loading
Yükleniyor
close
SON DAKİKALAR

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'ten seçim sonrası açıklama: İran savaşı bize kaybettirdi

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'ten seçim sonrası açıklama: İran savaşı bize kaybettirdi
Tarih: 04.11.2026 - 18:40
Kategori: Dünya

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre ara seçimlerinde Demokratlara karşı yaşadıkları yenilginin büyük ölçüde "İran savaşı" ve savaşın yol açtığı "hayat pahalılığından" kaynaklandığını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Cumhuriyetçilerin ara seçimlerde uğradığı ağır yenilginin nedeninin İran savaşı olduğunu söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Cumhuriyetçilerin ağır kayıplar yaşadığı ara seçimlerin ardından sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'SEÇİMLERİ KAYBETMEMİZİN NEDENİ İRAN SAVAŞIDIR'

Seçim sonuçlarının ardından ortaya çıkan tabloyu ele alan Vance, partisinin aldığı yenilginin nedenine ilişkin değerlendirmesinde, "Kaybetmemizin asıl sebebi hemen hemen herkes için gün gibi ortada. Kaybetmemizin nedeni savaştır. Kaybetme nedenimizi herkes biliyor." ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;

"Bizim tarafımızdaki veri analistlerinin takıntı haline getirdiği şeylerden biri "demografik yapı"ydı—seçmen kitlesinin 2024'e yeterince yakın olup olmadığı, Cumhuriyetçilerin kazanması için. Ve anketler Demokratların ezici bir zaferini gösterse de, veriler bize aynı hikayeyi anlatmaya devam etti: Bazı eyaletlerde katılım sadece idare eder düzeydeydi, diğer eyaletlerde ise tam anlamıyla muhteşemdi ve hiçbir eyalette felaket seviyesindeydi. Takımımızda gerçek bir iyimserlik havası vardı: Bizim insanlarımız sandık başına gidiyordu.

Bu yüzden, tanıdığım en zeki veri adamına sordum, bu dünyanın şokuna uğramamız mı demek? "Hayır," dedi bana. "Anketlerden daha iyi yapabiliriz belki. Ama veriler bize şunu söylüyor: Bir sürü Trump/Vance 2024 seçmeni öfkeli ve diğer tarafa oy vermeyi planlıyor. Bizim seçmenlerimiz geliyor, ama bize oy vermeyebilirler."

Eh, şimdi bu kehanet gibi görünüyor. Bizim seçmenlerimiz gerçekten geldi. Örneğin Florida'da, seçmen kitlesi Demokratlara göre 9 puan daha Cumhuriyetçiydi, 2024'ten sadece birkaç puan kötü. Şüphesiz katılımı daha iyi yapabileceğimiz yerler vardı. Ama asıl sorun katılım değil. Asıl sorun, 2024'te Trump/Vance'e oy veren pek çok insanın 2026'da Demokratlara oy vermesi.

Neler olup bittiği ve neden olduğu konusunda bolca iç çekişme ve tartışma olacak. Gerçekten saygı duyduğum bir anketçiye göre, ekonomik mesajlarımız son düzlükte yeterince keskin değildi. Eminim bu doğru.

Ama asıl kaybetme nedenimiz neredeyse herkes için bariz.

Başka bir anketçi—politikada tanıdığım en zeki adamlardan biri, dün bize genel oylamada 13 puan kaybedeceğimizi söyledi. Salı gününe girerken olumsuz hissediyordum, ama bu bile beni şok etti. Onun anketlerinde, pek çok Trump 2024 seçmeninin öfkeli olduğunu ve Demokratlara oy vermeyi planladığını gördü. Bizi terk eden o seçmenlere, bizi tekrar yanımıza alacak neyin onları geri getireceğini sordu. Yanıtların neredeyse tamamını kapsayan en üst dört cevap şunlardı:

1) Savaşı bitir
2) Yaşam maliyeti/enflasyona odaklan
3) Amerikayı Öncele
4) İsrail'le ilişkilerimizi değiştir

Bizim seçmenlerimiz geldi. Ve yukarıdaki dört neden, pek çoğunun neden Demokratlara oy verdiğini açıklıyor. Bu, sonuçları tam isabet eden bir anketçiye göre. Pek çok kişi Pazartesi günü Rachel Campos Duffy'nin çatışmaya diplomatik bir çözüm çağrısını eleştirirken harcadı, ama meğer siyasi tavsiyesi sağlammış. (O ayrıca harika bir insan.)

Gelecek birkaç ayda bolca gaslighting olacak. Kuruluk politikacılarının pek çoğundan, sorunlarımıza çözümün af olduğu laflarını duymayı bekleyin. Uygulamayı değiştirmemiz gerektiği fikrine açığım—örneğin, yasadışı işgücü eden şirketlere daha fazla odaklanarak. Ama af diye bastıran herkes size yalan söylüyor.

Kaybetme nedenimiz savaş. Başkanın kendisi dün gece bunu söyledi.

Eğer bunun değdiğini, Senato'yu önümüzdeki 6 yıl kaybetmenin değdiğini tartışmak isterseniz, lütfen yapın. Bunun ödenmeye değer bir bedel olduğunu savunun. Katılsanız da katılmasanız da, en azından dürüst.

Ama herkesin bildiği şey, neden kaybettiğimiz. Ve buradan ileriye dair herhangi bir dürüst konuşma, oradan başlamalı.

Ülkemiz konusunda hâlâ umutluyum. Öfkeli olup "Ben demiştim" demek isteyenlere: Haklısınız, demiştiniz. O enerjiyi, dünya görüşünüzü paylaşan Cumhuriyetçileri seçmek için kullanın. Sonuçlara sadece öfkeli olanlara: Öfkeli olmalısınız. O öfkeyi alalım ve ülkemizi kurtarma işine geri dönelim."

Trump, dün yapılan ve Demokratların Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğu sağladığı ara seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Beyaz Saray'ın bahçesinde inşa edilen balo salonuyla ilgili bilgiler veren Trump, daha sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance’in seçimlerin kaybedilmesini İran savaşına bağlaması konusunda, "Bence bu büyük ölçüde doğru, çünkü kısa vadede benzin fiyatlarını biraz yukarı çekti, dolayısıyla muhtemelen bu doğru." dedi.

İran'ın nükleer silaha sahip olamayacağını ve bunun için söz konusu adımları attıklarını anlatan ABD Başkanı, "Savaşın bu konuyu (seçimleri) etkileyeceğini biliyordum. Ancak etkilesin ya da etkilemesin, İran’ın nükleer silaha sahip olması mümkün değil." şeklinde konuştu.

Hürmüz Boğazı'ndan günlük olarak savaştan önceki kadar petrol taşındığını ifade eden Trump, bu konuda çok başarılı bir süreç yürüttüklerini savundu.

"İran'la savaşa girmeye değerdi"
Trump ayrıca, İran'la savaş konusunda pişman olmadığını kaydederek, "Ama aynı zamanda, bunu tekrar yapmam gerekseydi, yine aynısını yapardım çünkü uzun vadede İran nükleer silaha sahip olmamalı." değerlendirmesini yaptı.

"İran'la savaşa girmeye değer miydi?" şeklindeki bir soruya yanıt veren Trump, "Evet. Başka seçeneğiniz yok, bunu yapmak zorundasınız. Şunu söyleyebilirim ki, (İran'la) bu savaş söz konusu olduğunda, ben farklı bir şey yapmazdım." ifadelerini kullandı.

İran'la savaşın ne zaman sona ereceği sorulan ABD Başkanı, bu konuda ise, "Ben ne zaman istersem." değerlendirmesini yaptı.

İran'la savaşın ara seçimlerden sonra biteceğini söylediği hatırlatılan Trump, öyle bir açıklama yapmadığını belirtti.

ABD Başkanı ayrıca, İran'la savaş konusunda Savunma Bakanı Pete Hegseth'i görevden almayı düşünüp düşünmediği yönündeki bir soruya ise, "Hayır. Kendisi çok iyi bir iş çıkarıyor." diye karşılık verdi.

"Demokratlarla muhtemelen iyi geçineceğim"
Trump, seçim sonuçlarının ardından Kongre'de ortaya çıkan yeni tabloya ilişkin, "Demokratlarla muhtemelen iyi geçineceğim, tabii ki yıkıcı davranmadıkları sürece ancak veto yetkisi bizde. Zaten aradılar ve bazı konuları konuşmak istiyorlar. Dolayısıyla sorun olmayacak." yorumunu yaptı.

Demokratların kendisi aleyhinde azil sürecini başlatmasından endişe duyup duymadığı sorusuna da cevap veren ABD Başkanı, "Hayır, hiç de değil. Bence bunu yaparlarsa Demokrat Parti'yi mahveder, çünkü bu sebepsiz bir görevden alma olur. Ne için azil sürecini başlatacaklar? Ülke başarılı olduğu için mi?" ifadelerini kullandı.

"Seçimleri ben değil Cumhuriyetçi adaylar kaybetti"
Seçmenin tercihleri konusunda görüşü sorulan ABD Başkanı, oy pusulasında kendi isminin olması durumunda "açık bir şekilde kazanacaklarını" savundu.

Kendisinin değil, Cumhuriyetçilerin adaylarının seçimleri kaybettiğini söyleyen Trump, "Düzenlediğimiz mitinglerde o kadar büyük bir sevgi vardı ki, inanılmazdı ancak o sevgiyi adaylara aktaramadık." yorumunu yaptı.

Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı ile ilgili seçim sürecine ve kimlerin aday olacağı konusuna karışmayacağını ifade etti.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları