loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'den Rusya'ya Ukrayna yaptırımı

ABD'den Rusya'ya Ukrayna yaptırımı
Tarih: 06.03.2014 - 18:41
Kategori: Dünya

ABD 'Ukrayna'nın egemenliğinin tehdit altında olduğu' gerekçesiyle Rus ve Ukraynalı kişilere vize kısıtlaması getirdi...

Kırım Parlamentosu’nun Rusya’ya bağlanmayı oy birliğiyle kabul etmesinin ardından Washington’dan da Moskova’ya karşı beklenen yaptırım hamlesi geldi. Beyaz Saray, ‘Ukrayna’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve sınırlarını tehdit eden Ruslara ve Kırımlılara vize kısıtlamaları getirildiğini’ açıkladı. Başkan Barack Obama’nın, ‘Ukrayna’daki kurumların demokratik işleyişine zarar verilmesinden sorumlu olan kişiler ve kuruluşlara’ karşı yaptırıma izin veren emri imzaladığı belirtildi. Bu kararla birlikte Rusya’ya karşı finansal yaptırımlar getirilmesinin de önünün açıldığı belirtildi.

Beyaz Saray’ın ‘vize kısıtlaması’ kararını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Paris’in ardından bugün de İtalya’nın başkenti Roma’da ikinci kez bir araya gelmelerinden önce açıklaması da dikkat çekti.

ABD yönetiminin bu kararı ayrıca, AB liderlerinin Rusya’ya karşı devreye sokulabilecek “önlemleri” ele almak için olağanüstü nitelikli zirvede bir araya geldiği sırada açıklandı.AB ülkeleri arasında Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin tutumu nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulama konusunda tam bir görüş birliği olmaması nedeniyle, “uyarı dozu yüksek, yaptırım boyutu düşük” bir dizi kararın çıkma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. NATO da dün Ukrayna’daki son gelişmeler bağlamında Rusya ile işbirliğini gözden geçirme kararı almıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları