loading
close
SON DAKİKALAR

26 Yıldır Kanıyor

26 Yıldır Kanıyor
Tarih: 16.03.2014 - 17:07
Kategori: Dünya

16 Mart 1988'de yapılan Halepce Katliamı 26. yılında anılıyor

Halepce 26 yıldır kanıyor

16 Mart 1988. Saddam Hüseyin’in emriyle Halepce isimli küçük bir Kürt şehrinin kimyasal gaza boğulduğu tarih. 26 yıl geçmiş ama hâlâ Halepce’lilerin yarası kanıyor.

5000 kişinin öldüğü söyleniyor saldırıda ancak daha sonra bölgeye giden gözlemciler bu ölü sayısının ve 7000 olarak açıklanan yaralı sayısının çok üstünde kayıp olduğunu açıkladılar.

Sonraki yıllarda Süleymaniye Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, sakat doğum sayısının atom bombası atılan Hiroşima ve Nagazaki’de olanlardan çok daha yüksek oranda olduğu saptandı.

Saddam yönetimi, İran-Irak savaşı sürerken Talabani’ye bağlı Kürt peşmergelerinin İran’ın yanında hareket etmesine karşı başlattığı El Enfal (Ganimet) hareketinin bir parçası olarak bombalatmıştı Halepce’yi. 23 Şubat-16 Eylül 1988 tarihleri arasında aralıksız süren El Enfal harekatı sırasında başka yüzlerce Kürt de öldürülmüş ancak 16 Mart katliam günü olmuştur.

Bugünlerde hâlâ sakat doğanlar, sağır ve kör olanlar, uzuvlarını kaybedenler dolaşıyor meydanlarda. Katliamların birer insanlık suçu olduğunun herkes tarafından görülmesi için başka Halepceler mi olmalı?

Vişne Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları