loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Çiçek'in gönderdiği yönerge taslağını beğenmedi

CHP Çiçek'in gönderdiği yönerge taslağını beğenmedi
Tarih: 11.02.2012 - 19:15
Kategori: Siyaset

TBMM’de Anayasa’dan önce TBMM Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı hakkında uzlaşma arandı

CHP’de oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan raporda, "Komisyonların, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve milli iradenin ‘bypass’ edilmesi söz konusu olmaktadır" denildi.

-ÇİÇEK GRUPLARA GÖNDERDİ-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla gruplara gönderilen yazıda, TBMM üyelerine ve komisyonlarda görevli personele TBMM komisyonlarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları konusunda İçtüzük hükümleri ve teamülleri çerçevesinde yardımcı olmak, uygulamada ortaya çıkan tereddütleri gidermek ve komisyonlarda uygulama birliğini sağlamak amacıyla, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı" hazırlandığı belirtildi. TBMM Başkanı, "Katkılarınızla nihai şeklini alacak söz konusu yönerge taslağına ilişkin görüş ve önerilerinizi, 16 Eylül 2011 Cuma günü saat 18.00’e kadar Başkanlığımıza gönderilmesini rica ederim" dedi.


-CHP KOMİSYON KURDU-

TBMM Başkanı’nın yazısının ardından CHP’de Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in başkanlığında İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ve İzmir Milletvekili R. Aşkın Türeli’den oluşan üç kişilik bir komisyon oluşturuldu. Söz konusu komisyon yönerge taslağı hakkındaki çalışmasını tamamladı.

-"YÖNERGE YERİNE YÖNETMELİK"-

Edinilen bilgiye göre CHP’nin taslak hakkındaki görüşleri şöyle:

"Komisyonların işleyişini düzenleyen bir yasal metnin ‘yönerge’ ile düzenlenmesi, konunun ciddiyetine gölge düşürmektedir. Konunun hassasiyeti bakımından yönerge yerine ‘yönetmelik’ ile düzenlemeye gidilmesi daha uygundur.

Anayasamızın 88/2.maddesine göre kanun tasarı ve tekliflerinin TBMM’de görüşülmesi esasları İçtüzükte düzenlenir hükmüne paralel olarak bu Yönergenin dayanağı TBMM İçtüzüğüne dayandırılmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir.

-"MİLLİ İRADENİN BY-PASS EDİLMESİ SÖZ KONUSU"-

Taslağın 10’uncu madde 2’nci fıkrasında yer alan düzenleme geçmişten beri süregelen tartışmaya yol açmaktadır. Komisyonların çalışma usullerine ilişkin en büyük tartışma, ‘baskın’ niteliğinde yapılan komisyon toplantılarıdır. Muhalefetin kanun tasarı ve tekliflerini yeterince inceleme olanağı ve zamanı olmadan, bunların komisyon gündemine alınması demokrasiyle çelişen bir tutumdur. Bu durumda, muhalefetin görüşlerinin devre dışı bırakılması; başka bir ifadeyle komisyonların, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve milli iradenin ‘bypass’ edilmesi söz konusu olmaktadır.

-"CİDDİYETLE BAĞDAŞMIYOR"-

Taslağın 10’uncu madde 2’nci fıkrasında; ‘Komisyona havale edilen tasarı veya teklifin görüşülmesine havale tarihinden itibaren kırksekiz saat sonra başlanabilir, işin kırksekiz saatten önce görüşülebilmesi için Danışma Kurulunun tavsiyesinin alınması zorunludur’ hükmü İçtüzüğün 36.maddesine paralel bir düzenleme olmakta birlikte kırk sekiz saatten daha az bir sürede yaşamsal önem taşıyan yasa tasarı ya da tekliflerine muhalefetin yeterince hazırlanmadan, görüşlerini olgunlaştırmadan toplantı yapılmasının yasama faaliyeti gibi çok ciddi bir konunun ciddiyetiyle bağdaşmadığı düşüncesindeyiz.

-"TÜM KOMİSYON ÜYELERİN GÖRÜŞLERİNİN ALINABİLECEĞİ BİR MEKANİZMA OLUŞTURULMALI"-

Hangi kanun tasarı ve teklif görüşmelerinde, hangi STK’ların toplantıya çağrılacağı konusunda net bir düzenlemeye gidilmeli, tüm komisyon üyelerin görüşlerinin alınabileceği bir mekanizma oluşturulmalıdır.

-"MİLLETVEKİLLERİNİN GENEL KURUL’DAKİ YASAMA FAALİYETLERİNE KATILMA HAKLARI ENGELLENMİŞ OLUR"-

Yönergenin 14. maddesinin 6. fıkrasında, ‘Komisyon raporunda imzası bulunan komisyon üyeleri Genel Kurul’da, çekimser veya aykırı olduğunu rapor metninde yazı ile belirttiği hususlar dışında soru soramaz, konuşma yapamaz ve değişiklik önergesi veremez’ şeklindeki düzenleme İçtüzüğün 42/4. maddesine paralel olarak ‘sözcüden soru soramaz’ şeklinde düzeltilmelidir. Aksi takdirde Genel Kurul çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve Komisyon çalışmalarında gözden kaçan hususlarda Komisyon üyesi olan milletvekillerinin asli görevleri olan Genel Kurul’daki yasama faaliyetlerine katılma hakları engellenmiş olabilir."

-TASLAK NE GETİRİYOR?-

21 maddeden oluşan Yönerge’nin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Yönerge’nin kapsamı İçtüzükle düzenlenmiş olan komisyonlara ilişkin bulunuyor, tasarı ve teklif görüşmeyen komisyonlar ile Meclis araştırması ve Meclis soruşturması komisyonlarının kapsam dışında tutuluyor.

-BAĞIMSIZLAR YER ALACAK-

Plan ve Bütçe Komisyonu, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda siyasi parti gruplarının yanı sıra bağımsız milletvekilleri de temsil edilecek.

Komisyonlarda her siyasi parti grubuna düşen üyelik sayısı, siyasi parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranlarına göre tespit edilecek. Ancak; Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda siyasi parti grupları mensubu ve bağımsız milletvekilleri -boş üyelikler hariç- üye tam sayısına nispet edilmesiyle bulunacak yüzde oranına uygun olan sayıda temsil edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda iktidar grubu ve gruplarına en az yirmibeş üye verilmek şartıyla siyasi parti grupları ve bağımsızların oranlarına göre temsili göz önünde tutulacak.

-PARTİLER, İZİNSİZ ÜST ÜSTE ÜÇ TOPLANTIYA KATILMAYAN ÜYESİNİ GERİ ÇEKEBİLECEK-

İzinsiz veya özürsüz olarak üst üste üç toplantıya veya bir yıl içindeki toplantıların üçte birine katılmayan komisyon üyesi, mensubu olduğu siyasi parti grubunca komisyondan geri çekilebilecek.

-ANAYASAYA UYGUNLUĞU-

Tasarı veya teklifin; Anayasaya, ilgili mevzuata ve kanun yapım tekniğine uygunluğu, Araştırma ve İnceleme Bürosu uzmanlarınca hazırlanan inceleme formu da dikkate alınarak incelenecek. Tasarı veya teklifle değiştirilen kanunların veya sadece ilgili maddelerinin veya atıf yapılan diğer kanunların listesi ve metinleri ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararları hazırlanacak.

-KOMİSYON ÇAĞRISI İKİ GÜN ÖNCESİNDEN YAPILACAK-

Zorunluluk olmadıkça komisyon toplantısı için çağrı, en az iki gün önceden yapılacak. Komisyona havale edilen tasarı veya tekliflerin görüşülmesine havale tarihinden itibaren en az kırksekiz saat sonra başlanabilecek. İşin kırksekiz saatten önce görüşülebilmesi için Danışma Kurulu’nun tavsiyesinin alınması zorunlu olacak.

-KOMİSYONA KATILAN VEKİL GENEL KURUL BİRLEŞİMİNDE VAR SAYILACAK-

Komisyon toplantılarına katılan milletvekili o günkü Genel Kurul birleşiminde var sayılacak. Komisyonlarca görüşülmekte olan kanun tasarı ve teklifinde geçen kanunlar dışındaki diğer kanunlarda ek veya değişiklik getiren yeni bir kanun teklifi niteliğindeki değişiklik önergeleri işleme konulmayacak.

-BASIN-

Parlamento muhabirleri, izinli olarak komisyon toplantılarını kendilerine ayrılan yerlerde izleyebilecek. Komisyon toplantılarında film ve fotoğraf çekimleri, komisyon başkanının iznine bağlı olacak. Toplantının başında görüntülü basının görüntü almasına olanak tanımak amacıyla kameralar içeri alınabilecek. Görüntü alındıktan sonra dışarı çıkarılacak, ancak yazılı basın toplantıyı izleyebilecek. Komisyon basın mensuplarının toplantıyı baştan sona izlemesine ya da içeri alınmamasına karar verebilecek.

-KAPALI OTURUM-

Komisyonlar, üyelerin üçte birinin ya da ilgili bakanın istemi üzerine kapalı oturum yapabilecek.

Hükümet ya da milletvekilleri geçen dönem kadük olmuş tasarı veya teklifleri yenileyebilecek. Bu durumda tasarı veya teklifin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra önceki döneme ait metin ve raporlar komisyon tarafından açıkça belirtilmek kaydıyla benimsenebilecek. Bu durumda maddeler görüşülmeyecek, metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacak. Komisyon önceki dönem komisyonunun raporu ve metnini farklı bir gerekçeyle benimserse, farklı gerekçeyi kendi raporunda belirtecek; eski raporda değişiklik yapamayacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları