değiştireceğiz, birlikte kazanacağız, burada olmaya devam edeceğiz. Burada en güçlü birlikteliği kurarak halkların umudunun adresini güçlü bir şekilde bütün ülkeye yaşatacağız. Umut biziz, çözüm bizde, buradayız, birlikte kazanacağız. Hepinizi bu duygularla selamlıyorum, kongreye başarılar diliyorum.

Amasra’da hayatını kaybedenlere sözümüz var; insanca yaşamı kuracağız

Sesimizi bu kadar güçlü çıkaran öfkemizdir, umudumuzu güçlü kılan da bu ülkenin gerçek değişimini sağlayacak siyaset enerjisine dönüştürme inancıdır. Bu inançla Soma’da Amasra’da hayatını kaybeden emekçilere sözümüz var, acınız yüreğimizdedir. Bu söz insanca yaşamı birlikte kurma sözüdür. Kalın sağlıcakla. Hep birlikte kazanacağız.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları