loading
close
SON DAKİKALAR

Askeri hamleye karşı diplomatik manevra

Askeri hamleye karşı diplomatik manevra
Tarih: 04.03.2014 - 11:45
Kategori: Dünya

Obama ve Merkel, Ukrayna'ya müdahaleyi bitirmesi için Putin'i ikna edemedi. Rusya'nın Kırım'a askeri sevkiyatı sürüyor...

Ukrayna’da Viktor Yanukoviç’in muhalefet müdahalesiyle devrilmesi ve anadilde Rusça eğitimin kaldırılması gibi kısıtlayıcı düzenlemelerin ardından Rus nüfusun çoğunlukta olduğu Kırım’da kontrolü ele alan Rusya’nın askeri sevkiyatı sürerken AB ve ABD , krizi çözmek için ağırlığını koymaya çalışıyor. ABD Başkanı Barack Obama, 90 dakikalık telefon görüşmesinde Rus lider Vladimir Putin’i müdahaleye son vermesi konusunda ikna edemezken devreye giren Almanya Başbakanı Angela Merkel de sonuç alamadı. AB yaptırım sopasını gösterip müzakere kanalı açmaya çalışırken Rusya, askerlerinin Rusları korumak için siyasi durum normalleşene kadar Ukrayna’da kalacağı yanıtını verdi.
Almanya Başbakanı Merkel, Putin’le görüşmesinde Ukrayna’ya AGİT öncülüğünde bir araştırma misyonu gönderilmesini önerdi. AGİT de göreve hazır olduğunu bildirdi. Putin ise alınan tüm önlemlerin gerekli olduğunu savundu. Ardından Obama ile görüşen Merkel, Rusya’nın Kırım’da attığı adımları ‘uluslararası hukukun ihlali’ olarak değerlendirip uluslararası toplumun buna karşı birlikte hareket etmesi gerektiği mesajı verdi. Merkel’in sözcüsü, aradaki derin görüş farklılıklarına rağmen Şansölye’nin krizin siyasi yollarla çözümü için geç olmadığına inandığını belirtti.

AB ‘güçlü’ şekilde kınadı
Kiev’de temaslarda bulunan Britanya Dışişleri Bakanı William Hague ise Ukrayna’daki karışıklığın Avrupa ’nın 21. yüzyılda karşı karşıya olduğu en büyük kriz olduğunu söyledi. Hague, Rus birlikleri çekilmezse bunun diplomatik ve ekonomik bedellerinin olacağını dile getirdi. Bu temasların ardından AB dışişleri bakanları, yüksek düzeyli diplomatik bir misyon görevlendirmek ve yaptırım seçeneklerini değerlendirmek üzere dün Brüksel’de acilen toplandı. İlk etapta Rusya ile vize müzakerelerini askıya almaya karar veren AB, Rusya’nın Kırım’dan çekilmemesi halinde silah ambargosu dahil belli yaptırımların masada olacağı mesajını verdi. AB dışişleri bakanları, Rus silahlı güçlerinin Ukrayna’daki eylemlerini ‘saldırı’ diye niteleyerek, bu ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık ihlalini ‘güçlü şekilde’ kınadığını duyurdu. AB liderler zirvesinin perşembe toplanması kararlaştırıldı. Önceki gün Rusya’yı sahte bahanelerle Kırım’ı işgal etmekle suçlayıp “21. yüzyılda 19. yüzyıldaymış gibi hareket ediyorsunuz” diyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bugün Kiev’e gidiyor.
Bu gelişmeler üzerine Rusya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acilen topladı. Konsey geçen hafta iki kez Rusya’ya karşı toplanmıştı.

NATO olağanüstü toplanıyor
NATO üyeleri ise Polonya’nın talebi üzerine bugün olağanüstü toplanarak gelişmelerin ittifakın güvenliğini tehdit edip etmediğini ve buna verilecek ortak cevabı görüşecek. Polonya, NATO’dan ‘üyelerin birlikte istişare yapmasını öngören’ 4’üncü maddenin işletilmesini talep etti.
İnsan haklarını savunuyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise BM İnsan Hakları Konseyi’nde Rusya’nın ‘aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu’ söyledi. Lavrov, Ukrayna’da yönetimi ele geçirenlerin zaferlerini insan hakları ve azınlıkların özgürlüklerine saldırmak için kullandıklarını belirterek aşırı milliyetçilerin Rusların ve Rusça konuşan nüfusun haklarını tehdit ettiklerini söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları