loading
close
SON DAKİKALAR

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanı: 'Covid-19'un Wuhan'dan kaynaklandığının kanıtı yok'

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanı: 'Covid-19'un Wuhan'dan kaynaklandığının kanıtı yok'
Tarih: 13.04.2020 - 12:52
Kategori: Bilim

Cambridge Üniversitesi'nden Genetik Bilimci Profesörü Peter Forster, yeni korona virüsünün (COVİD-19) atasının, Çin'in Wuhan kentinden alınan örneklerde değil, ABD'deki örneklerde tespit edildiğini belirtti.

Peter Forster, yeni korona virüsünün iki kez genetik mutasyon geçirdiğine dikkat çekerek, son mutasyon süresinin öncekine göre yüzde 50 kısa olduğunu vurguladı.

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından hazırlanan Covid-19 virüsüyle ilgili makale, ABD Ulusal Bilimler Akademisi Dergisi'nde (PNAS) yayımlandı.

Araştırma ekibinin başında bulunan ve makalenin yazarlarından olan Peter Forster, Çin Medya Grubu muhabirine verdiği demeçte, söz konusu makalenin, dünya genelinde 160'tan fazla vakadaki virüs genomlarına yönelik araştırmaların sonucunda hazırlandığına işaret etti.

Forster, araştırmaların sonucuna göre, Covid-19 virüsünün genel olarak A, B ve C olarak üç türe ayrıldığını, A tipinin virüsün ilkel türü olduğunu kaydetti. Forster, B tipinin ise A tipinin evrimi sonucu ortaya çıktığını, C tipinin de B tipinin mutasyonuyla oluştuğunu dile getirdi.

Peter Forster, araştırma sonuçlarının Covid-19 virüsünün A tipinin Wuhan'daki vakalarda değil, daha çok ABD ve Avustralya'daki vakalarda görüldüğünü gösterdiğine dikkat çekti.

Peter Forster, araştırmanın Covid-19 virüsünün A tipinin daha çok ABD'nin batı sahil bölgesinde görüldüğünü, Wuhan'da A tipini taşıyan kişi sayısının çok az olduğunu vurguladı. Peter Forster, şöyle konuştu:

"Araştırmamızın sonuçlarına göre, Covid-19 virüsünün ilkel türüne, yani orijinal genomuna Wuhan kentindeki veya Doğu Asya'daki vakalarda sıkça rastlanmadı. Wuhan'da veya Doğu Asya'da virüsün bu türünü taşıyan vakaların sayısı çok az. Covid-19 virüsünün A tipi, ABD'deki vakalarda görülen başlıca tür. Aslında A tipi, ilk kez ABD'nin batı sahilindeki vakalarda tespit edildi. ABD'de, Covid-19 virüsünün A tipini taşıyan vaka sayısı, virüsün diğer türlerini taşıyan vaka sayısına göre çok daha fazla."

Covid-19'un orijinal türü 'A tipi'

Peter Foster, Covid-19 virüsüne yönelik gen rekombinasyonunun yanında, yarasa ve pangolin gibi insan dışı canlı türlerine yönelik araştırmaların sonuçlarına dayanarak, Covid-19'un orijinal türünün 'A tipi' olduğunu da kesinleştirdiklerini kaydetti.

Forster, bu konuda şunları ifade etti:

"Gen rekombinasyonu, Covid-19'un izlenebilirliği için atılan önemli bir adım, ancak sadece ilk adım. İkinci adım ise insan dışındaki canlı türlerine yönelik araştırmalarla virüsün ilkel türünün ne olduğunu tespit etmek. Bu konu için yarasayı örnek olarak seçtik. Çünkü, yarasa ve insanoğlunun taşıdığı korona virüsleri çok benziyor. Tabii pangolinler üzerinde de araştırma yaptık. Pangolinde iki farklı korona virüsü var. Bu nedenle de Covid-19 virüsünün orijinal türünün 'A tipi' olduğunu gösteren üç kanıt bulduk."

Peter Foster, virüsü taşıyan ilk vakanın kimliğinin tespit edilmesinin 'imkânsız bir görev' olduğuna dikkat çekerek, buna rağmen, yapılan araştırmalarla ilk vakanın virüsü ne zaman taşımaya başladığının öğrenilebileceğini söyledi. Peter Foster, şöyle konuştu:

"İlk hastanın nerede bulunduğunu belki sonsuza kadar tespit edemeyeceğiz. Ancak, mutasyon yaşayan söz konusu üç tip virüs arasındaki ilişkiyi araştırabiliriz ve yararlı sonuçlar elde edebiliriz. İnsanoğlunun Covid-19 virüsünü ilk kez 13 Eylül-9 Aralık 2019 tarihleri aralığında taşıdığını tespit ettik. Araştırmamızın sonucunun güvenilirliğinin yüzde 90 civarında olduğunu söyleyebiliriz. "

Binden fazla örnek incelendi

Peter Foster, liderliğini yürüttüğü araştırma ekibinin incelediği vaka sayısının başlangıçta 160 iken, mart sonu itibarıyla bine yükseldiğini, bu şekilde yürütülen araştırmalara dayanarak virüsün mutasyon süresini ortaya koyduklarını dile getirdi.

Virüsün en son mutasyon süresinin büyük ölçüde düştüğünü savunan Foster, şöyle konuştu:

"Giderek genişletilen araştırmanın sonuçlarına göre, virüsün mutasyon oranını tespit ettik. Mevcut virüs, geçen yılın ekim ya da kasım aylarındakine göre çok farklılaştı. Yaptığımız bu ilginç tespite göre, Çin, Japonya ve Doğu Asya dışındaki vakalarda görülen mutasyonlar çok daha hızlı. Özellikle, virüsün ABD, Avustralya ve Avrupa ülkelerinde geçirdiği mutasyon, Doğu Asya'ya göre yüzde 50 daha hızlı gerçekleşti."

Profesör Peter Foster, ayrıca Covid-19 aşısının 1 ila 1,5 yıl içinde kullanıma girebileceği tahmininde bulundu.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları