loading
close
SON DAKİKALAR

YÖK'ün kapısında nöbette!

YÖK'ün kapısında nöbette!
Tarih: 31.01.2013 - 17:59
Kategori: Eğitim

YÖK yazısı ile işte atılan İTÜ'lü 60 asistan YÖK'ün önünde nöbet tutmaya başladı...

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli asistanlar Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) önünde nöbete başladı. YÖK Yürütme Kurulu’ndan kendilerinin mağdur kalmasına ve bir çok arkadaşlarının işten atılmasına neden olan uygulamaya son verilmesi kararının alınmasını bekliyorlar. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya asistanlara konuyu yürütme kurulunda gündeme getireceği sözünü vermişti.

YÖK YAZISIYLA 60 KİŞİ KOVULDU

YÖK Başkanvekili Şaban Çalış tarafından 22.06.2012 tarihinde İTÜ Rektörlüğü’ne gönderilen görüş yazısına dayandırılarak Ağustos ayından bu yana, İTÜ’de 50/d maddesince istihdam edilen 60’a yakın araştırma görevlisinin görevine son verildi. Çalış, “25.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren 2547 sayılı Kanunun 6111 sayılı Kanunla değişik 44. maddesinin c fıkrasına istinaden, yüksek lisans öğreniminde üç, doktora öğreniminde ise altı yılı aşan, 2547 sayılı Kanunun 50. maddesinin d fıkrasınca (50/d) istihdam edilen araştırma görevlilerinin ilgili kadroyla ilişiklerinin kesilmesi ve atamalarının yapılmaması gerektiği” yönünde görüş bildirmişti. Buna göre kamuoyunda “torba yasa” olarak bilinen bu düzenlemenin yüksek öğrenim için öngördüğü “azami süreler” uyarınca öğrenimleri devam ettiği halde 50/d’li araştırma görevlileri işten çıkarıldı.

NÖBET BAŞLADI

Ancak atılan ve atılmayı bekleyen asistanların bu uygulamaya büyük tepkisi var. Daha önce de konuyla ilgili bir çok eylem yapan 50/d’li asistanlar bu kez YÖK’ün kapısına dayandı. Asistanlar bugün ve yarın gerçekleştirileceği ifade edilen YÖK Yürütme Kurulu bitene kadar gece gündüz YÖK önünde nöbete devam edeceklerini söyledi. Asistanlar yanlarında getirdikleri çadırlar, yiyecekler ve ses sistemiyle bekleyişlerini sabah saatlerinde başlattı.

'ÖĞRENCİ DEĞİL ÇALIŞANIZ'

Kendilerinin öğrenciler için geçerli olan bir uygulamaya tabi tutulduğunu ifade eden asistanlar 50/d kadrosundan istihdamın “öğrencilik hakları” çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini ve kamu hizmetini sınırlayacak herhangi bir azami süreye tabi tutulamayacağını söyleyen asistanlar kadrolarına yıllık olarak atanan 50/d’li araştırma görevlilerinin sosyal ve sendikal haklara sahip kamu çalışanları olduğunu ifade ettiler. 

İTÜ Rektörü’ne de tepki gösteren asistanlar yaptıkları açıklamada, “İTÜ kamuoyunun görüşlerini hiçe sayarak birçok hukuksuz karar alan İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, yeni tasarının yasalaşmasını dahi beklemeden azami süreleri bahane ederek İTÜ’de bir asistan kıyımı başlatmıştır. Gelinen noktada 60’dan fazla araştırma görevlisi işini kaybetmiştir” denildi.

'BİLİM İNSANLARINA SAHİP ÇIKIN'

24 Ocak’ta YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile görüşme yaptıklarını ve kendisinden mağduriyeti ve talepleri genel kurula taşıyacağı sözünü aldıklarını anımsatan asistanlar açıklamalarında, “Bugün bu sözün ve taleplerimizin takipçisi olmak için buradayız. Şu an içeride sürmekte olan genel kurul toplantısı sonuçlanana kadar YÖK önündeki nöbetimizi sürdüreceğiz. YÖK Genel Kurulu üyelerinin bilim insanı kimliklerine yakışan, akademik ve bilimsel özerklik ilkelerini gözeten ve başta İTÜ olmak üzere tüm Türkiye üniversitelerindeki 50/d’li araştırma görevlilerinin mağduriyetini giderecek bir karar alacaklarını umut ediyoruz. Tüm demokratik kamuoyunu İTÜ’deki kararlı direnişe ve bu ülkenin yetişmiş genç bilim insanlarının haklı taleplerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları