loading
close
SON DAKİKALAR

ABD Kongre üyelerinden Pompeo’ya Türkiye mektubu: Baskıyı artırın

ABD Kongre üyelerinden Pompeo’ya Türkiye mektubu: Baskıyı artırın
Tarih: 17.10.2020 - 14:21
Kategori: Dünya

ABD'de Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot L. Engel ve Avrupa, Avrasya, Enerji ve Çevre Alt Komisyonu Başkanı William R. Keating, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya gönderdikleri bir mektupla Türkiye'ye karşı baskıyı artırma çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Temsilciler Meclisi Kongre üyeleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Libya, Suriye, Irak ve Dağlık Karabağ’daki eylemlerini durdurma, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemi satın almasından doğan yasal yaptırım gerekliliğini uygulama ve “Türkiye halkının demokratik haklarını koruma” çağrısı yaptı.

Kongre üyeleri tarafından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya gönderilen mektupta, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD-Türkiye ikili ilişkilerini gözardı ettiği ve NATO güvenliğini tehlikeye attığı belirtilerek, “Erdoğan’ın insan hakları ve yasaların üstünlüğüne olan saldırıları Türkiye’nin demokratik temellerini çürütmektedir” denildi.

“SESSİZ KALMAYI BIRAKIN”

Amerika’nın Sesi’nin aktardığı mektupta, “Türkiye, NATO’nun kıymetli ve yararlı bir üyesi olarak kalmaya devam edecekse ABD yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokrasiye ve bölgeye yönelik saldırıları karşısında sessiz kalmaya derhal son vermelidir” ifadesine yer verildi.

Kongre üyeleri mektubu yazma gerekçesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetinin son yıllardaki tutumunu ve ABD yönetiminin bu tutum karşısında Erdoğan’a hesap sormakta başarısız olmasından duydukları kaygıyı gösterdi. Mektupta, Türkiye’nin önemli bir NATO üyesi olmasının onu diğer ülkelerin özellikle de ABD’nin eleştirilerinden mahrum bırakmaması gerektiği kaydedildi.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları