loading
close
SON DAKİKALAR

XII. Direklerarası Seyirci Ödülleri verildi

XII. Direklerarası Seyirci Ödülleri verildi
Tarih: 30.05.2012 - 12:11
Kategori: Kültür & Sanat

Ödüller Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi'nde düzenlenen törenle sunuldu...

Bülent Öner ve Gamze Aras’ın sunduğu Hülya Erol’un tiradıyla başlayan törenin açılış konuşmasını 2001 yılında beri kurucu yönetmenliğini yürüten Ömer Şahinbaş yaptı. İstanbul dışında ödül kazanan kurum ve sanatçılara ödüllerin İstanbul ve Eskişehir’de düzenlenecek iki ayrı törenle verileceğini duyuran Şahinbaş, bu ödüllerin eleştirmen değil seyirci bakış açısına dayandığının altını çizerek; “Gelişmeler karşısında umutsuz değiliz, sanatçıları yalnız bırakmayacağız. Çağdaşlığın can damarı olan sanatsız kalamayız.” dedi.

İstanbul Devlet Tiyatroları'nın sekiz ve İBB Şehir Tiyatroları'nın iki aynı dalda beş ödül aldığı törende 2012 Direklerarası Seyircileri Özel Ödülü kültür ve Sanat Merkezleri'ni yaşama katan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'e sunuldu. Erzen; “Sanat üzerinde oynanoyunların farkındayız. Biz ne oynanacağa ne de bütçesine de karışmadan galaları gururla izliyoruz. Bu dönemde de sanata yatırıma devam ediyoruz." diyerek yeni yapılan kültür merkezinin müjdesini verdi.

“Yönetmen” ödülü Bertolt Brecht’in ünlü eseri “Sezuan’ın İyi İnsanı” oyununu İDT’nda sahneye koyan Yücel Erten’e verildi. Erten konuşmasında gecede ödül alan ve veren herkesin sevincine karşın yaşadığı burukluğu; “98 yıllık İstanbul Şehir Tiyatrosu, rant kapısına çevriliyor. 63 yıllık Devlet Tiyatrolarını iğdiş etmenin yolları aranıyor. Muhafazakâr sanattan dem vurup ihale kapmak, “parayı veren düdüğü çalar” saçmalığına sanatta kapı açmak,“beğendiğime sponsor olurum” şeklindeki tekelci özlemler, “özelleştirelim” ve “kapatalım” acımasızlığı ve kadrosuzlaştırma yoluyla yıkımcılık herkesin harcı oldu. “Özerk sanat kurumları”, uygarlığa, demokrasiye ve Cumhuriyet’e borcumuzdur. Yıkımcılıkla mücadele ortak hedefimiz olmalıdır. Özgün Türk sanatı için özgürlük gerekir. Özgürlük için de özerklik” sözleriyle ifade etti.

Her yıl bu ödüllerle birlikte verilen Vasıf Öngören Ödülü’nü kızı oyuncu Aslı Öngören açıkladı. Öngören; “Tiyatromuzun zor gününde ilk günden beri dayanışma ruhuyla ön safta bizi yalnız bırakmayan, bırakmayacğını bldiğim yürekli güzel insan Fırat Tanış’e veriyoruz.” dedi. Tanış ise, “En son dün kürtaj eşittir Uludere oldu. Bu ilginç zor dönemden geçerken dileğimiz bir arada durabilmek ve birlikteliği büyütmek." sözleriyle salonu selamladı.

Tiyatro alanındaki sivil toplum örgütlerinin 2011-2012 Tiyatro sezonu için belirledikleri “Demokrasi” temasına İstanbul’da İBBŞT’larınınAteşli Sabır (Postacı) ve Günlük Müstehcen Sırlar oyunları layik görüldü. Oyunların yönetmenleri Ragıp Yavuz ve Yıldırım Fikret Urağ ödülü Muhsin Ertuğrul’un tabiriyle “kararının temyizi olmayan seyirci” nin yaşanan sürece cevabı olarak İBBŞT adına kabul ettiler. Yavuz; “Bu ödül her yönetmene nasip olmaz, ortada bir garabet var. Böyle bir ödül ancak bizim gibi ülkelerde verilir.” ödülün çok anlamlılığına dikkat çekti. Urağ ise; “Siyasi erkin amacı yok etmek değilse, yapılan bütün yanlışlara rağmen hala bir masanın etrafında çağa yakışır modeller oluşturulabilir. Ama eğer amaç bu değil de yok etmekse devlet ve şehir tiyatroları yok edilemez. Bu mirası çocuklarımıza bırakacağız.” diyerek ödülü onlara adadı.

Gecede, Prodüksiyon Ödülü Ölümüne oyunuyla Kent Oyuncuları’na, Müzikal Prodüksiyon Ödülü Külhanbeyi Müzikali’yle, Bakırköy Belediye Tiyatroları’na sunuldu.Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü’nü DestAr-Theatre’ın sahnelediği Disco 5 No’lu Türkçe alt yazılı oyunuyla alan Mirza Metin Türkiyede demokrasi sorununun her zaman olduğunu vurgulayarak; “Keşke bize dokunmadan sesimiz çıksaydı.” diyerek gecikmişliği hatırlattı. Sürekli Mükemmeliyet Ödülü sunulan yılların sanatçısı Çolpan İlhan; “Bu ödülün sorumluluğu büyük ama çok iyi oldu” diyerek tiyatroya daha sıkı sarılacağının sinyalini verdi.

Diğer Ödüller

Oyun Yazarı: Irmak Bahçeci, Michelangelo, İDT ve Ebru Nihan Celkan, Tetikçi, Bulut; Erkek Oyuncu:Atilla Şendil, Michelangelo,İDT; Kadın Oyuncu: Şebnem Köstem, Hedda Gabler, İBBŞT; Yardımcı Erkek Oyuncu: Turan Günay, Kırmızı, İDT, Yardımcı Kadın Oyuncu: Zeynep Özden, Kazaen, Tiyatro Pera; Canlandırmada Bütünlük : Largo Desolato, Ekip; Küçük Salon Erkek Oyuncu: Yiğit Sertdemir, Gerçek Hayattan Alınmıştır, Altıdan Sonra Tiyatro; Küçük Salon Kadın Oyuncu: Aslıhan Azeri, Bernarda Alba’nın Evi, Oyunbaz; Komedi Erkek Oyuncu: Ünal Yeter, Kocasını Pişiren Kadın, Tiyatro 3; Komedi Kadın Oyuncu: Melda Gür, CanlıYayın, Sahnekarlar; Komedi Toplu Canlandırma: Bölge Hastanesi, Tiyatro Adam; Sahne Tasarımı:Behlüldane Tor, Michelangelo, İDT; Kostüm Tasarımı: Tomris Kuzu, Şark Dişçisi, İBBŞT; Işık Tasarımı:Önder Arık, Antigone, İDT; Özgün Tiyatro Müziği: İki Şehir, Ağaçİrfan, Oynayan İnsan Tiyatrosu; Efekt Tasarımı: Ersin Aşar, Ateşli Sabır (Postacı), İBBŞT; Koreografi: Nebi Birgi, Sidikli Kasabası Müzikali,İDT; Yenilikçi Tiyatro: Hikayeden Memurlar, Tiyatro BeReZe; Özgün Yeni Oyun: Şiddet Üçlemesi 1 / Ayna, Tiyatro Artı’ya sunuldu.

Ümit Veren Yeni Tiyatro Grupları Ödülü: Tiyatro Ak’la Kara, Tom, Dick ve Harry; Tiyatro Hal, Eksik; Tiyatro Barbone, İki Dünya Oteli’ne; “Genç Yetenek” Teşvik Ödülleri; oyuncular Murat Kapu, Barzo ile Konserve, Altıdan Sonra Tiyatro; Barış Gönenen, Limonata, Sıfırnoktaiki; Deniz Elmas, Aşkın Sıradanlığı, İDT ve The Club’ın sahnelediği Kuş Kafesi oyununun yazarı Cihan Sağlam’a; Özel Ödüller; Bir Damdaki Kemancı Hikayesi / Hayata ile Yıldırım Spor Kulübü Tiyatro Topluluğu’na, 7 Kocalı Hürmüz – Yönetmen Bülent Öner / Anadolu Holding Tiyatro Grubu, Buluşma Hamlet – Satge’a;

Direklerarası Seyircileri Jüri Özel Ödülü ise, Anlaşılmaz Konuşmalar oyunu ile Tiyatroperest’e sunuldu.

Bilgi akışındaki duyarlılıkları nedeniyle Tiyatro Basın ve Halkla İlişkiler ve Tiyatro Yöneticileri Balam Kenter (Kenter Tiyatrosu), Sezin Gündoğan (Maya Sahnesi), Pelin Turancı (Tiyatro Ak’la Kara) da ödüllendirildiler.

Toplulukların tüm ekiple birlikte ödül aldığı, katılımın çok yüksek olduğu törende umudun, birlikteliğin, seyirciye saygının, mirasın geleceğe taşınacağının altı çizildi. Sanatçılar “önce insan olun” dersi veren hoca Müşfik Kenter Sahnesi’nde ödül almaktan duydukları gururu dile getirerek jüriye, ailelerine, ekiplerine teşekkür ettiler, heyecanları, duyarlılıkları, yaratıcılıklarıyla kim olduklarının bilincinde olduklarını bir kez daha gösterdiler.

www.direklerarasi.org

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları