loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan Koca'dan İstanbul'daki pandemi toplantısının ardından açıklama: 'Risk giderek artacak'

Bakan Koca'dan İstanbul'daki pandemi toplantısının ardından açıklama: 'Risk giderek artacak'
Tarih: 26.10.2020 - 17:50
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve ilçe belediye başkanlarıyla yaptıkları değerlendirme toplantısının ardından açıklama yaptı.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle: 
"Virüsün yayılmasına en elverişli yerlerden biriyiz. Uzun süre gösterdiğimiz başarıyı maalesef sürdüremedik. Gelinen nokta daha kuralcı ve disiplinli olmasını zorunlu kılmaktadır. İstanbul'da vaka artışı Türkiye'nin yüzde 40'ını oluşturmuştur. Bu tablo ülke ortalamasından en az iki kat endişe vericidir. Risk, mevsim şartları sebebiyle giderek artacaktır.

Geçen hafta içinde son 1 ayın ortalamasına göre 28 ilçede artış yüzde 50'nin üzerindedir. 11 ilçede artış oranı yüzde 50-60, 10 ilçede yüzde 60-70 arasında, 7 ilçede ise yüzde 70-80 aralığındadır. Artışın öne çıkan nedenlerinde biri tedbirlerin gevşetilmesi, diğeri ise kış sebebiyle İstanbul'a yoğun dönüşlerdir.

Bizlerden çözüm beklediğiniz konuların başında teması kaçınılmaz kılan kalabalık ortamlar olduğunu biliyoruz. Sosyal mesafe kuralının uygulanabilir haline gelmesi pekçok durumda şartların iyileştirilmesine bağlıdır. Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları, çeşitli kent alanları müdahale bekleyen alanlardır. Toplantıda yetkililerle bu sorunları tek tek ele aldık.

Nüfusun büyük kısmını oluşturan, riski sabah akşam göğüsleyen işçi-memur, çalışan kesimin işe aynı saatte gidip aynı saatte dönmesinin önlenmesini amaçlıyoruz.

Kurallara uymanın mümkün olmadığı toplu taşımada risk devam ettikçe istediğimiz düzeyde başarılı olamayız. Otobüs, metrobüs, metro ve tramvay seferlerine ek seferler konması, saat düzenlemesi gündeme getirilmiştir.

Kamu ve özel sektör çalışma saatlerinin pandemi şartlarına göre gözden geçirilmesi ele alınan konulardan biridir. Kurumlar ofise gitmeden yapılması mümkün işleri, uzaktan erişimle evde yapılması kolaylığını sunmalıdır.

İstanbul'da sosyal mesafenin korunamadığı semt pazarları ve çeşitli alışveriş mekanlarında yaşanıyor. Sadece denetimle yetinilemeyeceğini, ilgili uzman ve planlamacıların gerekli çözümü bulacağını düşünüyoruz. Sizlerden tedbirlerden yana fedakarlık istiyoruz. Salgınla savaş tek başına kurumların gücüyle kazanılamaz. Desteğinize daha önce olmadığı kadar ihtiyacımız var. Sizden kuralcı olmanızı istemek zorundayım. Maske, sosyal mesafe ve temizlik.

Hayatımızı disipline sokmamız gerekiyor, kalabalık ortamlardan kaçınmamız gerekiyor. Dışarı çıkma mecburiyeti olmayanlar evde zaman geçirsin. İzolasyonda olanlar evlerinden ayrılmasın, testi pozitif çıkanlar temaslılarını filyasyon ekiplerine eksiksiz bildirsin. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar kendilerini korumaya alsın. Memleketten dönenler mutat buluşmalardan kaçınsın. Zorunlu olmadıkça akrabalarla, başka ailelerle bir araya gelmeyin. Zorunlu olmayan kutlama ve törenleri lütfen erteleyin. Salgınla savaşın bu aşaması disiplin istiyor. Ekiplerimizle hizmet ve operasyon kapasitemizi gözden geçirdik, güçlüyüz. Asıl başarı hastanelerimize olabildiğinde az ihtiyaç duyabilmektir. Sağduyunuza güveniyoruz.

Vaka sayılarındaki artışlarda daha güçlü bir uyarı düşünemiyoruz. Bilim Kurulu toplantımızı Çarşamba günü İstanbul'da yapacağız. Bütün gücümüzle buradayız. Kararlı bir şekilde bizimle beraber olursanız şu andan itibaren salgını geriletmeyi başaracağız."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları