loading
close
SON DAKİKALAR

Alman basını: Erdoğan sıkıştı, geriye Gezi Parkı ve idam cezası kararı kaldı

Alman basını: Erdoğan sıkıştı, geriye Gezi Parkı ve idam cezası kararı kaldı
Tarih: 11.07.2020 - 17:11
Kategori: Dünya

Alman Die Welt gazetesi, Ayasofya hamlesinin Erdoğan'ın sıkışmışlığını göstergesi olduğunu savunarak, "geriye kala kala Gezi Parkı’nın ortadan kaldırılması ve idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması kaldı" diye yazdı.

Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi için 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali Almanya basınında geniş yer buldu. Die Welt gazetesinin haberinde karar, “Ayasofya’dan sonra yedekte geriye kala kala Gezi Parkı’nın ortadan kaldırılması kaldı” ifadeleriyle yorumlandı.

‘DAHA İYİ BİR FİKİR GELMİYOR’

Coburg’da yayımlanan Neue Presse gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artık seçmeni cezbedecek siyasi öneriler sunamadığı görüşünü savundu: “Recep Tayyip Erdoğan kendini böyle bir siyasi çaresizlik eylemine mecbur hissettiğine göre çok derin bir sıkıntı içinde olmalı. İstanbul’da Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi İslamcı ve milliyetçi seçmenlerini sevindiriyor olsa da sürekli popülerliğini kaybeden Cumhurbaşkanı açısından siyasi bir araç olarak kullanımı da sona ermiş oluyor. İslamcılar zaten oy veriyor. Türkiye’deki genç seçmenlerin önemli bir grubunun ise Ayasofya umrunda değil, onlar istihdam alanlarının olmayışından endişeli. Erdoğan her ne kadar yurt dışından gelecek eleştirileri şimdi kullanacak olsa da Ayasofya’nın dönüştürülmesi Erdoğan’ın aklına başka daha iyi bir fikir gelmediğini gösteriyor. Şimdi taraftarları önünde kutlama yapabilir ama şu hakikatten uzun süre kaçamayacak: Cumhurbaşkanı Türkleri artık siyasi önerilerle cezbedemiyor.”

Ludwigshafen’da yayımlanan Rheinpfalz gazetesinde şu ifadeler kullanıldı: “Erdoğan Türkiye’nin ulusal çıkarlarının yılmaz savaşçısı olarak sahneye çıkmak için yurtdışından gelen eleştiriyi kullanacak. Ancak bu sırada Birleşmiş Milletler Kültür Örgütü UNESCO’ya kafa kafaya çarpışacak, Yunanistan ile çatışmayı kızıştıracak ve Türkiye’nin daha da Batı’dan uzaklaştığı şüphesini güçlendirecek. Hepsinden önemlisi ise Ayasofya’nın dönüşümü Erdoğan’ın artık aklına başka daha iyi bir fikir gelmediğini gösteriyor.”

Kaynak : DW Tükçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları