loading
close
SON DAKİKALAR

30 gündür devam eden kayyım protestolarında toplamda kaç kişiye para cezası kesildi?

30 gündür devam eden kayyım protestolarında toplamda kaç kişiye para cezası kesildi?
Tarih: 18.09.2019 - 17:33
Kategori: Siyaset

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz 30 gündür devam eden kayyım protestolarında toplamda kaç kişiye, hangi sebep gösterilerek ve ne kadar para cezası kesildiğini Meclis gündemine taşıdı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos 2019 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından il valileri kayyım olarak görevlendirilmişti. Kayyım protestoları sürerken Adana’da kayyım protestoları kapsamında farklı tarihlerde basın açıklaması yapmak isteyen 18 HDP üyesine “emre aykırı davranış” iddiasıyla 'Kabahatler kanunu' kapsamında para cezaları kesildi. 

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz konu ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Kemal Peköz soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Milletvekili olduğum Adana ili de eylem ve etkinliklerin yasaklandığı illerden biri olup, kayyım protestolarına karşı farklı tarihlerde basın açıklaması yapmak isteyen 18 partilimize de “emre aykırı davranış” iddiasıyla Kabahatler Kanunu kapsamında para cezaları kesilmiştir. 24 Ağustos 2019 tarihinde 18 partilimizin İl Örgütümüzün binasının bulunduğu Cemal Gürsel Caddesinde yürümeleri “suç” olarak değerlendirilmiş ve partililerimize “emre aykırı davranış” iddiasıyla Kabahatler Kanunu kapsamında 320’şer TL para cezası kesilmiştir. Yine 25 Ağustos 2019 tarihinde 18 partilimize Beşocak Meydanı’nda bulunmaları gerekçe gösterilerek “emre aykırı davranış” iddiasıyla ikinci kez Kabahatler Kanunu kapsamında 320’şer TL para cezası kesilmiştir"

Anayasa’nın 34’üncü maddesi ile, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarını hatırlatan Peköz ifade özgürlüğü ilkelerine dayanan toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma bireyin ve toplumun temel haklarından biri olduğunu belirtti. 

"Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir" diyen Kemal Peköz yanıtlanması istemiyle şu soruları sordu: 

  1. Türkiye genelinde kayyım görevlendirilmesi karşı toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan yurttaşların protesto ve basın açıklamasını engellemeye çalışan kolluk kuvvetlerine soruşturma açılmış mıdır?
  2. Yurttaşların, gazetecilerin ve milletvekillerin kayyım görevlendirilmesine karşı anayasal hakkı olan protesto ve basın açıklaması yapılmasına izin verilmemesinin yasal gerekçesi nedir?
  3. Adana’da toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması yönünde bir genelge yayınlanmış mıdır? Yayınlandıysa eğer genelgenin yasal dayanağı nedir?
  4. Adana’da 24 ve 25 Ağustos 2019 tarihlerinde kayyım görevlendirilmesine karşı toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan 18 partilimize “emre aykırı davranış” iddiasıyla kesilen para cezalarının yasal dayanağı nedir?
  5. 30 gündür devam eden kayyım protestoları kapsamında toplamda kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlardan kaçı tutuklanmıştır? Bu gözaltı ve tutuklamaların iller göre dağılımı nedir?
  6. 30 gündür devam eden kayyım protestolarında toplamda kaç gazeteci gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlardan gazetecilerden kaçı tutuklanmıştır?
  7. 30 gündür devam eden kayyım protestolarında toplamda kaç kişiye, hangi sebep gösterilerek ve ne kadar para cezası kesilmiştir?

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları