loading
close
SON DAKİKALAR

ÇGD: Gazeteciliğe yönelik baskılar tek merkezden organize ediliyor

ÇGD: Gazeteciliğe yönelik baskılar tek merkezden organize ediliyor
Tarih: 04.11.2020 - 09:08
Kategori: Medya

Çağdaş Gazeteciler Derneği, tanıtımını yaptığı Ekim 2020 medya raporunun basın açıklamasında “Meslektaşlarımıza yönelen tehdit ve baskılar, yapılanların ‘tek merkez’den organize yürütüldüğünün açık göstergesi” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu Ekim Ayı Medya İzleme Raporunu açıkladı. Raporda Van’da 4 gazetecinin tutuklanması öne çıktı. Raporda dikkat çeken bir diğer gelişmeyse gazetecilerin, 90’lı yıllarda çok sayıda faili meçhul cinayet ve yasadışı olayda adı geçen, profil fotoğrafında ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yer aldığı ‘JİTEM’ isimli hesap üzerinden tehdit edilmesiydi.

Raporda gazetecilerin, basın yayın kuruluşlarının baskı gördüğü, açık tehditlere maruz kaldığı belirtilerek; basın kuruluşlarına yönelik mali kuşatmalar (resmi ilanların kesilmesi, yayınların birkaç gün süreyle tamamen durdurulması, idari para ya da vergi cezaları), gazetecilerin darbedilmesi; yazılan haberlerden kaynaklı açılan soruşturmalar, yaşanan gözaltılar, hukuki dayanağı olmayan suçlamalarla gerçekleştirilen tutuklamaların bilindik, rutinleşen uygulamalar haline geldiği vurgulandı.

SIRADANLAŞTIRILAMAYACAK KADAR CİDDİ

Raporda gazetecilerin tutuklanmasının ve iki gazetecinin açıkça ölümle tehdit edilmesinin sıradanlaştırılamayacak kadar ciddi olduğu belirtilirken “Türkiye tarihinde; Sabahattin Ali, Musa Anter, Uğur Mumcu ve Hrant Dink’in de aralarında olduğu ve neredeyse tamamı siyasi nitelik taşıdığı 79 gazeteci cinayetinin yaşandığı ortadayken, meslektaşlarımıza yönelen bu tehdit ve baskılar, yapılanların ‘tek merkez’den organize yürütüldüğünün açık göstergesidir.” denildi.

Raporun son bölümünde işe şöyle denildi: “Başta tüm meslektaşlarımız olmak üzere; halkın doğru haber alma hakkını savunan, demokratik hukuk devleti çatısı altında yaşama idealinde olan herkesi bu gelişmelere ve yaşanacak olası gelişmelere karşı uyarıyor; ölümleri, ölüm tehditlerini değil yaşamı, yaşatmayı savunmaya çağırıyoruz.”

YIPRANMA HAKKI RAPORDA

Raporda gazetecilerin yıpranma hakkına ilişkin teklifte, AYM’nin kararının dikkate alınmadığı bilgisi de yer aldı.

Raporda şöyle denildi:

“Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), gazetecilere tanınan fiili hizmet zammının (yıpranma hakkı) basın kartı şartına bağlanması; basın kartının da yönetmelikle düzenlemesine ilişkin bu yılın Şubat ayında iptal ettiği düzenlemeye ilişkin AKP’li milletvekillerince TBMM Başkanlığına bir yasa teklifi sunuldu. Söz konusu teklif; AYM’nin, ‘eşitlik ilkesinin ihlal’i ile temel hak ve hürriyetlerin ancak kanunla sınırlandırılabileceği gerekçelerini karşılamayarak, iptal edilen düzenlemenin aynısı TBMM’ye sunuldu."

SANSÜR, TEHDİT, ŞİDDET…

Raporun sansür bölümünde dikkat çeken ayrıntılar ise şu şekilde:

  • Metin Göktepe Ödülleri’nin duyurulduğu habere engel
  • Helikopterden atılma soruşturmasında yayın yasağı kararı
  • Rudaw Türkçe yasaklandı
  • RTÜK’ten Halk TV’ye Bahçeli cezası
  • RTÜK’ten Tele-1 hakkında bir inceleme daha

Raporda ayrıca tehdit, hakaret, hedef gösterme ve şiddet bölümü de yer aldı. Ve şu başlıklara yer verildi:

  • TTB’nin yeni başkanı Fincancı’yı hedef alan yayınlar
  • Aydınlık, bu kez İBB'yi hedef gösterdi
  • Gazeteci Demet Aran, haber takibi sırasında polis tarafından darp edildi
  • Gazeteci Hayri Demir ve Burcu Karakaş’a sosyal medya üzerinden tehdit
  • Yeni Asır; “Dinden önce insanlık” paylaşımı nedeniyle Tunç Soyer’in kızını hedef aldı
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları