loading
close
SON DAKİKALAR

4 Aralık Dünya Madenciler Günü: Madenciler, iş güvenliğinin alınmadığı koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor

4 Aralık Dünya Madenciler Günü: Madenciler, iş güvenliğinin alınmadığı koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor
Tarih: 04.12.2020 - 15:25
Kategori: Gündem

Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. Yerin kat kat altına inerek kara elmas çıkarmak için alın teri döken madenciler hakları için mücadele veriyor.

Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla açıklamalar yaptılar.

13 Mayıs 2014'te meydana gelen, 301 kişinin hayatını kaybettiği ve en çok can kaybının yaşandığı maden faciası olarak kayıtlara geçen Soma faciasında yaşamını yitirenlerin ailelerinin avukatlığını üstlenen Sosyal Haklar Derneği'nden yapılan açıkalmada, "Bugün 4 Aralık Madenciler Günü, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı madenlerde çalışan maden emekçileri bugün birçok sorunla karşı karşıya" denildi.

"Ermenek'te 87 gündür direnen maden emekçileri, uzun yıllardır döktükleri alınterinin karşılığını alamıyor" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"13 Mayıs 2014 yılında Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan katliam katliamından sonra ders alınmadı. Madenciler, halen iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmadığı maden koşullarında çalışmak zorunda bırakılıyor. Maden emekçilerinin direnmekten ve mücadele etmekten başka çıkış yollarının olmadığını Soma'daki direnişin getirdiği kazanımdan gördük. Madencilerin günlerce süren direnişinden sonra iktidar geri adım atmak ve işçilerle görüşmek zorunda kaldı. SHD bu sözün takipçisi olacak."

Mühendislerden açıklama

TMMOB Maden Mühendisleri Odası da 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, "İş cinayetlerinde  hayatını kaybeden maden emekçilerini anıyor, Soma'da, Ermenek'te hakları için direnen madencileri saygıyla selamlıyoruz. Yerin yüzlerce metre altında her türlü tehlike ve zorluğa karşı doğayla mücadele ederek yer altı zenginliklerimizi üreten, gerektiğinde bu uğurda yaşamını kaybeden üyelerimize, maden emekçilerine ve bu mesleğe sahip çıkmak bir insanlık görevidir" denildi.

Odadan yapılan açıklama şöyle:
"Yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu bulunan; güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde; Soma`da, Ermenek`te, Kozlu`da, olduğu gibi işyerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklarına daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi madencinin öfkesi, umudu ve direnişiyle selamlıyoruz. Santa Barbara’nın biz madencilere armağan ettiği ve bir gelenek haline gelen 4 Aralık Dünya Madenciler Günümüzü tüm içtenliğimizle kutluyoruz.

Dünya Madenciler Günü, mitolojik olarak madencilere miras kalmış güzel bir anlatıdır. Zor durumda kalan Santa Barbara kaçarak madencilere sığınmış, madencilerin dayanışması ile bu zor durumdan kurtulabilmiştir. Mitolojik bir anlatıda bile bu kadar özel görünen madencilik mesleğini siz değerli üyelerimiz 40 yıl, 50 yıl, 60 yıl başarıyla yürüttünüz. Şimdi bu onurlu görevi genç meslektaşlarımıza devrediyorsunuz. Bu yeni süreçte elde ettiğiniz mesleki ve toplumsal deneyimlerinizi genç mühendislerle paylaşmanız yeni kuşakların önünü açacak, onlar için çok değerli bilgiler sağlayacaktır. Bunun için Odamızın sizlere her türlü desteği sağlamaktan geri durmayacağının bilinmesini isteriz.

Bu yıl aramıza katılan genç meslektaşımıza da aramıza hoş geldiniz diyoruz.

Sizlerde Santa Barbara’nın yardım istediği ve karşılığını bulduğu bu onurlu mesleğe hoş geldiniz. Öğrencilik döneminde “Genç Madenci” kimliğiniz ile kurduğumuz, kurmaya çalıştığımız ilişkilerimiz bundan sonra artarak devam edecektir. Bu mesleğin başarıyla yürütülmesinde artık sizlerin de sorumluluğu olacaktır. Bu sorumluluğun layıkıyla yerine getirilebilmesi için insani bir meslek yaptığımızı, toplum için ürettiğimizi, ülkemizin doğal zenginliklerinin toplumun hizmetine sunmak üzere bizlere emanet edildiğini, binlerce işçinin yaşamlarından sorumlu olduğumuzun bir an olsun aklımızdan çıkarılmaması gerekmektedir. İnsan ve meslek onuru her koşulda yüceltilmeye çalışılmalıdır. Bu anlamda bilimin ve tekniğin gerekleri yerine getirilip, geçmiş deneyimlerden yararlanılırken, mesleğimizin ilkesi olan insanın mutluluğunun ve halkın refahının üst düzeyde tutulması için elimizden gelen yapılmalıdır.

Dünyanın her yerinde 4 Aralık ları bir mücadele gününe çeviren, coşkuyla kutlayan madenciler, ülkemizde yaşanan iş cinayetleri ve hak gasplarından dolayı acılar içerisindedir. Hepinizin huzurunda iş cinayetlerinde  hayatını kaybeden maden emekçilerini anıyor, Soma'da, Ermenek'te hakları için direnen madencileri saygıyla selamlıyoruz.

Yerin yüzlerce metre altında her türlü tehlike ve zorluğa karşı doğayla mücadele ederek yer altı zenginliklerimizi üreten, gerektiğinde bu uğurda yaşamını kaybeden üyelerimize, maden emekçilerine ve bu mesleğe sahip çıkmak bir insanlık görevidir.

Ülkemiz zor bir dönemden geçmekte, mevcut ekonomik krizin sonuçları Covid-19 salgını nedeniyle daha da ağırlaşmaktadır. Bu olumsuzluğa ek olarak siyasi iktidar; laiklik, insan hakları, evrensel hukuk ve demokrasi normlarından hızla uzaklaşmakta, ülke içinde ve dışında yürüttüğü savaş politikaları ile, halkın refahına ayrılabilecek kıt kaynaklarımızı tüketmekte, ülkemizi büyük bir ateşin içine sürüklemektedir. Gerek ülkemizin, gerek toplumumuzun ve onun bir parçası olan biz maden mühendislerinin özlemi, barış içerisinde yaşayabileceğimiz, evrensel hukuk normlarını ilke edinmiş, insan haklarına ve hukuka saygılı mutlu demokratik bir ülkedir.

Bu özlemle; TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bağımsızlığı, özgürlüğü, eşitliği, demokrasiyi, laikliği ve cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz. TMMOB Maden Mühendisleri olarak, bilimden, emekten ve halktan yana olmaya devam edeceğiz. TMMOB ve Odalarına karşı artarak devam eden baskılara karşı mücadeleye devam edeceğiz.

Her yerde, her zaman söyledik ve söylemeye devam edeceğiz çünkü bizler "…yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde bilim ve tekniği emperyalizmin ve sömürgelerin değil emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirme ve sürdürme yolunda inançlıyız, kararlıyız."

Bugüne kadar Türkiye'de çok sayıda maden faciası yaşandı. Soma'da 2014'te meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybettiği facia ise kayıtlara en çok can kaybının yaşandığı maden kazası olarak geçti.

Türkiye'de yaşanan bazı maden faciaları şöyle:

1983 Armutçuk grizu faciası: 7 Mart 1983 tarihinde Zonguldak'ın Armutçuk beldesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen grizu patlamasında 103 işçi yaşamını yitirdi.

1990 Amasya grizu faciası: 7 Şubat 1990 tarihinde Amasya'da, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 3 işçi yanarak 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

1992 Kozlu grizu faciası: Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden birinde, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirmiştir. Kozlu'daki facia, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya kadar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümlü maden kazasıydı.

1995 Yozgat-Sorgun grizu faciası: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında grizu patlaması sebebiyle meydana gelen kazada 38 kişi göçük altına kalarak can verdi.

Balıkesir-Odaköy grizu faciası: 23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de, toplam 47 kişinin çalıştığı maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi ölürken 30 kişide yaralandı.

2014 Soma kömür madeni faciası: Türkiye'de en büyük kaybın yaşandığı maden kazasıdır. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Holding tarafından işletilen kömür ocağında meydana geldi. Patlamanın etkisiyle madende yangın çıkmış ve çok sayıda madenci içeride mahsur kaldı. Faciada toplam 301 kişi hayatını kaybetti.

2014 Karaman-Ermenek maden faciası: 28 Ekim'de Ermenek'te olan maden faciası..350 metre derinlikte 18 maden emekçisinin su baskını sonucunda mahsur kalarak yaşamını yitirdi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları