loading
close
SON DAKİKALAR

‘AB İdlib için 60 milyon euro yardım göndermeye hazırlanıyor’

‘AB İdlib için 60 milyon euro yardım göndermeye hazırlanıyor’
Tarih: 05.03.2020 - 11:47
Kategori: Dünya

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın Brüksel’de Cuma günü yapacakları Türkiye ve Suriye konulu acil toplantıda, "İdlib’deki insani durum nedeniyle" 60 milyon Euro kaynak ve ek insani yardım teklif edilmesi üzerinde anlaşma sağladığı iddia edildi.

Reuters haber ajansına konuşan diplomatik kaynaklara göre, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısı için hazırlanan ortak taslakta AB Komisyonu, Suriye’nin kuzeybatısı için 60 milyon Euro insani yardım teklif etme kararı aldı.

AB üye ülkeleri 2016’da yapılan göç anlaşmasından geri adım atan Türkiye konusunda ne adım atacaklarıyla ilgiliyse hala kararsız.

AB, Avrupa topraklarına bir milyondan fazla mültecinin girdiği 2015 ve 2016 yıllarında yaşananların tekrar etmesini istemiyor. Bu dönemden itibaren Avrupa’da sağcı gruplara destek artmıştı.

AB yetkilileri 25 bin kişinin Türk-Yunan sınırında toplandığını ve AB’ye girmeye çalıştıklarını belirtiyor. Atina ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrını “Şantaj olarak değerlendiriyor ve AB’den Erdoğan’a sert yanıt vermesini istiyor.

AB tarafından yapılan taslak açıklamada Türkiye’deki mültecilere 2016’da yapılan göç anlaşması kapsamında destek verilmeye devam edeceği de belirtildi. Yunanistan ve Kıbrıs açıklamaya destek vermedi.

Açıklamada Türkiye’deki mülteciler için yapılacak yardımın miktarına değinilmedi.

Dışişleri bakanlarının Cuma günkü toplantısı öncesinde AB İçişleri Bakanları Brüksel’de bir araya gelerek AB sınırını koruyan Yunanistan’a destek bildirdi.

Türkiye 3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. AB, 2016 göç anlaşması kapsamında bugüne kadar 6 milyar euroluk bütçe açıklamıştı.

AB’den bir diplomat Reuters’a yaptığı açıklamada bu durumun henüz 2015-2016 yıllarındaki krizin tekrarı olmadığını, Erdoğan’ın Suriye ve Rusya ile sorunlar yaşadığını ve AB’den daha fazla yardım almak için baskı yaptığını söyledi. Yetkili “Bizim yapabileceğimiz mali yardım, ancak o askeri yardım istiyor” ifadelerini kullandı.

Diplomat, “Sınırlarını güvenceye almak isteyen Kıbrıs ya da Yunanistan’ın Erdoğan’a para verilmesi ya da ona askeri destek verilmesine sıcak bakması çok zor” ifadelerini kullandı.

İdlib’deki çatışmaların yoğunlaşması ve yaşanan insani krizin yeni bir göç dalgasına neden olacağı endişesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenler için kapıların açılması talimatını vermesine neden olmuştu. Cuma gününden itibaren binlerce göçmen Türkiye’nin Yunanistan sınırında birikti. Sınırda göçmenler ve Yunan polisi arasında sık sık arbede ve çatışmalar yaşanıyor.

Kaynak : Amerika'nın Sesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları