loading
close
SON DAKİKALAR

Yorgun Herkül artık evinde

Yorgun Herkül artık evinde
Tarih: 11.02.2012 - 21:03
Kategori: Sağlık, Yaşam

Perge Antik Kenti’nden kaçırıldıktan 31 yıl sonra ABD’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bindiği uçakla Ankara’ya getirilen ’Yorgun Herakles’ (Herkül) heykelinin üst kısmı, dün akşam Antalya’ya ulaştı.


Havalimanında Antalya Müzesi yetkililerince teslim alınan üst kısım, alt kısmıyla birleştirileceği günü bekliyor. Birleştirme işlemi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uzman ekip görevlendirilecek.

Başbakan Erdoğan’ın uçağında dün akşam saatlerinde Ankara’daki Esenboğa Havalimanı’na getirilen heykel, Türk Hava Yolları’nın (THY) tarifeli uçağıyla Antalya’ya gönderildi. Saat 20.00’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan iki yetkili eşliğinde Antalya’ya getirilen heykeli, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar başkanlığındaki Antalya Müzesi yetkilileri THY kargo bölümünde teslim aldı. Özel korumalı ambalajlar ile sarılan heykel, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne ait bir aracın arkasına yerleştirilerek, 1’i motosikletli 2 polis eskortu eşliğinde Antalya Müzesi’ne taşındı. Heykelin taşınması sırasında, zarar görmemesi için aracın geçiş güzergahının engebesiz ve kasissiz yollar olmasına özen gösterildi. Ambalaj içindeki heykelin baş ve omuzlarının bulunduğu kısım, forklift aracılığıyla Antalya Müzesi’ndeki özel korunaklı depoya kaldırıldı.

BAKAN GÜNAY TÖRENLE AÇACAK

Heykelin belden aşağısı ile birleştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uzman bir ekip görevlendirilecek. Bu uzman ekip Yorgun Herakles’in birleştirilme işlemi için izlenecek yol ve yöntemi belirleyecek. Birkaç gün içinde Antalya’ya gelmesi beklenen ekibin çalışmasıyla Yorgun Herakles baş ve omuzlarına kavuşturulacak. Yorgun Herakles, birleştirme işleminin tamamlanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından gerçekleştirilecek bir açılışla bütün haliyle sergilenmeye başlanacak.

MÜZEDE YENİ YER HAZIRLIĞI

Herakles (Herkül) heykelinin üst kısmının geri dönüşüyle Antalya Müzesi’nde heykelin sergileneceği yeni yerin hazırlıkları başladı. Müze Müdür Vekili Mustafa Demirel, Herakles heykelinin halen sergilenen alt kısmı ile Amerika’dan getirilen üst kısmının birleştirilerek, müzenin çok daha geniş bir mekanında sergilenmesini düşündüklerini belirterek, "Müzemizde Herakles’le ile ilgili çok canlı ve çok özel bir sergi düzenlemesi yapacağız" dedi.

Bütün parçaları bir araya gelecek 1800 yıllık Herakles heykelinin, ait olduğu topraklara getirilmesinden çok mutlu olduklarını belirten Mustafa Demirel, her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği Antalya Arkeoloji Müzesi’nde birbirinden değerli heykeller bulunduğunu, Herakles’in de bunlar arasında hak ettiği yeri alacağını söyledi. Demirel, Herakles heykelinin yerli ve yabancı ziyaretçilere görsel bir şölen içerisinde sergileneceğini kaydetti.

1980’Lİ YILLARDA KAÇIRILMIŞTI

Perge Antik Kenti’nden 1980’li yıllarda kaçırılan ve eski bir Yunan heykelinin Romalılarca yapılan kopyası olan eserin baş ve omuzları ABD’nin Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergileniyordu. Türkiye, 1.5 milyon dolar değer biçilen heykelin iadesi için ABD’ye başvurmasına rağmen Boston Müzesi ve heykelin mülkiyetini ellerinde bulunduran ‘Fine Arts ve Shelby White-Leon Levy’ isimli New Yorklu koleksiyonerler iadeye yanaşmamıştı. O dönemlerde çok sayıda ünlü sanatçı da heykelin iade edilmesi için kampanya başlatmış ancak girişimler sonuçsuz kalmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları