loading
close
SON DAKİKALAR

Altına karşı doğa gezisi

Altına karşı doğa gezisi
Tarih: 12.02.2012 - 20:17
Kategori: Seyahat

Kazdağları’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı yöre halkının mücadelesi çeşitli eylem ve etkinliklerle devam ediyor

Önceki gün Çanakkale’den altın madenlerinin yakınlarındaki köylere yapılan ziyarette, bir kez daha altın madenciliğinin eğer önlemezse Kazdağları için tam bir yıkım olacağına dikkat çekildi.

Çanakkale Çevre Platformu tarafından örgütlenen Söğütalan köyü gezisine çeşitli kurumlara üye yaklaşık 120 kişi katıldı. 5 otobüsle gerçekleştirilen gezide ilk önce Çan Etili köyüne gidildi. Güzergah üzerindeki Çan Etili kahvesine, yapılmak istenen siyanürlü altın işletmeciliğinin bölgeye ne tür zararlara verileceğine dair haberlerin yer alığı bir pano asılırken, Etili’nin semt pazarı olması nedeniyle civar köylerden gelen çok sayıda köylü konuşmalara ve panodaki haberlere ilgi gösterdi. Köylüler, yapılan sondaj çalışmaları ve altın arama faaliyetleri nedeniyle artık içme sularının bulandığını ve parayla su almak zorunda kaldıklarını anlattılar. Çanakkale’den gelenle teşekküre eden köylüler, kendilerinin yalnız bırakılmamasını istediler.

Etili’nin ardından geçilen Söğütalan köyünde ilk olarak Çanakkale’den getirilen kitap, kırtasiye malzemeleri, oyuncak ve giysiler koliler halinde köylülere teslim edildi. Köy Konağına da Etili’dekine benzer, altın madeni ile ilgili haberlerin yer aldığı bir pano asılırken, bölge hakkında hazırlanmış olan bilgilendirme yazıları ve bildiriler dağıtıldı.  Köy meydanında biriken halkla son durum ve gelişmeler üzerine yapılan sohbetlerde anlatılanlar köylülerin altın madeni nedeniyle yaşadıkları psikolojik sorunları da ortaya koyuyordu. Küçük kızının sabah ağlayarak uyandığını aktaran bir köylü kadın “rüyasında köyün dağını yok ettiklerini görmüş kızım. Bana ve ninesine buna izin vermeyin dedi” diye konuştu. Köylüler çok tedirgin olduklarını ve altın madencilerinin biran önce köyden, dağlarından kovmak istediklerini söylediler.

Konuşmaların ardından yapılan doğa gezisinde 600 metre yükselikte bulunan Ciğer Gölü’ne (kuru göl yatağı) çıkıldı. ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş’in bölgedeki bitki örtüsü ile ilgili bilgilendirmesinin ardından geçilen Şarlak Düzü adlı yerde Çan’dan gelen motorkrosçu bir grupla karşılaşıldı. Her iki grup da altın madeni çalışmalarına ortak karşı koyma kararı aldılar. Gezilen bölgenin birinci açık kimya işletmesi adını verdikleri yatağının buralarda kurulacağı  belirtilirken, altın madeni projesinde Tavşan tepe olarak geçen bölgedeki çürük zeminin siyanürün sızması sonucunu doğurabileceği, bu nedenle son derece riskli olduğu dile getirildi. Gezi boyunca birçok noktada sondaj kuyuları ile karşılaşılırken, kuyulardaki işaret kurdeleleri sökülüp atıldı. Dağın zirvesine yakın bir yerde sondaj çalışmaları yapan bir grup madenci ile karşılaşan çevreciler bu çalışmaları alkışlarla protesto ettiler. İkinci açık kimya işletmesinin (siyanür tesisi) kurulacağı bölgenin çok aktif olan Etili- Yenice fay hattının üzerinde olduğu belirtildi. Sonbaharda, kestane yetiştiriciliği ile ünlü yörede, yer gök kestane iken yapılan gezi sonunda tekrar dönülen köy meydanında köylülerle vedalaşılırken, mücadele kararlılığı dile getirildi.

Söğütalan gezisi etkinliğine Çanakkale Çevre Platformu’nun yanı sıra şu kurumlardan katılım oldu: SES, Çanakkale Barosu,  TMMOB, ÇYDD, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri, ÇOMÜ öğretim üyeleri ve öğrencileri, Zirve Dağcılık.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları