loading
close
SON DAKİKALAR

''AKP'nin pili bitti''

''AKP'nin pili bitti''
Tarih: 09.10.2012 - 18:39
Kategori: Siyaset

CHP'li Umut Oran, ''Yüzde 3.2'ye çekilen büyüme hedefi de tutmayacak'' dedi...

“Yüzde 3.2’ye çekilen büyüme hedefi de tutmayacak” diyen Oran yazılı bir açıklama yaptı ve şunları söyledi.

• AKP’nin, öngörü eksikliği ve “dostlar alışverişte görsün” anlayışı ile hazırlayıp yılın başında açıklanan makro hedefler tümden şaştı.

• Dış kaynak girişinin yavaşlaması ve iç talebin daralması ile Türkiye ekonomisi frene basarken, “yumuşak iniş” senaryosu ile bu süreci kendi iradesi ve kontrolünde programlı bir gelişme gibi göstermeye çalışan AKP, bu yıl büyüme hedefini yüzde 4’e düşürmüştü. 

• AKP, büyümenin bağımlı olduğu dış sermaye girişi ve tüketimdeki yavaşlamanın ve ekonomideki daralmanın boyutunu öngöremedi, ilk yarıda yüzde 3.1’de kalan büyümede ikinci yarıda da umut yok. 

• Bugün 2013-2015 Orta Vadeli Programı’nı açıklayan AKP, 2012 büyüme hedefini yüzde 3.2’ye revize etti.

• Yine bugün TÜİK’in açıkladığı verilere göre ise bu yıl giderek yavaşlayan sanayi üretimi 2009 krizinden bu yana ilk olmak üzere Ağustos’ta yüzde 1.5’le düşüşe geçti. Üretim, istihdam ve ihracattaki payı dolayısıyla ekonomide önemli ağırlığa sahip temel sektörlerde ciddi kan kayıpları yaşandı.

• GSYH büyüme oranının en önemli öncü göstergesi olan sanayi üretiminde başlayan düşüş eğilimi de gösteriyor ki yeni OVP’de yüzde 3.2’ye düşürülen büyüme hedefi de tutmayacak. 

• Üretim, tüketim ve yatırımlar hızla gerilerken, hükümet esrarengiz “altın ihracatı” kalemiyle şişirme yoluyla elde edilen sözde “net ihracat” sayesinde milli geliri birkaç puan artmış gösterecek. Gerçekte ise 2012 Türkiye ekonomisinde küçülme yılı olacak.

• Başlangıçta 21.1 milyar lira olarak belirlenen 2012 bütçe açığı yeni OVP’de 33.5 milyar liraya revize edildi. Ancak vergi gelirlerinde devam eden düşüş nedeniyle yıllık açığın bu düzeyi aşması büyük olasılık... 

• Başlangıçta yüzde 5.2 olarak öngörülen TÜFE bazında 2012 enflasyon hedefi de yüzde 7.4’e revize edildi. Ancak son dönemde temel ürünlere art arda yapılan insafsız zamların zincirleme etkisiyle enflasyon çift haneli düzeylerde gerçekleşmeye aday. Diğer makro hedeflerde de benzer bir tablo var.

• 2013 için öngörülen makro ekonomik hedefler de düzelme, büyüme yönünde hiçbir umut ışığı içermiyor. AKP’nin ekonomide ülkeyi düzlüğe çıkarma, büyütme, kalkındırma yönünde hiçbir iddiası yok.


AKP’nin, öngörü eksikliği ve “dostlar alışverişte görsün” anlayışı ile hazırlayıp yılın başında açıkladığı makro hedefler tümden şaştı.

AKP’nin ekonomi modeli, “tatlı kar” ortamının çektiği yoğun “sıcak para” ve borçla tüketime özendirilen halkın harcama artışı sayesinde ülkeye yaşatılan sanal bir büyüme ve ödünç refaha dayanıyordu. Bu sayede AKP, iktidarı boyunca, hiçbir köklü reform ve yapısal iyileştirme çabasına girmeden ekonomiyi bu araçlarla kolayca “idare etti”. 2012’de ortaya çıkan tablo ise AKP’nin bu yönetim anlayışının iflas belgesi niteliğinde...

Geçen yılın sonlarından itibaren dış kaynak girişinin yavaşlaması ve iç talebin hızla daralması ile Türkiye ekonomisi frene basınca, zaten “sürdürülemez” nitelikteki bu modelde artık deniz bitti. “Yumuşak iniş” senaryosu ile ekonomideki bu gidişi kendi iradesi ve kontrolünde programlı bir gelişme gibi göstermeye çalışan AKP, 2012-2014 Orta Vadeli Programı (OVP) kapsamında 2012 büyüme hedefini yüzde 4’e çekmiş, bu yıl için düşük profilli bir hedefler çerçevesi ortaya koymuştu. Yılın başından bu yana kaydedilen makro ekonomik gelişmeler ise ekonomide bu yılki gidişatın yumuşak iniş değil “sert düşüş” olduğunu ortaya koyuyor.

Yeni OVP acziyetin itirafı gibi

Bütçe ve Mali Kontrol Yasası uyarınca hükümetlerin her makro ekonomik hedefler ve bunlara ulaşılacak araçları içeren 3 yıllık OVP açıklaması gerekiyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bugün açıkladığı 2013-2015 dönemine ilişkin yeni OVP de hükümetin ekonomideki kötü yönetim ve acizliğinin adeta itirafı gibi… Yeni OVP’de daha önce “yumuşak iniş”e uygun olarak yüzde 4 oranında belirlenen 2012 büyüme hedefi, yüzde 3.2’ye revize edildi. Bu revizyon, gerçekte hükümetin “Yanılmışım, iniş sandığım kadar yumuşak olmadı” demesidir.

Üstelik revize hedef de gerçek durumu değil, sadece hükümetin, büyümenin bunun altında kalmaması temennisi niteliğinde…

Yılın tümündeki büyüme performansının, daha doğrusu ekonomideki inişin boyutunun ne olacağını yılın sonunda göreceğiz. Ancak bu soruya yanıt niteliğinde bir haber bugün sanayi cephesinden geldi.

Sanayi tepe takla

TÜİK’in bugün açıkladığı sanayi üretim verileri uzun süredir patinaj yapan ekonomide yeni bir kırılma noktasını ortaya koydu. Ekonomide yavaşlama sürecinde geçen yılın sonlarından itibaren hız kesen sanayi üretimi, bu yıl ağustos itibariyle düşüşe geçti. 

Böylece sanayi üretimi 32 ayın ardından ağustosta yüzde 1.5’le düşüş gösterdi. Sanayi üretiminde temmuz ayına göre ise yüzde 11.4 oranında bir düşüş yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre özellikle sanayinin belkemiği konumundaki imalat sanayiinde üretim yüzde 2.6 geriledi.

Üretim, istihdam ve ihracattaki payı dolayısıyla ekonomide önemli ağırlığa sahip temel sektörlerde ciddi kan kayıpları yaşandı. İmalat sanayii alt sektörleri içinde en hızlı üretim düşüşleri yüzde 22.5’le mobilya ve yüzde 22.4’le motorlu taşıtlarda gerçekleşti. 

Makine sektörü yüzde 17.2, deri yüzde 14.6, elektrikli teçhizatlar yüzde 11.8, diğer metalik olmayan mineraller yüzde 10.1, kauçuk ve plastik yüzde 10, tütün yüzde 9.4, kayıtlı medyanın basım ve çoğaltımı yüzde 8.1’le en hızlı kan kaybı yaşanan sektörler arasında yer aldı. Ayrıca fabrikasyon metal ürünlerinde yüzde 6.7, kimyada yüzde 1.9, gıdada yüzde 1.7, kağıt ile giyimde yüzde 1.6 oranında üretim düşüşleri yaşandı.


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları