loading
close
SON DAKİKALAR

'Yolsuzluk büyük altyapı yatırımlarını vurabilir'

'Yolsuzluk büyük altyapı yatırımlarını vurabilir'
Tarih: 06.02.2014 - 19:45
Kategori: Ekonomi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Michael Davey, güçlü, güvenilir ve bağımsız bir yargının yabancı yatırımcı çekme konusunda önemli olduğunu belirtti...

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Michael Davey, BloombergHT televizyonunda Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Türk Lirası'nda değer düşüklüğünün altyapı projelerini etkileyeceğini bildiren Davey, Türkiye'deki yatırımlarda keskin döviz kurundaki değişimin olumsuz etkisinin olabileceğini dile getirdi.

Davey, “Geçtiğimiz son 6 ayda faiz oranları artıyordu ve Türkiye'deki birçok yatırım maliyeti artmaktaydı doğal olarak bankaların borç maliyetini artırmaktaydı. Piyasadaki değişiklikler, yüksek faiz, TL'deki değer düşüşü nasıl etkileyecek tam olarak bilemiyoruz” diye konuştu.

Türkiye'deki büyük projelere yönelik beklentilerin doğrudan sponsorlara bağlı olduğunu bildiren Davey, üçüncü köprünün daha çok Türk bankaları tarafından finanse edileceğini, fakat dünyanın bir çok yerinde bankaların bu projeye girmek istediklerini savundu.

Türkiye'de 3 milyar euro civarında proje havuzunun olduğunu ifade eden Davey, “1.5 milyar euroyu Türkiye'de finansmana ayırmış durumdayız. Tamamını kullanacağımıza eminim” dedi.


‘BAĞIMSIZ YARGI YABANCI YATIRIMCI İÇİN ÖNEMLİ’

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kredibiliteye olası etkisi konusunda değerlendirmede bulunan Davey, “Tüm uluslararası bankalar, ticari bankalar ve kredi derecelendirme kuruluşları firma itibari dürüstlük unsurlarına dikkat ediyorlar. Yolsuzluk, suç varsa göz önünde bulundurulması gerekiyor. Uyumluluk standartlarının netleşmesi lazım” dedi.

Davey, “Finansman için yasal sürecin bitmesini bekleyecek misiniz” sorusunu, “Tüm bankalarla birlikte neler olup bittiğini anlamak istiyoruz. Ben elbette üst yönetime ne olup bittiğini açıklamak durumundayım ve muhtemel riskler nelerdir anlatmak durumundayım. EBDR bir takım ülkelerde çalışırken birçok sıkıntılarla karşılaştı. Bu yüzden çok yakından bu tarz durumları takip etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Sağlık alanında kamu özel sektör ortaklıkları konusunda hükümetin iyi bir iş çıkardığı görüşünde olduklarını kaydeden Davey, 16 kadar projenin Sağlık Bakanlığı'nın onayı aşamasında olduğunun bilgisini verdi.

Liman projelerine ilgi var olduğunu dile getiren Davey, devam eden enerji sektöründe yatırımların olduğunu belirtti.

Davey, “Altyapı projelerinin özelliklerinden birisi yabancı yatırımcı eksikliği. Bizi kaygılandıran şeylerden biri bu. Daha farklı şekilde konsorsiyum yapısı oluşturabilse Türkiye'de daha fazla yabancı yatırımcı olabilir. '' değerlendirmesinde bulundu.

Güçlü, güvenilir ve bağımsız bir yargının yabancı yatırımcı çekme konusunda önemli olduğunu kaydeden Davey, “Türkiye bizim çalıştığımız birçok ülkeden daha iyi durumda ama yapılması gereken çok şey var” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları