loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara'nın başkent oluşunun 97. yılı

Ankara'nın başkent oluşunun 97. yılı
Tarih: 13.10.2020 - 07:10
Kategori: Şehir

Ankara'nın başkent olarak kabul edilmesinin üzerinden 97. yıl geçti.

Ülkenin bağımsızlığa kavuşması mücadelesi veren Mustafa Kemal Atatürk,Erzurum, Sivas kongrelerinden sonra 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara'ya geldi.

O zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'du. Osmanlı Mebusan Meclisi son kez 12 Ocak 1919'da İstanbul'da toplandı. 16 Mart 1919 günü İngilizler İstanbul'a girdi. Önce meclisi bastılar. Bu olay üzerine birçok milletvekili Anadolu'ya geçti. Yakalananlardan çoğu tutuklandı. Artık Osmanlı Mebusan Meclisi'nin İstanbul'da toplanma olasılığı kalmamıştı. Milletvekillerinin toplanacağı ve ülkenin yönetileceği bir başkent gerekiyordu.

Ankara, Anadolu'nun ortasında, savaş cephelerine eşit uzaklıkta bir kentti. Savaşın yönetimi ve haberleşme, Ankara'dan kolaylıkla yürütülürdü. Dağılan Osmanlı Mebusan Meclisi üyeleri ile Sivas ve Erzurum Kongreleri'nde seçilen temsilcilerin bir yerde toplanması gerekiyordu. Bu nedenle 19 Mart 1919 günü Mustafa Kemal, kimi illere ve komutanlıklara bir genelge gönderdi. Bu genelgede özetle, "Osmanlı Devletinin yaşamı ve egemenliğinin sona erdiği" bildiriliyor, "Türk ulusu kendi yaşamını ve bağımsızlığını koruyacaktır." deniliyordu. Bu genelgeden sonra temsilcilerle Osmanlı Mebusan Meclisi'nden gelen üyeler Ankara'da toplanmaya başladılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 günü, Ankara'da açıldı. Meclis'te ilk oturumda Mustafa Kemal başkan seçildi. Mustafa Kemal Paşa bundan sonra ülkeyi kurtarma çalışmalarını Ankara'da sürdürdü. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın planları bu yoksul kentte hazırlandı. Savaşın başarıya ulaşması için düzenli ordular kuruldu. Bu ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da düşmanı bozguna uğrattı. 30 Ağustos 1922'de kazanılan Başkomutanlık Savaşı ile Kurtuluş Savaşı tamamlandı.

Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından sonra 13 Ekim 1923 günü İsmet İnönü ve dört arkadaşı Ankara'nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yasa önerisi verdiler. Önerinin Mecliste oylanarak kabul edilmesiyle Ankara yeni Türkiye Devleti'nin başkenti oldu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları