loading
close
SON DAKİKALAR

'Zamlar arttı, maaşlar da artacak mı?'

'Zamlar arttı, maaşlar da artacak mı?'
Tarih: 02.10.2012 - 15:45
Kategori: Ekonomi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Başbakan Erdoğan'a zincirleme zamlardan sonra maaşlara da zam yapılıp yapılmayacağını sordu...

“ÖTV artışlarında neden ağırlıkla yerli sanayinin ürettiği ve dar-orta gelirli halkın satın alabildiği 1600 cc’ye kadar olan binek araçları ve taşıtların vergisi arttırılmış daha lüks ve pahalı araçların vergisine dokunulmamıştır” diyen Toprak’ın, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle;

"Hükümetinizce gerçekleştirilen son ÖTV düzenlemeleri ile pek çok ürün ve hizmetin fiyatı olağanüstü ölçülerde yükselmiş, dar gelirli insanlar için yaşamı idame ettirmek olanaksız hale gelmiştir. Bu zam ve vergilerin gerekçesi ise Bütçe Açığı’ndaki öngörülemeyen ve hedefleri aşan artış olarak açıklanmıştır.

1) Hükümetinizce uygulanan diplomasinin başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkilerimizin bozulmasına, ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör olaylarının artmasına neden olduğu ve Suriye sınırından yoğun terörist geçişlerinin yaşandığı dile getirilmektedir. Buna bağlı olarak artan terör olayları, 80 bin dolayındaki Suriyeli Mülteci için kurulan kamplar ve yaşamsal gereksinmeleri için verilen harçlıkların bütçe performansını olumsuz etkilediği görülmektedir. Kamuoyuna da yansıyan bilgilere göre Ocak-Haziran döneminde 732,7 milyon TL olan silah, savunma , araç, mühimmat ve teçhizatına harcanan toplam tutar, Temmuz ve Ağustos aylarında altı aylık toplamın üzerine çıkarak 846 milyon TL olmuştur. Silah harcamalarında olduğu gibi, örtülü ödenek harcamalarında da Temmuz ayında 127,7 milyon lira artış olmuştur. Bu artışların yarattığı bütçe açığını kapatmak için mi zam ve vergi faturasını halkımızın önüne koydunuz?

2) Yine aynı gerekçeyle; başta Hatay olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 13 ilde ekonomi, sınır ticareti, turizm, ihracat, taşımacılık faaliyetleri durma noktasına gelmiştir. Hükümet olarak bu bölgelerimizdeki illerde “Ekonomik Olağanüstü Hal veya Ekonomik Afet Durumu” ilan etmeyi düşünüyor musunuz? Bu illerdeki esnaf, sanayici, ihracatçı, tüccarın vergi, SSK ve Bağ-Kur primlerine, kredi borçlarına erteleme konusunda hükümetinizin bir çalışması var mıdır?

3) Yapılan son zamlarla kapatılması düşünülen bütçe açığının nedeni silah ve savunma giderlerindeki olağanüstü artış mıdır? Şayet öyleyse hükümetinizin Suriye politikasını ve diğer komşu ülkelerle ekonomik ve siyasi ilişkilerini politikasını gözden geçirmeyi düşünmekte misiniz?

4) Yapılan ÖTV artışlarında neden ağırlıkla yerli sanayinin ürettiği ve dar-orta gelirli halkın satın alabildiği 1600 cc’ye kadar olan binek araçları ve taşıtların vergisi arttırılmış daha lüks ve pahalı araçların vergisine dokunulmamıştır. Başta akaryakıt olmak üzere, bu artışların, pek çok kalem mal ve hizmette ortaya çıkartacağı zincirleme zamlara karşı, memur, işçi, emekli dar gelirlilerin maaşlarında telafi edici bir artış planlıyor musunuz?"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları