loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'de başkanlık seçimi: Trump 3 eyalette oy sayımının durdurulması için başvurdu

ABD'de başkanlık seçimi: Trump 3 eyalette oy sayımının durdurulması için başvurdu
Tarih: 05.11.2020 - 10:59
Kategori: Dünya

Amerikalı seçmenler başkanın yanı sıra, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 üyeli Senato’nun 35 üyesi için de oy kullandı. Başkanlık yarışında oy sayımı kilit eyaletlerde devam ediyor

ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimi sonrası oy sayma işlemi sürüyor. 

En az 270 delegeye ulaşan ilk adayın başkan olacağı seçimde Demokratların adayı Joe Biden'ın delege sayısı fazlayken ve sayım sürerken ABD Başkanı Donald Trump açıklama yaparak seçimi kazandığını, hile yapıldığını, Yüksek Mahkeme'ye gideceğini söyledi.

Trump'ın açıklaması cumhuriyetçilerin de tepkisini çekerken Trump, Michigan, Pennsylvania ve Georgia'da oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu.

Daha önce, Başkan Trump'ın kampanya ekibi usulsüzlükler olduğunu söyleyerek başka bir kritik eyalet olan Wisconsin'de yeniden sayım istediğini duyurdu.

Uluslararası gözlemciler, seçimlerde yaygın bir şekilde usulsüzlük yapıldığına dair hiçbir kanıt olmadığını söylüyorlar. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT)bir heyeti, Trump'ın kampanyasını "demokratik kurumlara güveni zedeleyen temelsiz iddialarda “bulunmakla” suçladı.

AGİT, kimsenin halkın oy hakkını sınırlamaması gerektiğini söyleyerek sayımın devam etmesi çağrısında bulundu.

Oy sayımı devam ederken gelen son verilere göre Biden 264, Trump ise 214 delege kazanmış durumda.

Joe Biden, oy sayımı sürerken yaptığı açıklamada, seçim zaferini ilan etmedi ancak kazanan tarafın kendileri olacağını dile getirdi.

Biden, yardımcısı olarak seçtiği Kamala Harris ile birlikte Delaware'nin Wilmington kentinde yaptığı açıklamada, "Burada (ABD) her şeye halk karar veriyor. Ben burada kazandığımızı deklare etmek için bulunmuyorum ancak oy sayımı bittiğinde kazanan biz olacağız. Seçimi ülke tarihindeki en yüksek oyları alarak kazanacağız. Gerekli delege sayısına ulaşacağız. Genel oylarda neredeyse 3 milyon öndeyiz. Biz (birbirimize) düşman değiliz. Susmayacağız, teslim olmayacağız. Bu sadece benim zaferim değil Amerika Birleşik Devletleri'nin zaferi olacak." diye konuştu.

Kaynak : BBC Türkçe-Euronews

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları