loading
close
SON DAKİKALAR

Yüzyılın sorunlarına ortak akıl

Yüzyılın sorunlarına ortak akıl
Tarih: 28.04.2013 - 11:10
Kategori: Dünya

İslam coğrafyasındaki 80 ülkeden 630 din adamı ve akademisyen günümüz sorunlarının İslami bir bakışla nasıl yorumlanabileceğini konuştu...

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından düzenlenen ‘Ortak Yol Haritası; İcma ve Kolektif Şuur’ konulu sempozyum, 80 ülkeden 630 İslam âlimi, akademisyen ve kanaat önderinin katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Raşit Gannuşi, Prof. Dr. Ahmed Abbâdi, Muhammed Saad Ebu Bekir, eski Mısır Müftüsü Prof. Dr. Ali Cuma, Prof. Dr. İsam Beşiri, Prof. Dr. Muhammed İmara, Selman Hüseynî en-Nedvi gibi İslam dünyasının önemli isimlerinin tebliğler sunduğu konferansta, Türkiye ’den Kürt din âlimleri de katılımcı olarak yer aldı, çeviriler ve tebliğler de Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Fransızca yapıldı. Sempozyumda İslam coğrafyasında çatışma ve ayrılık eğiliminin önlenmesi çağrısı öne çıktı. Fethullah Gülen sempozyuma bir mesaj göndererek, “Kronikleşmiş asırlık problemlerimize temel kaynaklarımızdan alternatif çözümler sunmalıyız” dedi ve şöyle devam etti: “Son bir-iki asırdan beri topyekûn insanlığa dayatılan pek çok sistem maalesef onun ızdıraplarını arttırmaktan başka işe yaramadı. Bugün insanoğluna rahat nefes alabilme imkânı sağlayacak bir tek atmosfer varsa hiç şüphesiz o da İslam atmosferidir.”

Ortak akılla çözüm
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Hz. Muhammed’in en büyük mirasının Kuran-ı Kerim ve sünnet olduğunu belirtirken, ortak akılla çözüm üretmenin de bir diğer miras olduğuna değindi. Görmez, “Dünyanın bütün yerlerindeki Müslümanlar dinlerini öğrenmek için aynı kaynaklara başvurmakta, aynı haram ve helal kurallarına riayet etmektedir. Her bölgeye özgün çözüm önerisi bulmak fıkhın devamı açısından önemlidir” dedi.
Fas Krallığı Âlimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmed Abbâdi ise “İhtilaflar yaşayan ümmet nasıl bütün olduğunu iddia edebilir? Bizden sonra gelen nesillere terbiye konusunda bir şeyler bırakmalıyız. Bütün bu sorunları saran durum parçalanma gerçeğidir. Bu meselelerin toplumun her yanına yayılması gerekir” diye konuştu. Sudanlı İslami Araştırmalar Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsam Beşir de çoğulculuğun önemine işaret ederek, Avrupa Birliği örneğini gösterdi. Beşir “Kardeş olmamız yeterli değil mi? Edep düşüncesini ortaya çıkarmak zorundayız. Ayrıntıları çoğulculuk ve dinin bir parçası olarak görmek zorundayız. İcma bu prensipleri ortaya koymakta. Arap Baharı toplumsal uzlaşma ve ortak faydalar içerisinde ortaya çıkmıştır. Bu sıkıntıları kaldırmak istiyorsak Avrupa Birliği’ne bakmalıyız” dedi.

Ayça Örer / Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları