loading
close
SON DAKİKALAR

Çevirmen Yurdanur Salman hayatını kaybetti

Çevirmen Yurdanur Salman hayatını kaybetti
Tarih: 17.05.2020 - 09:40
Kategori: Sağlık, Yaşam

John Steinbeck, Salman Rüşdi, Susan Sontag, Erich Fromm, John Berger, Mark Twain’in de aralarında olduğu birçok yazarın yapıtlarını Türkçe’ye kazandıran çevirmen ve akademisyen Yurdanur Salman, vefat etti.

Çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak çalışan ve çevirileriyle tanınan Yurdanur Salman, 83 yaşında yaşamını yitirdi. 

Yurdanur Salman’ın ölüm haberini akademisyen ve çevirmen Barış Zeren, Twitter hesabından şu ifadelerle duyurdu: 

"Çevirmen ve hoca Yurdanur Salman dün gece aramızdan ayrıldı. Berger, Steiner, Poe gibi nice çevirileri bir yana, edebiyat teorisi üzerine Kuram dergisini yıllarca kendi çabasıyla çıkardı, hep yeni çevirmenler yetiştirmeye çalıştı. Nadir bir kültür insanıydı."

 

Yurdanur Salman kimdir?

1937’de Balıkesir’de dünyaya gelen Yurdanur Salman, İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Edebiyat, yazın kuramları ve psikanaliz gibi pek çok alanda yaptığı çevirilerle, John Berger, Susanne Sontag, Edgar Allan Poe, Erich Fromm’un yapıtlarının yer aldığı 30’dan fazla kitabı Türkçe’ye kazandırdı. İstanbul, Boğaziçi ve Atatürk üniversitelerinde çeviri ve İngilizce dersleri verdi. Kuram dergisini çıkardı, Yeni Dergi, Adam Öykü, Yazko Çeviri dergilerinde çeviri ve yazıları yayımlandı.

 
Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları