loading
close
SON DAKİKALAR

Yılın ilk altı ayında saldırıya uğrayan gazeteci sayısı 55’e ulaştı

Yılın ilk altı ayında saldırıya uğrayan gazeteci sayısı 55’e ulaştı
Tarih: 08.08.2021 - 14:34
Kategori: Medya

Gazeteciler Cemiyeti’nin raporuna göre, yılın ilk 6 ayında saldırıya uğrayan gazeteci sayısının en az 55’e, gözaltına alınanların ise 16’ya ulaştığı açıklandı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin, Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürüttüğü ‘Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi Projesi’ kapsamında 2021 yılının nisan-mayıs-haziran dönemine ilişkin hazırladığı Medya İzleme Raporu’nda; 3 ay içinde en az 16 gazetecinin gözaltına alındığı, 81 davada 179 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı belirtildi.

Mahkemelerin yanı sıra yüksek yargı organlarının gazetecilerle ilgili kararlarını da kapsayan raporda; RTÜK ve Basın İlan Kurumu (BİK) uygulamalarına, medya ekonomisine ve siyasetle ilişkisine, Türkiye’de haber üretiminin önündeki engellere vurgu yapıldı.

Raporda; yılın ilk 6 ayında saldırıya uğrayan gazeteci sayısının 55’e ulaştığı, nisan-mayıs-haziran aylarında ise en az 15 gazeteci-yayıncının saldırıya uğradığı belirtildi. Bu süreçte siyasilerin ve resmi görevlilerin gazetecileri hedef göstermeyi sürdürdüğüne dikkat çekildi.

3 ay içinde en az 16 gazetecinin gözaltına alındığı, 81 davada 179 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı belirtilen raporda; medya çoğulculuğu önündeki en büyük engelin, kamu kaynağına bağımlı medya düzeni olduğu belirtildi.

Medya Ekonomi-Politiği başlığında medya sahipliğinin ve medyanın hükümetle ilişkisinin değerlendirildiği raporda; iktidar yanlısı medyaya aktarılan kamu kaynağı da irdelendi. Kamu bankaları ve kamu idaresindeki şirketlerin satın aldığı reklamların yanı sıra BİK’in resmi ilanlar yoluyla gazetelere aktardığı kaynak ve gazetelerin tiraj tablosu da raporda yer aldı.

 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları