loading
close
SON DAKİKALAR

C vitamini yıldızı kuşburnunun faydaları

C vitamini yıldızı kuşburnunun faydaları
Tarih: 08.11.2020 - 07:00
Kategori: Sağlık, Yaşam

Mayhoş tadıyla damakları lezzetlendiren kuşburnu, pek bilinmese de C vitamini açısından limondan bile daha güçlü. Kuşburnu marmeladı, çayı ile sıklıkla tüketiliyor.

Kuşburnu, C vitamini yarışında limon, mandalina ve portakalı geçerek birincilik ipini göğüsleyebilir. Öyle ki limonun 60 katı kadar C vitamini içerir. Güçlü bir antioksidan olan kuşburnunun faydaları da yapılan araştırmalarla ispatlanmış. Kuşburnunun çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılırken, yemişleri ise özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılır. Doğru demlendiğinde ve kararında tüketildiğinde kuşburnunun faydası çok. Günde iki fincan kuşburnu çayını ve bir yemek kaşığı şekersiz kuşburnu marmeladını beslenmenize ekleyebilirsiniz. Kuşburnunun faydaları…

Hangi vitamin ve mineraller bulunur?

C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.

Şekersiz marmeladını tüketin

Kandaki kötü kolesterolün düşürülmesi ve iyi kolesterol seviyesinin yükselmesinde faydalıdır. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Çay olarak demleyip tüketebileceğiniz gibi, şekersiz marmeladını yapabilirsiniz.

Kanser hücrelerin büyümesine karşı

Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucudur. İçeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engellemede etkili.

Kan hastalığınız varsa dikkat!

İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Bu nedenle damar içinde kan pıhtısının oluşması ve kan akımının engellenmesi olarak adlandırılan tromboz ve toplardamar iltihabı, tromboflebit gibi sorunları olan hastaların dikkatli tüketmesi gerekir.

Kansızlığı önlemeye yardımcı

Türkiye’de özellikle kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık çok yaygın bir sorun. Gıdalarla alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler. Çocukların büyüme ve gelişmesinde de faydalı ama ölçüyü kaçırmamak kaydıyla! Doktoruna danışmadan 1 yaşından küçük çocuklara verilmemeli.

Katarakt düşmanı

Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın değil, aynı zamanda diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösterir.

Yaşlanma karşıtı

A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlar ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratır. Kolajen seviyesini de artırır. Yara izleri ve akneleri giderir. Kuşburnunun çekirdekleri, gamalinoleik asit (GLA) yönünden zengin. Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırır ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlar.

Kabızlık çekiyorsanız…

Ülkemizde her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratır. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak parazitlerini düşürür.

Kireçlenmenin doğal ilacı

Son yıllarda yapılan çalışmalar, kuşburnunun iltihap oluşumunu önleyici özelliğe sahip olduğunu gösteriyor. Tüketimi dizde kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme ve aşınmanın ortaya çıkardığı osteoartrite bağlı ağrıların azalmasında etkili. Ayrıca günümüzde pek çok kişinin ortak sorunu olan dizde sıvı kaybına da kuşburnunun iyi geldiği yapılan çalışmalarda kanıtlanmış durumda.

Kuşburnu çayı nasıl yapılır?

  • 5-6 adet kuşburnunu havanda hafif ezerek çatlatın. Ardından bir bardak (200 ml) kaynar suda 10 dakika demleyin.
  • Demlerken kapağını kapalı tutun ki içeriğindeki suya geçen C vitamini bir diğer ismiyle askorbik asit yok olmasın.
  • Ne kazar uzun kaynatırsanız içeriğindeki C vitamini o kadar azaldığından, demleme süresini de uzatmayın.
  • Yemeklerden 30 dakika sonra için. Kuşburnunun zengin vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için çayı hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.

Kuşburnu çayı daha faydalı

  • Soğuma sırasında C vitamini miktarı hızla azaldığından, marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşer.
  • Marmeladını mutlaka şekersiz yapın.
  • Kuşburnunu ister bütün, ister ufalanmış ister toz haliyle olsun saklarken mutlaka ışıktan muhafaza edin ve cam kavanozda saklayın.
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları