loading
close
SON DAKİKALAR

Yılın ilk kadın cinayeti davası Siirt'te

Yılın ilk kadın cinayeti davası Siirt'te
Tarih: 08.01.2013 - 16:44
Kategori: Kadın

CHP'li Melda Onur ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Esin Güneş davasının takibi için yarın Siirt'te olacak...

Yılın ilk kadın cinayeti davası Siirt’te görülecek. Yıl boyunca kadın cinayetleri davalarının takipçisi olacaklarını ifade eden Melda Onur, kadına şiddet konusunun gündemin ön sıralarında olması için davalardan hakkaniyetli sonuçlar çıkana kadar duruşmaların peşini bırakmayacaklarını söyledi.

2010 yılının Ağustos ayında Siirt’te Kale adı verilen yerde uçurumdan itilerek öldürüldüğü iddia edilen Esin Güneş’in davası 9 Ocak’ta devam edecek. Duruşmayı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve İstanbul Milletvekili Melda Onur birlikte izleyecek.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Diyarbakır ve Siirt’teki kadın örgütlerinin de takip ettiği dava devam ediyor.

Bir önceki duruşma 13 Aralık’ta gerçekleşti, hakim sanıkları ayrı ayrı sorguladı.

Raporlar hatalı düzenlenmiş

Avukatlarının beyanlarına göre dosya üzerinde yaptıkları incelemede, Esin Güneş’ten incelenmek üzere herhangi bir tırnak alınmamış, alınan 10cc kadar bir kan örneği olup toksikoloji merkezine gönderilerek tüketildiği ve jandarma kriminalin incelemesi için ortada bir kan örneğinin kalmadığı ifade edildi. Mahkeme heyetinden, böylesine büyük bir maddi hatayı düzeltmesi ve hiç alınmayan tırnak örneği ile incelemeye elverişli olmadığı için incelenmeyen kan örneğinin bu raporda nasıl yer aldığının aydınlatılması talep edildi. Zira otopsi raporunda da klasik otopsi yapılmadığı, yani maktülden herhangi bir örnek alınmadığı görüldü. Ayrıca ölüm kaydında da Esin Güneş’in cinsiyetinin ‘erkek’ olarak yazılmış olduğu şeklinde başka bir hata daha yapıldığına dikkat çekildi.Sanıklar ayrı ayrı sorgulandı
Dosyadaki bu eksikliklerin ve hataların yer alması, hakimde şüphe uyandırmış olacak ki; hakim sanıkları ayrı ayrı sorgulayarak olay gününü tekrar anlatmalarını istedi. Mahkeme boyunca sanık Beşir Üzüm gergin, endişeli ve kızaran yüzü ile Güven Güneş’in soğuk kanlı tavrı dikkat çekti. Sanık Beşir Üzüm’ün, Güven Güneş’in tanıklığı ile olay saatlerinde telefon görüşmesi yaptığını iddia etse de HTS raporları durumun aksini gösteriyordu.Savunma avukatlarından Av. Selçuk Kozağaçlı mahkeme sonrası yaptığı açıklmada; “Bugüne kadar sürdürülen yargılamada maktül Esin’den tırnak örnekleri alındığı ve bu tırnak örneklerinin çeşitli bilirkişi incelemelerinde kullanıldığı söylenildi. Oysa bugün dosya üzerinde yağtığımız incelemede maktül Esin’den hiçbir zaman, hiçbir şekilde tırnak örneği alınmadığını tespit etmiş durumdayız. Son derece önemli bir gelişme bu bizim açımızdan. Hazırlık soruşturmasının hem ne kadar gerçek ve akıl dışı yapıldığını, savsaklandığını hem uzun süreli mahkeme heyetinin bilirkişi raporlarının ilişkilenme biçimini, bu dosyanı kötü yürütüldüğünü bize göstermesi açısından önemli” dedi.Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Hukuk sorumlusu Gökçesu Özgül ise; “Platform olarak Esin Güneş Davası’nı yaklaşık 1 yıldır takip ediyoruz. Adalet sağlanana dek burada olmaya devam edeceğiz. Kadın katillerine ağır cezalar verilmedikçe, talep ettikleri korunma verilmedikçe kadın cinayetleri olmaya devam edecek. Çünkü günde 5 kadın öldürülüyor. Bizler mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Esin Güneş’in dayısı Mahmut Konuk ise, sanıkların hala tutuksuz yargılandıklarına dikkat çekerken, mahkemede çelişkili ifadeler verdiklerini de söyledi..Adalet istiyoruz
Esin Güneş’in annesi Fahriye Işık ise kızı için adalet istediğini belirtti. 2 yıldır mahkeme kapılarında süründüklerini hala adaletin sağlanmadığını söyledi. Eşinden şiddet gördüğü için boşanma davası açan ve koruma talebinde bulunan AKP milletvekili Fatma Salman’a anında verilen korumanın neden başkalarına verilmediğini sordu. “Devletten başka nereye gideceğiz?” diyerek basına seslendi: “Lütfen bizleri daha çok verin, sizler çok önemlisiniz” dedi.Yapılan konuşmaların ardından Platform temsilcisi Fikriye Yılmaz grup adına ortak basın metnini okudu. Kadınlar sık sık “Esin için adalet istiyoruz”, “Kadınlara adalet, katillere müebbet”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganlarını attılar.

Eyleme, Emekçi Hareket Partili Kadınlar, Demokratik Özgür Kadın Hareketi Bileşenleri, Berfin Kadın Merkezi Siirt, Selis Kadın Derneği Diyarbakır, EPİDEM, DİKASUM, KADEM, Ceren Kadın Derneği, Bağlar Kadın Kooperatifi, Ekin Ceren Kadın Merkezi, Kardelen Kadın Merkezi, Bismil Nujin Kadın Merkezi, Lice Nujiyan Kadın Merkezi, Silvan Meya Kadın Merkezi, Ergani Selis Kadın Derneği, Çınar Jinvar Kadın Merkezi, SES Siirt Şubesi ile Eğitim-Sen Siirt Şube de katıldı.

Katillere delillere rağmen tutuksuz yargılanıyor

Mahkeme sonrası görüştüğümüz Fikriye Yılmaz, dava ile ilgili değerlendirmesini şu sözlerle ifade etti: “Bugün, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak, uçurumdan düşerek ölen kızkardeşimiz Esin Güneş için Siirt’teydik. 9. duruşmasını geride bıraktığımız davasında katiller tüm delillere rağmen tutuksuz yargılanmaya devam ediyor. Bu duruşmada ortaya konduğu gibi ölümünün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Esin’den tırnak örneği alınmamış. Üstelik bizim davanın ilk duruşmasından bu yana incelenmesini talep ettiğimiz telefon görüşmesi kayıtlarını hakim ilk defa bu duruşmada dikkate aldı. Halbuki bu kayıtlar sanıkların ifadelerinin yalan olduğunu kanıtlıyor. Esin’in katillerinin beraat etme ihtimali tüm bu gerçeklere rağmen vicdanımızı rahat bırakmıyor. Kadınlar için adalet yerini bulmuyor. Bu hafta Adana’da Fatma Çelik adında bir kadın arkadaşımız koruma alamadığı için kendini yaktı. Kadınların tüm çabalarına rağmen öldürülmeden korunmadığı ve öldürüldükten sonra da adaletin yerini bulmadığı bu coğrafyada biz kadınlara koruma, katillere ağır ceza için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları