loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: 7 üye 17 gün boyunca 12 sayfa gerekçe yazmaya çalışmış onu da yapamamış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: 7 üye 17 gün boyunca 12 sayfa gerekçe yazmaya çalışmış onu da yapamamış
Tarih: 23.05.2019 - 12:43
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek YSK'nın 250 sayfalı gerekçeli kararına ilişkin açıklama yaptı.

Muharrem Erkek'in açıklamaları şöyle:

"7 kişilik sandık kurulunun önünde seçmenler oylarını kullandı. Sandık kurulları işlemlerini, genelgelere, kanuna uygun şekilde gerçekleştirdi. Oy sayım döküm işlemi başladı. Sandık kurulu, müşahitler ve vatandaşlar önünde şeffaf şekilde oylar sayıldı. Oylar sandık kurulu üyelerinin imzasıyla kayıt altına alındı. Tutanaklar mevcuttur. Seçim günü seçmen anayasada yazılı seçme hakkını kullandı, İBB Başkanını belirledi. Seçimin kaybedildiği görülünce oylar yeniden yeniden sayıldı. Her şeye bakıldı sonuç değişmeyince sandık kurulu başkanlarının bir kısmının kamu görevlisi olmaması nedeniyle seçim iptal edildi ve Ekrem İmamoğlu'nun hakkı elinden alındı.

"108 sandıkta sayım döküm cetvellerindeki eksiklik seçim sonucuna nasıl etki etmiş 250 sayfanın içinde yok"

250 sayfalık kararı okuduk. İlk 12 sayfa AK Parti'nin itirazının özeti, 84 sayfa yazışmalar, 104 sayfa YSK'nın cevapları ve tespitler, 38 sayfa da karşı oy yazısı var. Geriye 12 sayfa kalıyor. 7 üye 17 gün boyunca 12 sayfa gerekçe yazmaya çalışmış onu da yapamamış. 211. sayfa aslında tüm gerçeği ortaya koyuyor. O sayfada 7 üye demiş ki 108 sandıkta sayım döküm cetvellerinde eksik var. Seçim sonucuna nasıl etki etti, 250 sayfanın içinde 1 tek cümle yok. YSK başkanı bile yazmak zorunda kalmış: Seçimin iptalini etkileyecek bir şey yok, diye.

"Seçmenin iradesinin nasıl sakatlandığına ilişkin tek satır yok"

754 sandıktaki kamu görevlisi olmayanlarla değerlendireceksen sandıklara baktık, yalnızca 2 tanesinde sayım döküm cetveli eksik. Onda da yalnızca imza eksik. 211. sayfada 7 üye 'ilçe seçim kurullarına yazdık cevaplar da geldi, 706 kişi oy kullanma hakkı olmamasına rağmen oy kullandığını bulduk' diyor. 46 bin kişi bildirilmişti. Yine seçimin sonucuna müessir durum söz konusu değil. 7 üye bir kısım sandık kurullarında kamu görevlisi olmaması nedeniyle seçimi iptal ettik, diyor. Seçmenin iradesinin nasıl sakatlandığına ilişkin tek satır yok.

"Binali Yıldırım, çeteleler boş dediği sandıklarda daha çok oy almış"

Sandık kurulları seçmenin oyunu nasıl çaldı, tek cümle yok. Usulsüzlükler yapıldı dediler. Sayım döküm cetvellerinden bahsedildi. 7 üye 18'i boş diyor. 18 sandığın sonucu Binali Yıldırım 2352 oy, Ekrem İmamoğlu 2167 oy. Binali Yıldırım, çeteleler boş dediği sandıklarda daha çok oy almış. 90 sandıkta da imzalar eksikmiş. Tek tek kontrol ettik. Toplam sonuç Binali Yıldırım 12 bin 17, Ekrem İmamoğlu 11 bin 853. Burada da Binali Yıldırım önde. Kim yaptı bu usulsüzlüğü?

754 sandıkta kamu görevlisi yokmuş. 532'sinde görev yapan başkanlar özel okullarda öğretmen. Kalan da bankalar da çalışanlar. Bu insanları itham ederek, hiçbir usulsüzlük ortaya koyamadan seçimini iptal ettiler.

"Hukuk devleti adına vahim bir tablo"

Seçmen iradesini kullandı, sandıklar sayıldı. İstanbul'da 39 ilçede tüm geçersiz oyları, 6 ilçede tüm oyları saydınız. Seçmenin iradesi nasıl sakatlandı? Hüküm veriyor. Karar verince dosya kapatılır, o hükümle ilgili gerekçe yazılır. O 7 kişi ne yapıyor, demokrasiye pusu kurmuşlar. Hükmün dışına çıkarak, iptal gerekçesi yapılmamış konuları da karara sokuyorlar. Bunların hiçbiri hükümde yok. Hukuk devleti adına vahim bir tablo. 

"İstanbul seçimini siyasi kararla iptal ettiklerinin başlı başına göstergesi"

Karşı oyda bu durum belirtilmiş. YSK'nın bu kararına kadar sandık başkanı ve sandık kurulu atamalarına dayanılarak iptal edilen hiçbir seçim yok. İstanbul seçimini siyasi kararla iptal ettiklerinin başlı başına göstergesi. 

Sandık kurullarının kamu görevlisi olması esastır ama olmazsa olmaz değildir. Bizim hukukumuzda sandık başkanlarının kamu görevlisi olmaması nedeniyle sandıkta yapılan işlmelerin yok sayılacağına ilişkin hiçbir hüküm yoktur. Bunlara da cevap verememişler. 

"Karşı oyda tam bir hukuk dersi var"

Aynı YSK, referandumda açıkça kanuna aykırı olduğu halde milyonlarca mühürsüz oyu geçerli kabul etti. O zamanki kanun sandık kurulları oy pusulalarını mühürlemediyse oy geçersizdir. YSK seçmen iradesini sakatlayamam, dedi.

Karşı oyda tam bir hukuk dersi var. YSK'nın 7 üyesi aslında kendilerini imha ettiler. 

Bunlar 6 Mayıs tarihli toplantıda konuşulmadı, karara dayanak da yapılmadı ama 7 üye yeni karar ihdas etmişler. KHK ile ihraç edilen kişiler 6 sandıkta başkanlık, 3 sandıkta da üyelik yapmış. Bu sandık kurulu başkanlarını kim atadı, biz mi? İlçe seçim kurulları belirledi. İlçe seçim kurullarında AK Parti yetkilileri var. Bilmiyoruz diyorlar ya, biliyorlar, hepimiz biliyoruz. 

Allah'tan sandık numaralarını yazmışlar. 9 sandığın sonucu, Binali Yıldırım 1233 oy, Ekrem İmamoğlu 1188 oy. Nasıl usulsüzlük yapılmış. Öyle şeyler söylüyorsunuz ki kendi seçmeninze, sandık kurulu üyelerinize ayıp ediyorsunuz.

754 sandıkta Binali Yıldırım'ın açık ara önde olduğu sandıklar da var. Bu doğal. Her şey belgesiyle ortadayken böyle bir kararın verilebilmesi acı.

"Her oya sahip çıkacağız. Son sözü İstanbul seçmeni söyleyecek"

Bu artık bir demokrasi mücadelesi. Hangi siyasi partiden, hangi düşünceden, hangi kökenden olursa olsun İstanbul seçmeninin 23 Haziran'da bir hakkı teslim edeceğine inanıyoruz. Herkes sandığa gidecek, her oya sahip çıkacağız. Son sözü İstanbul seçmeni söyleyecek. Her şey çok güzel olacak.

(Binali Yıldırım'ın YSK kararı sonraki sözleri) Bu yalan söylediklerinin itirafı. Oyların aslında çalınmadığının itirafı. Ben onu siyaseten söyledim, hukuken söylemedim, ne demek? Biz algı yaratmak için söylüyoruz, diyor. bu durumda Binali Yıldırım'a siyaseten hırsız denebilir mi? 

9 Nisan 2014 tarihl Ankara seçimiyle ilgili YSK kararında 'sandık başkanı seçimini siyasi partiler yapıyor. 7 kişilik sandık kurulunun 5'i partilerin bildirdiği isimlerden oluşur. Sandık kurulu başkanının siyasi partilerin üyelerinin önünde yanlı davranması mümkün değildir' diyor. Böyle bir karar veriyorsunuz 2014'te, bugün 754 sandık başkanı nasıl yanlı davrandı tek satır yok."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları